Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΕΣΙΝΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Ένα αστέρι της μουσικής τζαζ στη Λάρισα!

* Ζει στην Ολλανδία και θεωρείται «φαινόμενο» στην Ευρώπη

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2015 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:52

Του Δημήτρη Βάλλα

Η Μαρία Μαρκεσίνη, είναι ελληνικής καταγωγής διεθνής κλασική πιανίστα και τζαζ ερμηνεύτρια, ζει στην Ολλανδία και έχει χαρακτηριστεί από τους ευρωπαίους

 κριτικούς σαν ένα φαινόμενο της εποχής μας.

Αύριο, Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ελλάδα και στη Λάρισα, όπου θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, μαζί με τους διεθνώς βραβευμένους Klazz Brothers.

Το πρόγραμμα με τίτλο “Cinema Passionata”, που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε όλες τις χώρες και διεθνείς σκηνές της Ευρώπης και δίνει ένα σαφές πολιτιστικό μήνυμα μέσα από αυτή τη μουσική σύνδεση Ελλάδας και Γερμανίας.

Στη συναυλία θα ακουστούν συνθέσεις από γνωστά κινηματογραφικά έργα της παγκόσμιας σκηνής, και αγαπημένα τραγούδια από τα τρία άλμπουμ της Μαρίας Μαρκεσίνη. Μελωδίες από τον Kurt Weil και Bob Dylan στον Carl Orff και από τους Ennio Morricone, Henri Mancini, και Michel Legrand στους δικούς μας Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα κ.α.

Με τη μεγάλη Ελληνίδα μουσικό που τιμά τη χώρα μας μίλησε η «Ε» και μαζί πάμε να τη γνωρίσουμε…

* Ελληνίδα λοιπόν, που ζει χρόνια στην Ολλανδία. Η ελληνική καταγωγή φαίνεται να αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για σας. Άραγε, σάς επηρεάζει σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη;

- «Ελληνίδα είμαι καταρχήν και πάντα στην καρδιά. Όταν όμως παίζω κλασική μουσική η ταυτότητά μου σαν Ελληνίδα μπαίνει στο περιθώριο, επειδή ο κλασικός μουσικός δεν επικοινωνεί από σκηνής προφορικά με το κοινό του. Αντίθετα, στην τζαζ έχεις την ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις, επί σκηνής. Εκεί μπορώ να βγάλω όλη την αλήθεια μου, και κατ' επέκταση τη νοσταλγία μου που συσσωρεύτηκε με την πάροδο των χρόνων. Δεν χάνω ευκαιρία να κάνω αναφορές στην Ελλάδα με κάθε τρόπο από σκηνής ή σε συνεντεύξεις. Δεν ξέρω αν θα έκανα το ίδιο αν ζούσα στην Ελλάδα και έκανα ταυτόχρονα και συναυλίες στο εξωτερικό. Βλέπω πολλούς ξενιτεμένους Έλληνες να αναπτύσσουν πάθος για τη χώρα τους, όπως και εγώ.

* Πρώτη φορά στη Λάρισα. Πώς επιλέξατε να βρεθείτε στην πόλη μας και ποια είναι τα συναισθήματα;

-«Παρότι ζω στο εξωτερικό, έχει φτάσει στα αυτιά μου τα τελευταία χρόνια -από φίλους συνάδελφους, εικαστικούς κυρίως, αλλά και μερικούς μουσικούς-πως η πόλη της Λάρισας τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη καλλιτεχνική άνθηση. Οι διαρκείς προσπάθειές του πολιτιστικού κλιμακίου του Δήμου Λάρισας έχουν δημιουργήσει ανάπτυξη σε όλες τις μορφές της τέχνης, όχι μόνο τη μουσική.

Στην πρόσκληση του δήμου και του υπευθύνου αντιδημάρχου που είχα την τύχη να με έχει δει σε συναυλίες στο εξωτερικό, αντέδρασα αμέσως θετικά, και με πολύ ενθουσιασμό. Έχοντας μεγαλώσει παιδί στην ελληνική επαρχία πριν φύγω για το εξωτερικό, γνωρίζω πολύ καλά το πόσο ζωτικό είναι να υπάρχει έντονη καλλιτεχνική άνθηση, διεθνούς επιπέδου, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Λάρισας για όλες τις προσπάθειες τους, που μερικές γίνονται με θυσία και πραγματική αγάπη και προσφορά για τον τόπο τους»!

* Τι σας οδήγησε στο να επιλέξετε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα για την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά, που έγινε στην Ελλάδα;

- «Ο Μίμης Πλέσσας ξεκίνησε να κάνει τζαζ στην Ελλάδα όταν το είδος ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Και αυτό μόνο είναι άξιο μεγάλου σεβασμού. Η μελωδική δύναμη των τραγουδιών του από την άλλη τα κάνει ιδεώδη για τζαζ. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Η διάθεσή του για πειράματα, η γενναιοδωρία του στους νέους μουσικούς, η απλότητα και το μεγάλο χιούμορ του στην προσωπική επαφή, όλα δημιουργούν ένα κλίμα δημιουργίας και έμπνευσης που με κέρδισαν από την πρώτη επαφή. Δημιουργήσαμε και έχουμε μια εξαίρετη σχέση και είμαι κοντά του όποτε με έχει καλέσει για συναυλίες και το επιτρέπει το πρόγραμμά μου».

* Μιλήστε μας λίγο και για τη συνεργασία σας με τους Klazz brothers, που σας συνοδεύουν…

- «Κι εκείνοι όπως κι εγώ ξεκίνησαν με βάση την κλασική μουσική. Κι εκείνοι όπως κι εγώ είχαν διάθεση να πειραματιστούν με τα πάντα. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν την ίδια αισθητική σε όλους μας. Οι Klazz Brothers είναι μαζί πολλά χρόνια, έχουν 14 δίσκους στη Sony Classical Γερμανίας, πολλά βραβεία και δύο υποψηφιότητες για Grammy.

Πριν λίγα χρόνια, με άκουσαν τυχαία σε ένα φεστιβάλ και μου πρότειναν συνεργασία. Σήμερα, είμαστε πλέον όλοι μας και προσωπικοί φίλοι, συνδεδεμένοι με πραγματική φιλία, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά με συναδέλφους. Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν τη συνεργασία μοναδική.

* Το “Cinema Passionata” είναι ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιαστεί στη συναυλία στη Λάρισα. Πείτε μας λίγα λόγια..

-«Ο βασικός κορμός είναι το πρόγραμμα "Cinema passionata" από το ομώνυμο CD μου, που έχει παρουσιαστεί ήδη στις σκηνές και φεστιβάλ 8 ευρωπαϊκών χωρών και περιέχει γνωστά και σημαντικά κομμάτια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, μαζί με δύο δικές μου συνθέσεις, για πρώτη φορά. Στο πρόγραμμά μας όμως στην Ελλάδα θα ξεφύγουμε λιγάκι και προς άλλες κατευθύνσεις, γιατί θέλουμε να παίξουμε και ελληνικά κομμάτια, καθώς και κομμάτια που παρουσιάζουν την τέχνη του crossover κλασικής μουσικής και τζαζ, που είναι η ιδιαιτερότητά μας».

* Τα επόμενα βήματά σας;

- «Πριν μερικούς μήνες επέστρεψα στο στούντιο και ηχογράφησα ένα live LP (δίσκο βινυλίου) με τους Klazz brothers. Παλιά ανέκδοτα κομμάτια μας αλλά και κάποιες επανεκτελέσεις με το σημερινό μας στίγμα. Βρέθηκα για αυτήν την ηχογράφηση στα μεγάλα Bauer studios της Γερμανίας από όπου έχουν περάσει τόσοι μεγάλοι: από τον Μίκη Θεοδωράκη ως τον H. Hancock. Εκπληκτική εμπειρία. Η ζήτηση τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία είναι τεράστια για δίσκους βινυλίου, αναλογικούς, ζωντανούς, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση ή διόρθωση. Θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Η επόμενη δισκογραφική μου δουλειά θα είναι η πιο προσωπική μέχρι τώρα. "Μαρία" μέχρι το κόκαλο. Αυτό βέβαια είναι μια εξαιρετικά δύσκολη, απαιτητική και συχνά επίπονη διαδρομή, καθώς παρουσιάζεις την αλήθεια σου. Είχα πολλές προτάσεις για συνεργασίες και δημιουργικά μονοπάτια αλλά προτίμησα να μείνω για λίγο καιρό σιωπηλή μέχρι να είμαι σίγουρη πως το επόμενο βήμα είναι το σωστό.

Επίσης, έχω σειρά συναυλιών στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στην Τουρκία.

* Τελειώνοντας , όμως , θα ήθελα δυο λόγια από εσάς για τη Λάρισα, που διεκδικεί την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Ποιοι νομίζετε πως είναι οι λόγοι που θα πρέπει να επιλεχθεί η Λάρισα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα;

- «Η πόλη της Λάρισας από την αρχαιότητα ήταν κόμβος ανάπτυξης. Μια απλή ανασκόπηση στην ιστορία του τόπου αυτού εκπλήσσει με την πλούσια πολιτιστική του παράδοση. Αυτό δεν φτάνει όμως... Το σήμερα μετράει για μια τέτοια φιλόδοξη διεκδίκηση. Από τη συνεργασία μου τους τελευταίους μήνες με το πολιτιστικό κλιμάκιο του δήμου μπορώ να πιστοποιήσω το εξής, ειπωμένο από καρδιάς και χωρίς καμία υπερβολή: Η πιστότητα και αφοσίωση στο έργο των υπευθύνων είναι άξια θαυμασμού. Μέσα στη δυσκολότερη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με την προσωπική τους προσήλωση και επιμονή στο έργο τους επιτυγχάνουν όσα πολλές άλλες πόλεις δεν μπορούν να καταφέρουν.

Τους εύχομαι ολόψυχα να πετύχουν τον στόχο τους»!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass