3.500 ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Πηγές πληροφόρησης στη βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης

* Ποικίλο το καλλιτεχνικό απόθεμα εισάγει τους αναγνώστες στον απέραντο κόσμο της κλασικής και μοντέρνας δημιουργίας

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2008 3:42 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:50
Συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ευρύτερη κατανόηση της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και όχι μόνο, η Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα εμπλουτίζει την εκπαιδευτική της διαδικασία με τη λειτουργία από φέτος της βιβλιοθήκης του Μουσείου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο, ακόμα ένα έρεισμα στους Λαρισαίους πολίτες για την καλύτερη προσέγγιση της τέχνης. «Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου και η δημιουργία της βιβλιοθήκης αποτελεί όχι μόνο ένα χώρο που δικαιωματικά αφιερώθηκε στη ζωή και στο έργο κορυφαίων εικαστικών αλλά και συνάμα ένα εκθεσιακό χώρο με την ευρύτερη έννοια του όρου όπου έχει να παρουσιάσει στον κόσμο εκτός από πληθώρα βιβλίων και αντικείμενα – εκθέματα σημαντικής αξίας. Ο κόσμος της βιβλιοθήκης, που περιμένει τους αναγνώστες και επισκέπτες της Λάρισας να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από την τέχνη, αποτελούσε έντονη επιθυμία της διοίκησης της Πινακοθήκης και η πραγματοποίησή της μπορεί και συμβάλλει συνολικά στη διάδοση της πολιτιστική περιουσίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Μάριος Ξηρομερίτης.
 Όπως μας ενημερώνει, η κ. Φανή Θεμελή, αρχειονόμος -βιβλιοθηκονόμος και υπεύθυνη της Εικαστικής Βιβλιοθήκης, η βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, διαθέτει συνολικά τρεις χιλιάδες πεντακόσια βιβλία καλλιτεχνικού περιεχομένου που αφορούν, στο σύνολό τους, θέματα ζωγραφικής εξπρεσιονιστών και ιμπρεσιονιστών ζωγράφων όπως ο Degas, o Renoir, o Manet και ο Monet, θέματα γλυπτικής, βιογραφίες και λευκώματα ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Μυταράς, ο Ιακωβίδης, ο Βολανάκης, ιστορίας της τέχνης καθώς και αρχιτεκτονικής όπως παραδοσιακής, νεοκλασικής και μοντέρνας. Επιπρόσθετα, η Πινακοθήκη έχει τη δυνατότητα να «χαρίσει» στον αναγνώστη πολυσήμαντα ταξίδια μέσα από βιβλία με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο με ελληνική όσο και με ξένη θεματολογία, μέσα από βιβλία μουσειακών εκθεμάτων από Πινακοθήκες του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού καθώς και από υλικό art and design οπτικοακουστικής φύσεως και έντυπα από καλλιτεχνικές προσεγγίσεις των μεγάλων μουσείων της χώρας μας. Η εικαστική βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης διαθέτει ακόμη έντυπο υλικό σχετικά με την ιστορία του κινηματογράφου και του θεάτρου με ανέκδοτο υλικό όπως τα βιβλία του γνωστού σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου: «Σκηνικά Κοστούμια» και «Μάσκες Θέατρο» καθώς και σπάνιο υλικό που αφορά την ιστορία της χώρας μας από τις αρχές του 1828. Το «Μεγάλο Λεύκωμα της Ελληνικής Ιστορίας 1828-1922» με τις υποεκδόσεις του εξιστορεί σημαντικά κομμάτια της ελληνικής πραγματικότητας. Παράλληλα, βιβλία λαογραφίας με αντίστοιχες πληροφορίες και φωτογραφίες από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας, με τίτλο «Η Λαϊκή Τέχνη του Πηλίου», «Τα Υφαντά της Θεσσαλίας» και « Η Συνεταιριστική δράση στα Αμπελάκια» προσφέρουν σελίδες ανεκτίμητου πολιτιστικού πλούτου ενώ σειρές παιδικής τέχνης με ειδική εικονογράφηση για παιδιά ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών καθώς και σειρές αναδρομικών εκθέσεων από όλες τις Πινακοθήκες της Ελλάδας στο πλαίσιο της ανταλλαγής υλικού μεταξύ των Πινακοθηκών εντυπωσιάζουν και διδάσκουν ταυτόχρονα τους μικρότερους ηλικιακά αναγνώστες.
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρωτότυπη πρωτοβουλία αποτελεί επίσης η δημιουργία αρχείου συνεντεύξεων καλλιτεχνών καθώς και άρθρων, όπου μπορεί να πληροφορείται κάποιος για τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου κάθε μήνα. Σημειώνεται ότι η βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης Λάρισας περιλαμβάνει δεκαπέντε περιοδικές σειρές εικαστικού περιεχομένου, συλλογή που με πολύ μεράκι συγκέντρωσε και διέθεσε ο Γεώργιος Κατσίγρας, στην αγγλική, γαλλική και ελληνική γλώσσα. Στην βιβλιοθήκη τα βιβλία είναι ταξινομημένα κατά θέμα έτσι ώστε ο αναγνώστης να βρίσκει επακριβώς αυτό που ζητά. Επιπλέον με την επίδειξη της ταυτότητάς του μπορεί να δανειστεί κιόλας. Η βιβλιοθήκη διαθέτει και μεγάλο αναγνωστήριο όπου μπορεί κανείς να μελετήσει και φωτοτυπικό μηχάνημα όπου μπορεί να φωτοτυπήσει μέρος του υλικού που επιθυμεί. Μέσω internet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί επίσης να αναζητήσει βιβλιογραφικές πηγές με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων αλλά και να παραγγείλει μέσω διαδανεισμού υλικό όπως άρθρα από άλλες εικαστικές βιβλιοθήκες όπως της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σύμφωνα με την κ. Θεμελή, στο μέλλον οι φιλότεχνοι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη και ηλεκτρονικά καθώς θα πραγματοποιηθεί και τοποθεσία- link στην επίσημη ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης προκειμένου να ενημερώνονται και ηλεκτρονικά οι χρήστες για νέες εκδόσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως και τις 2.30 μ.μ..Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 -621.205.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass