Η ΓΝΩΣΤΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ Σ. ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΛΟΓΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ

«Στη σκηνή γίνομαι η αλήθεια του τραγουδιού»

Απόψε στο «Stage»

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2008 3:02 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:50
Σε έναν κόσμο μοντέρνο και πανάρχαιο την ίδια στιγμή, σε έναν κόσμο όπου η σχέση μουσικής και θεάτρου μοιάζει να είναι αδιάσπαστη ή αλλιώς στον «Παράξενο Κόσμο» της Σωτηρίας Λεονάρδου όπου ο λόγος, η κίνηση και ο ήχος συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα δυνατό μέσο επικοινωνίας, θα βρεθούν απόψε όσοι πάρουν μέρος στο μουσικό «δρώμενο» που θα στήσει στη σκηνή «Stage» η γνωστή ερμηνεύτρια. Παρέα με τον συνθέτη και δημιουργό τού νέου δίσκου «Παράξενος κόσμος», Πάνο Φορτούνα, οι δύο καλλιτέχνες ανοίγουν μέσα από πληθώρα ήχων το δικό τους δίαυλο επικοινωνίας με τους ακροατές. Η Σωτηρία Λεονάρδου, μιλά στην «Ε» και μοιράζεται μαζί μας απόψεις της για τη συνύπαρξη μουσικής και θεάτρου, περιγράφοντας παράλληλα τα νέα της έργα, με ένα από αυτά να είναι εμπνευσμένο από τον Μπομπ Ντύλαν.
*Ο τίτλος του νέου σας δίσκου «Παράξενος Κόσμος» είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι του Μπομπ Ντύλαν «Τhings have changed» το οποίο και ερμηνεύετε σε ελληνικό στίχο και διασκευή του Πάνου Φορτούνα. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και πώς έγινε η επικοινωνία με τον αρχικό του ερμηνευτή;
- Ο τίτλος του δίσκου είναι σίγουρα εμπνευσμένος από το συγκεκριμένο βραβευμένο μουσικό κομμάτι με όσκαρ, το οποίο πάντοτε μου άρεσε, όπως και στον Πάνο Φορτούνα, γιατί μιλάει για τις αλλαγές του καιρού. Η επικοινωνία με τον Μπομπ Ντύλαν έγινε εύκολα και απλά με μια αποστολή του cd στο σπίτι του. Το άκουσε, του άρεσε και δέχτηκε να το ερμηνεύσω χωρίς να ζητήσει δικαιώματα. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι σε αυτόν το δίσκο συμμετέχει και ο Μπομπ Ντυλαν με αυτόν τον δικό του τρόπο.
* Στο νέο δίσκο υπάρχει η μελοποίηση ενός ποιήματος του Γιάννη Σουρή που περιέχει καυστικό στίχο και ερμηνεύεται από δύο ηθοποιούς, τον Γεράσιμο Γεννατά και τον Ηλία Λογοθέτη.
- Αποτελεί ιδιαιτερότητα η συμμετοχή των δύο ηθοποιών στο δίσκο, αλλά ιδιαίτερο είναι και το κομμάτι που ερμηνεύουν. Το συγκεκριμένο ποίημα ήταν τουλάχιστον πρωτοποριακό για την εποχή του. Εδώ οι ακροατές γίνονται και θεατές μιας μουσικής παράστασης στην οποία όμως οι εικόνες αφήνονται κυρίως στη φαντασία του κόσμου.
* Στις ερμηνείες των τραγουδιών σας κατορθώνετε και συνδυάζετε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Τι αντιπροσωπεύει το κάθε είδος για εσάς; Υπάρχει κάποιο που προτιμάτε περισσότερο;
- Το γεγονός ότι έχω σπουδάσει μουσική αντανακλάται στις ερμηνευτικές επιλογές μου. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά η μουσική για μένα και τα διαφορετικά είδη της είναι μια ξεχωριστή γλώσσα. Εφτά φθόγγοι συνδέουν γεωγραφικές συντεταγμένες και ανθρώπινες ψυχές. Μία από τις αρχαιότερες μορφές γλώσσας, πριν ακόμη εμφανιστεί και η ομιλούμενη γλώσσα μιλάει στον κόσμο με το δικό της τρόπο και αυτό είναι θαυμαστό. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί άλλωστε και η συνεργασία με τον Μπομπ Ντύλαν.
*Ποια η ισχύς τής μουσικής για εσάς;
-Οι άνθρωποι με τη μουσική μπαίνουν στο ρεύμα της ολότητας, γίνονται ένα. Μέσω της μουσικής ανοίγεται ένας δίαυλος επικοινωνίας, παύουν οι διαχωρισμοί θρησκείας και κοινωνικής τάξης. Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο όμως, της δύναμης που κρύβεται, η μουσική υποφέρει καθώς κάποιοι δεν επιθυμούν αυτό το αγκάλιασμα και προσπαθούν να την εξασθενήσουν μειώνοντας εσκεμμένα τον καλλιτέχνη χρηματίζοντάς τον λόγου χάρη. Ο,τι διαχωρίζει τους ανθρώπους είναι αναμφισβήτητα το μίσος το οποίο κάποιοι «χτυπάνε» σαν εμβόλιο. Τα τραγούδια που επιλέγω είναι τραγούδια αγάπης και ελευθερίας, όχι όμως ασυδοσίας.
*Θέατρο και μουσική είναι αλληλένδετα;
-Έχω αξιολογήσει τα καλύτερα στοιχεία που μου έχουν μείνει από τον Γκροτόσφκι. Σαν τραγουδίστρια κουβαλάω το θέατρο μέσα μου χωρίς να κάνω θεατρινισμούς στη σκηνή. Απλώς είμαι και τα δύο. Γίνομαι η αλήθεια τού τραγουδιού για να πω ένα τραγούδι το οποίο πρώτα πρέπει να κυκλοφορήσει μέσα μου σαν αίμα. Η μικρή δισκογραφία αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγω τα τραγούδια. Όλα τα είδη μουσικής όμως με εκφράζουν το ίδιο.
Η Σωτηρία Λεονάρδου ετοιμάζει μια νέα θεατρική παράσταση με την Αναστασία Παπαστάθη, την σκηνοθέτιδα του «Caveman» και πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που αναφέρεται στο τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν, τον ρόλο της οποίας είχε παίξει η Μπέτυ Ντέιβις, ενώ επιθυμία της, όπως μας αποκάλυψε, είναι να μπορέσει κάποια στιγμή ο άνθρωπος να απολαύσει τα αγαθά της πνευματικής και ιδανικής πολιτεία. Η γνωστή ερμηνεύτρια θα εμφανιστεί απόψε στις 10.30 μ.μ. στο «Stage» με τον Πάνο Φορτούνα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410- 253.097.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass