ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΟΠΕΡΕΤΑ «ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ» ΣΤΟ ΔΩΛ

Στο λυρισμό του Θ. Σακελλαρίδη

* Πρεμιέρα στις 13 Δεκεμβρίου

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2008 1:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης κατά γενική διαπίστωση υπήρξε ο δημιουργός της ελληνικής οπερέτας. Στο έργο του, επηρεασμένο κυρίως από το βιεννέζικο είδος, συνταιριάζει τη λεπτή ανώδυνη σάτιρα και τα επίκαιρα θέματα, με μια μουσική κατ’ εξοχήν ρομαντική, συχνά χρωματισμένη με ανατολικά μοτίβα και εθνικοπατριωτικούς τόνους, όπως στον «Βαφτιστικό». Αλλά είναι άδικο να μνημονεύεται ο ταλαντούχος αυτός συνθέτης μονάχα για την οπερέτα αυτή. Διότι εκτός από τον «Βαφτιστικό» συνέθεσε δεκάδες ακόμα οπερέτες – περίπου ογδόντα – όπως και άλλα έργα, μουσική για ορχήστρα, ελαφρά και χορωδιακά τραγούδια, πέντε όπερες, μεταξύ των οποίων η δραματική «Περουζέ» (1911), καθώς και μουσική για τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.
Από τις οπερέτες του διακρίθηκαν, εκτός από τον γνωστότατο «Βαφτιστικό», τα «Παραπήγματα», «Διαβολόπαιδο», «Δαιμονισμένοι», «Υπνοβάτης», «Πικ – Νικ», «Γλυκειά Νανά», «Δις Τιπ Τοπ», «Αρλεκίνος», «Χριστίνα», «Σατανερί», «Πρόθυμη Χήρα», «Τσιγγάνικο αίμα», «Μακρύς, Κοντός και Σία», «Η Λούσι και τα κορόιδα της», «Γλυκειά Ζωή», «Δις Σορολόπ», «Κρυφό ρομάντζο» και τόσες άλλες οπερέτες μουσικά διαμάντια! Καταρράκτες από μελωδίες, μοτίβα, σκοπούς, άριες, χορούς, τραγούδια, μουσική για επιθεωρήσεις, μάς χάρισε ο ανεξάντλητος και καταπληκτικά παραγωγικός αυτός μουσουργός. Μελωδίες που τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται πάντα θυμίζοντας άλλες εποχές.
Οι μελωδίες του Σακελλαρίδη διακρίνονται για τον πηγαίο λυρισμό, την αβίαστη ροή τους, τη στέρεη αρμονική δομή και τον εμπνευσμένο τρόπο με τον οποίο επεξεργάστηκε όλες τις «ξένες» επιρροές και τα ετερόκλητα στοιχεία, ώστε να τα εντάξει στην ελληνική παράδοση του είδους. Οι φάρσες και η σάτιρα επικεντρώνονται στις κοινωνικές διαφορές ανάμεσα στους ανερχόμενους αστούς και στους «ηθογραφικούς» λαϊκούς τύπους, ως συνέχεια της παράδοσης του κωμειδυλλίου, ενώ η σοφή ανάμειξη της κωμωδίας με το «μελό» προαναγγέλλει τις μεταπολεμικές κινηματογραφικές ταινίες. Ο Σακελλαρίδης έλεγε ότι «η ελληνική οπερέτα έδωσε στο λαό το τραγούδι του, στο σαλόνι το τανγκό του και στο στρατιώτη το πολεμικό του εμβατήριο». Ο «Βαφτιστικός» (1918), παρά την ηλικία των ενενήντα χρόνων του, αποτελεί σήμερα ένα από τα κορυφαία δείγματα της ελληνικής οπερέτας, όπου το «έντεχνο», το «ελαφρό» και το «λαϊκό» οδηγήθηκαν σε μια δημιουργική σύγκλιση, πέρα από ετικέτες και στεγανά ανάμεσα στα μουσικά είδη.
Νικ. Νάκος
 
Προπώληση εισιτηρίων για τον «Βαφτιστικό»
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο, 14, 16, 18,19 και 20 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. Μέγας Χορηγός είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», χορηγοί το «PANTHEON PLAZA» - Ψυχαγωγικό και Εμπορικό Κέντρο, η εταιρία «BOTTONE-ARTISTICO», και η «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ». Υποστηρικτές επικοινωνίας είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί TRT, ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV, ASTRA TV και η διαφημιστική εταιρία Consult Advertising & Promotion. Σημειώνεται ότι η προπώληση των εισιτηρίων στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και ώρες 9.00-13.00 και 17.00-21.00. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2410-259.936, 2410-531.960, 2410.-536.886. Προπώληση των εισιτηρίων γίνεται επίσης και στον Τύρναβο στο βιβλιοπωλείο «Ιδέες» του Τάσου Ψύρρα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass