ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ»

Με θεατρικές προκλήσεις και νέες αισθητικές τάσεις

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2008 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
Το πρώτο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου είναι γεγονός και ξεκινά αύριο Παρασκευή στις 9 το βράδυ με την αυλαία στο «Θέατρο του Μύλου» να υποδέχεται πληθώρα καλλιτεχνών που, αναμφισβήτητα, έχουν κάτι διαφορετικό να δώσουν στο κοινό της Λάρισας. Οι συνεργαζόμενοι φορείς προτείνουν στους θεατές να φορέσουν την καλή τους διάθεση και να κατηφορίσουν στο «Θέατρο του Μύλου» όπου μπορούν να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες, είτε ως θεατές είτε ως δημιουργοί, παίρνοντας μέρος και στα θεατρικά εργαστήρια, που θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Επι σκηνής, έγινε χθες, στη συνέντευξη Τύπου, και η παρουσίαση του προγράμματος των παραστάσεων από την εκπρόσωπο της εταιρίας «Σαντικλερί» που διοργανώνει το φεστιβάλ κ. Μαρία Αντάρα, την πρόεδρο του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Μαρία Αγραφιώτη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Λάρισας, κ. Ελένη Ξυνοπούλου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Άκυ Μητσουλη, την κ. Σοφία Φουτζοπούλου του Δημοτικού Κουκλοθίασου «Τιριτόμπα», το συγγραφέα κ. Θανάση Κριτσινιώτη.
Με την ευχή το φετινό φεστιβάλ να αποτελέσει μια σειρά από εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα, η κ. Αντάρα επισήμανε ότι ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία αυτής της διοργάνωσης είναι η εκπληκτική συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου το αποτέλεσμα να εισάγει τους θεατές όλων των ηλικιών σε ένα αλλιώτικο κόσμο εναλλακτικού θεάματος που θα διευρύνει τους οπτικούς και ακουστικούς τους ορίζοντες.
Τονίζοντας ότι το Θεσσαλικό Θέατρο είναι πάντα πιστό στην υποστήριξη των καλλιτεχνικών δράσεων που προωθούν το καλλιτεχνικό έργο, η κ. Αγραφιώτη εξέφρασε τη χαρά όλων να φιλοξενείται στο «Θέατρο του Μύλου» το Πρώτο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου, στο οποίο θα συμμετάσχουν επαγγελματικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, αφήνοντας το καθένα ξεχωριστά το δικό του στίγμα πάνω στη θεατρική σκηνή και στη σύγχρονη θεατρική αισθητική και θεματολογία. Στόχος είναι, συμπλήρωσε, να εξοικειωθεί το κοινό με την έννοια του πειραματικού.
«Αυτό που ακούμε ως πειραματικό θέατρο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη δύσκολο θέατρο και δεν είναι κάτι μη κατανοητό» είπε ο κ. Μητσούλης, εξηγώντας ότι Πειραματικό Θέατρο σημαίνει δοκιμές, νέες αισθητικές τάσεις νέες απόψεις που θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό θεατρικό τοπίο στα επόμενα χρόνια. «Είναι σπουδαίο το ότι στην πόλη της Λάρισας θα συγκεντρωθεί ένα μεγάλο μέρος σε ό,τι αφορά στις σύγχρονες τάσεις στο θέατρο» πρόσθεσε.
Την ενημέρωση για τις «πρωινές δραστηριότητες του φεστιβάλ» ανέλαβε η κ. Ελένη Ξυνοπούλου, η οποία αφού συνεχάρη όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη σημαντική πρωτοβουλία και στην πρωτότυπη διοργάνωση στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις του Μουσείου Κούκλας και την ξεχωριστή κ. Σοφία Φουτζοπούλου που έδωσε με τις χειροποίητες κούκλες της άλλη ατμόσφαιρα στο χώρο του «Μύλου». «Μετά από είκοσι πέντε χρόνια δημιουργίας μαζί με τον Κώστα Χατζηανδρέου, οι κούκλες του Δημοτικού θιάσου «Τιριτόμπα» απέκτησαν το δικό τους σπίτι, το Μουσείο Κούκλας. Το Θεσσαλικό Θέατρο κινείται πάνω σε ένα βασικό στόχο: την προσφορά ουσιαστικής θεατρικής παιδείας σε θεατές από μικρή ηλικία μέσα από καλές παραστάσεις. Το εναλλακτικό θέατρο προσελκύει με το πλούσιο περιεχόμενό του το ενδιαφέρον του κόσμου και είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα καθώς έτσι εναλλακτικά ξεκίνησε και ο Τιριτόμπα» δήλωσε η ψυχή του θιάσου. Για την ανάγνωση θεατρικών αναλογιών μίλησε στο τέλος ο Λαρισαίος συγγραφέας κ. Κριτσινιώτης. Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Θεσσαλικού Θεάτρου και τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Αυτιστικών Ατόμων Λάρισας. Η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου που παρευρέθηκε στην εκδήλωση ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές. Το πρόγραμμα στη Σκηνή του Μύλου έχει ως εξής:
* Αύριο 9 μ.μ. Παρασκευή «Ο Πλανήτης»
Η πρώτη Ελληνική αποστολή στο διάστημα είναι έτοιμη για εκτόξευση. Στόχος, η ανακάλυψη ενός πλανήτη ικανού να φιλοξενήσει τον αθάνατο Ελληνικό πολιτισμό. Μια κωμική παράσταση σωματικού θεάτρου, χωρίς λόγια. Πρωτοπαίχτηκε το Μάιο στο «Bob Theatre Festival» και πρόκειται να ταξιδέψει στα φεστιβάλ του εξωτερικού το καλοκαίρι του 2008. Η θεατρική ομάδα «Abovo» δημιουργήθηκε τα Χριστούγεννα του 2004. Το πρώτο της έργο «Εκεί, εκεί στην Κόλαση» επρόκειτο να παιχτεί για 10 παραστάσεις σε ένα μικρό bar theatre στου Ψυρρή. Το έργο αυτό όμως γνώρισε τέτοια επιτυχία που τελικά παίχτηκε 215 φορές επί 2,5 χρόνια, το είδαν πάνω από 12.000 θεατές και απέφερε στην ομάδα υποψηφιότητες για βραβεία, αλλά και δύο επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η ομάδα ABOVO είναι σήμερα μια επιτυχημένη νεανική θεατρική ομάδα, απευθυνόμενη κυρίως σε νέους ανθρώπους που πριν δεν έβλεπαν θέατρο. Έχει το δικό της μοναδικό στιλ και ένα φανατικό κοινό.
 
11 Οκτωβρίου 9 μ.μ. «Η Μπλέ Γραμμή»
Η «Πλεύσις» με τη νέα της παραγωγή έρχεται να δημιουργήσει έναν κόσμο αλληγορικό, ένα «σύμπαν» δομημένο εξ ολοκλήρου με τα υλικά των ονείρων, ένα σύμπαν εικόνων σε συνάφεια με το «σύμπαν βιβλιοθήκη» του Χ.Λ. Μπόρχες, όπου οι πάντες χάνονται αναζητώντας το νόημα. Έννοιες που σημασιοδοτούν το έργο του Μπόρχες όπως οι μυθοπλασίες, τα όνειρα και οι εφιάλτες, ο καθρέφτης, ο ονειρευτής, ο άλλος μου εαυτός, οι λαβύρινθοι δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία μίας σύνθεσης που βασίζεται στην πολυεπίπεδη σχέση του ονείρου με την πραγματικότητα. Η παράσταση είναι το ταξίδι στο λαβύρινθο της σκέψης του «ήρωα».«Η μπλε γραμμή» είναι ένα οπτικό θέατρο όπου η ποιητική γραφή συναντά τον υπαινιγμό, ο χορός την θεατρική πράξη, η εμψύχωση των αντικειμένων το εικαστικό περιβάλλον. Η «Πλεύσις» είναι μια ομάδα μιμικής, η δημιουργία της οποίας προέκυψε από την ανάγκη των μελών της να συστήσουν έναν θίασο ο οποίος θα μπορεί να συνδυάζει περισσότερα από ένα δομικά στοιχεία στην τέχνη. Στις παραστάσεις της ομάδας η κίνηση και η μουσική συνυπάρχουν αρμονικά με το λόγο και την έκφραση των συναισθημάτων και των καταστάσεων. Την ίδια διαδρομή ακολουθεί και η σκιαγράφηση των χαρακτήρων επί σκηνής.
* 12, 13 Οκτωβρίου 9 μ.μ. «Γκόλφω 2.3 BETA»
Η Εταιρία Θεάτρου Χώρος ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2004 στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη θεατρική παραγωγή που πραγματοποίησε είναι «Η Γκόλφω» του Σπ. Περεσιάδη. Η παράσταση αυτή από την Εταιρία Θεάτρου Χώρος μετράει έξι εκδοχές, έχει πραγματοποιήσει πέντε εκτεταμένες περιοδείες και σημειώνει, μέχρι σήμερα, πάνω από 180 παραστάσεις. Πρόκειται για το γνωστό δραματικό ειδύλλιο, του οποίου το κείμενο ακούγεται αυτούσιο σε μία παράσταση, με γέλια και δάκρυα, που έχει υιοθετήσει την αισθητική των ιαπωνικών κόμικ, μάνγκα μέσα από το κινησιολογικό και εικαστικό μέρος της. Μάσκες, video art και θέατρο σκιών είναι τα ετερόκλητα χαρακτηριστικά της «Γκόλφω» που αναμείχθηκαν με ιδιαίτερη αρμονία προβάλλοντας και αναδεικνύοντας αυτό το κλασσικό έργο. Η «Γκόλφω» θα συνδυαστεί με τη Νούτικη Κωμωδία «Η Ανάσταση του Λαζάρου».
* 14 Οκτωβρίου 9 μ.μ. «Anorexia Socialis»
από τους «Αερίτες»
Η ομάδα χορού Αερίτες παρουσιάζει την παράσταση Anorexia Socialis. Πρόκειται για μια multimedia παράσταση χορού που συνεργάζεται με την τυπογραφία, τη γραφιστική, το video και την ποίηση. Το Anorexia Socialis δεν έχει καμία φαρμακευτική δράση. Αποτελεί καλλιτεχνική δράση, με σκοπό τη συναισθηματική διάδραση. Το θέμα είναι το σώμα ως κείμενο, το σώμα που εγγράφεται ως εικόνα και γράφει την επιθυμία, η σάρκα που συνταγογραφείται, οι μικρές ή μεγάλες ανορεξίες όλων εκείνων που θα θέλαμε να είμαστε. Η παράσταση μιλά για την επιθυμία και την κατάργηση, την ανορεξία ως επιλογή αλλά και ως σύμπτωμα όλων των δομών που μας κάνουν «φυσιολογικούς». Το έργο εμπνέεται από τη ζωή, τα γραπτά και το θάνατο της Ellen West, η οποία γεννήθηκε το 1900 και αυτοκτόνησε το 1933 υποφέροντας για χρόνια από νευρική ανορεξία. Η παράσταση δραματουργικά αναδομεί το ομότιτλο ποίημα του Frank Bidart. Το Anorexia Socialis ασχολείται με τους τρόπους με τους οποίους η συγκεκριμένη νεαρή γυναίκα αποτελεί σήμερα μια περίπτωση και μπορεί να λειτουργήσει συμβολικά: για το χορό και την ιατρική, την ψυχολογία και την αναπαράσταση, για την μερικές φορές τραυματική σχέση με το σώμα και τελικά για τη σύγχρονη εποχή που με διάφορους τρόπους δημιουργεί ένα κοινωνικό καθεστώς «κλινικό», μια δομή κατηγοριών που σκοπό έχουν να μας εντάξουν.
* 15 Οκτωβρίου 10.30 π.μ. «Ένα μπαλόνι μυστικά»
Θέατρο «Παπουτσιού πάνω στο δέντρο»
Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της ξηρασίας, ο Βασιλιάς του Αγγελόκαστρου στέλνει απεσταλμένο ένα Χελιδόνι, που θα ταξιδέψει σε τόπους μακρινούς. Θα συναντήσει σοφά πλάσματα της φύσης που, μέσα από παραδοσιακά τραγούδια, του παραδίνουν τα μυστικά για την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση. Ηθοποιοί και μουσικοί παρακινούν τα παιδιά, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι, να αποφασίσουν για την τύχη του ματαιόδοξου Βασιλιά, που οδήγησε το Αγγελόκαστρο σε οικολογική καταστροφή. Ένα παραμύθι με ζωντανή μουσική, για την αξία της γνώσης, της παράδοσης και της μνήμης, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.
* 16, 17 Οκτωβρίου, 9 μ.μ. «Αίμα κακό»
 Άρης Ρέτσος
Ο Ρεμπό το 1872 και σε ηλικία 19 ετών γράφει το «Une Saison en Enfer» - «Μία Εποχή στην Κόλαση». Από αυτό το κεφάλαιο «Αίμα Κακό» αντανακλά εκτός από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται και την αντιδρασή του στις κοινωνικές συνθήκες της εποχής του. Μέσα σε μία φάρσα, ο ίδιος ο Rimbaud ως πρωταγωνιστής στήνει ένα θεατρικό χώρο από τον οποίο προσπαθεί δαιμονιωδώς να αποδράσει. Στην παράσταση θα δούμε έναν άνεργο ηθοποιό, ένας ακαθορίστου ηλικίας και εποχής γελωτοποιός που βρίσκεται τυχαία επί σκηνής σε κάποιο ερειπωμένο θέατρο, το διασκεδάζει κατά βούληση ανιχνεύοντας άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι, τα «υψηλά» νοήματα της ποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μέσα σε ένα καταιγισμό, ήχων ή θορύβων, της αιώνιας καθημερινής αρένας το σκηνοθετικό πλαίσιο, καθορίζει και καθορίζεται απόλυτα από το σχεδιασμό του ήχου και τη μουσική της παράστασης.
* 18 Οκτωβρίου 9 μ.μ. «Ανταμαπανταχού»
Η παράσταση «Της μουσικής τα νήματα» είναι ένα μουσικό ταξίδι με απρόβλεπτες καταστάσεις. Ένας ακκορντεονίστας, μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας, τρεις κλασικοί βιολιστές και το Rock συγκρότημα «The Strings» είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης. Πρόκειται για μια παράσταση κουκλοθέατρου με μαριονέτες, αλλά οι δύο κουκλοπαίκτες συμμετέχουν από τη μια πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθέατρου, και από την άλλη σε μια παράσταση «Παντομίμας» με πρωταγωνιστές τους ίδιους.
* Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα»
19 Οκτωβρίου 11:00 «Η ωραία κοιμωμένη» Δημοτικός Κουκλοθίασος ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ
* Θεατρικό Αναλόγιο
19:00 Η Ιώ στους δρόμους του Θανάση Κριτσινιώτη Θεατρικό Αναλόγιο
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass