ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤ. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Μήτρα» μελλοντικών καλλιτεχνών

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2008 3:22 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:29
Πνευματικό τέκνο της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας και πυρήνας μετάγγισης καλλιτεχνικών ιδεών στους Λαρισαίους και όχι μόνο, εδώ και 22 χρόνια τώρα, είναι το Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1986 από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Κατσίγρα με πρωτοβουλία της Ειρήνης Κατσίγρα. Η Ειρήνη Κατσίγρα, μια από τους πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος, μαζί με μια ομάδα ατόμων, υλοποίησαν την ιδέα της προσφοράς της ευχαρίστησης της Τέχνης στον κόσμο μέσα από τη δημιουργία της προκειμένου να αναβαθμιστεί η αισθητική αγωγή του κοινού της πόλης της Λάρισας. O εικαστικός ψηφοθέτης του Ε.Ε. κ. Αντώνης Καρακωνσταντάκης μιλά για τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, τη χαρά της δημιουργίας και το ρόλο της Τέχνης στην καθημερινότητά μας μέσα από την εμπειρία χρόνων που διαθέτει.
«Ο στόχος της εικαστικής δημιουργίας είναι και παιδαγωγικός και ψυχαγωγικός και σίγουρα ένας τρόπος αποκατάστασης της σχέσης του ανθρώπου με τις εικαστικές τέχνες. Στο Ε.Ε. υπάρχουν παιδικά τμήματα ζωγραφικής που δίνουν κατευθύνσεις στα παιδιά στο χώρο του πολιτισμού. Στην Πινακοθήκη μπορούν οι μαθητές, παράλληλα με τα μαθήματα, να παρακολουθούν ιστορία της Τέχνης, εκθέσεις που πραγματοποιούνται κατά διαστήματα, τη συλλογή έργων στην Πινακοθήκη ενώ εφαρμόζεται και «εικαστική αποκατάσταση» κυρίως στα τμήματα ενηλίκων όπου όσοι προσέρχονται επιθυμούν είτε να περάσουν το χρόνο τους δημιουργικά είτε να μάθουν κάποια τέχνη που ίσως αργότερα ασκήσουν και ως επάγγελμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα του Εργαστηρίου πολλά είναι εκείνα που σήμερα πια είναι δάσκαλοι του Εργαστηρίου. Κάποιοι μαθητές έχουν μια ιδιαίτερη έφεση στην Τέχνη και συνεχίζουν σε ανώτερες σπουδές αλλά ακόμα και σε αυτούς που δεν θα ακολουθήσουν ανάλογη πορεία εκείνο που μένει και έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η ενασχόληση με την Τέχνη και η καθημερινή επαφή μέσα σε ένα τέτοιο χώρο πολιτισμού όπως είναι η Πινακοθήκη χαρίζει μια άλλη οπτική. Ακόμη πολύ σημαντικό είναι το συναίσθημα της χαράς της δημιουργίας που αντανακλάται στα μάτια των παιδιών, διαφαίνεται στο πρόσωπο, εκφράζεται στις κινήσεις του σώματος. Εκτός από τον παιδαγωγικό χαρακτήρα που έχει αναμφισβήτητα το Εργαστήρι, μεγάλη είναι και η συμβολή του στην κοινωνική διάπλαση της προσωπικότητας κατά την ωρίμανση ενός παιδιού καθώς σταθερή είναι η συμμετοχή τους κάθε χρόνο σε ποικίλες εκδηλώσεις. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, Απόκριες, Εικαστικά Δρώμενα στον Πηνειό, συμμετοχή σε εκδρομές εκπαιδευτικού περιεχομένου, σε εικαστικά συνέδρια και πανελλήνιους διαγωνισμούς είναι μερικές οδοί μέσα από τις οποίες ανοίγονται ενδιαφέροντες δίαυλοι επικοινωνίας.
ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το Ελεύθερο Εργαστήρι της Δημοτικής Πινακοθήκης λειτούργησε για πρώτη φορά το 1986 στην οδό Αθανασίου Διάκου. Στεγάστηκε για πολλά χρόνια στο Μύλο του Παπά. Τα εφαρμοσμένα τμήματα ξεκίνησαν από το Μύλο του Παπά ενώ για λίγο εγκαταστάθηκαν και σε ένα χώρο του Δήμου στην οδό Ογλ και έπειτα επέστρεψαν στον Μύλο του Παπά. Τα τμήματα ζωγραφικής μεταφέρθηκαν οριστικά στην Πινακοθήκη το 2002. Τα τμήματα των εφαρμοσμένων Τεχνών, της Αγιογραφίας, του Ψηφιδωτού και της Κεραμικής λειτουργούν σήμερα στο παράρτημα της Πινακοθήκης στην οδό Σαρίμβεη.
Περίπου τριακόσιοι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα σε όλα τα τμήματα του Ε.Ε. και όπως σημειώνει ο κ. Καρακωνσταντάκης πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό που παρουσιάζεται αυξανόμενος. Ανάμεσα στους επόμενους στόχους βρίσκεται η ενασχόληση με θέματα που αφορούν τους επικείμενους Μεσογειακούς αγώνες καθώς και η διοργάνωση συναντήσεων του εργαστηρίου με εργαστήρια άλλων δήμων που σκοπό έχει την ανταλλαγή απόψεων επάνω στην Τέχνη και στους τρόπους διδασκαλίας. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας ιδρύθηκε το 1993 και περιλαμβάνει περίπου 700 έργα Ελλήνων ζωγράφων που έδρασαν σε μια περίοδο μεταξύ 1850 και 1950. Ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της συλλογής είναι ότι καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της χώρας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass