«ΞΥΠΝΟΥΝ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΕΩΣ

Μνήμες της Ανατολικής Ρωμυλίας

* Πλούσιο το έργο του Συλλόγου στα 33 χρόνια δράσης του

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2008 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Οι Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας, ύστερα από τον Κριμαϊκό πόλεμο και την κήρυξη της Βουλγαρικής Εξαρχικής Εκκλησίας, οπότε σημειώνεται ρήγμα στις Ελληνο-Βουλγαρικές σχέσεις, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη που γεννήθηκαν, έζησαν, δημιούργησαν και πρόκοψαν. Καταφεύγουν στην Ελλάδα με μοναδική αποσκευή τις παραδόσεις τους και ριζώνουν σε χωριά και πόλεις της χώρας μας.
Έτσι, πολλοί από τους πρόσφυγες αποφάσισαν να ζήσουν στη Λάρισα φτιάχνοντας μία γειτονιά στην περιοχή της σημερινής Φιλιππούπολης. Νιώθοντας την ανάγκη να διατηρήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους δημιούργησαν το 1975 την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως, με πρώτο πρόεδρο τον Κλέοβουλο Παπασταϊκούδη και δυναμικό 15 μελών. Από τότε μέχρι σήμερα, η λέσχη με τις δραστηριότητές της επιδεικνύει σημαντικό πολιτιστικό έργο για την πόλη μας, αναλαμβάνοντας με υπευθυνότητα τη διατήρηση και προώθηση της παράδοσης της χαμένης πατρίδας.
Σύμφωνα με τον τωρινό πρόεδρο κ. Αργ. Ντεούδη, η λέσχη σήμερα αριθμεί 180 μέλη και αποτελεί μία από τις πιο δραστήριους της Λάρισας.
«Οι πολιτιστικές δραστηριότητες είναι πολύμορφες και στοχεύουν στην αναβίωση των ηθών και εθίμων, την εκπαίδευση των νέων σχετικά με την ιστορία της Αν. Ρωμυλίας και τη συσπείρωση των προσφύγων της Θεσσαλίας», τονίζει ο κ. Ντεούδης.
Απαριθμώντας με περηφάνια τις δραστηριότητες της λέσχης, ο πρόεδρος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις εκδρομές σε χωριά της Θεσσαλίας, όπου η παράδοση της Αν. Ρωμυλίας διατηρείται ζωντανή, με σκοπό την καταγραφή των λαογραφικών στοιχείων, τις χριστουγεννιάτικες, πρωτοχρονιάτικες και αποκριάτικες εκδηλώσεις, αλλά και τις χορευτικές παραστάσεις.
Ο κ. Ντεούδης στέκεται ιδιαίτερα στα χορευτικά τμήματα του συλλόγου που απαρτίζονται από 100 άτομα όλων των ηλικιών, χαρακτηρίζοντας τους καθηγητές ειδικευμένους στο αντικείμενο, καθώς και στην πλούσια ιματιοθήκη με 65 παραδοσιακές φορεσιές.
«Οι χορευτές μας έχουν δώσει πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις», υπογραμμίζει, ενώ χαρακτηρίζει σημαντική την αναβίωση του εθίμου της γουρουνοχαράς, αλλά και την πρωτοβουλία τους για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του παραδοσιακού μαγκανοπήγαδου στο προαύλιο του Αγίου Τρύφωνα.
Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος, προσκαλεί όλους τους Λαρισαίους να γνωρίσουν την δουλειά του συλλόγου, παρακολουθώντας μία χορευτική παράσταση, στην οποία θα συμμετέχει μαζί με τους συλλόγους Χάλκης, Αβέρωφ, Πυργετού και Συκουρίου στις 22 Φεβρουαρίου και αποτελεί την πρώτη σ΄ένα κύκλο παραστάσεων που θα πραγματοποιηθεί.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass