ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ

«Ξεχωριστές» στιγμές πολιτισμού

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2008 18:59 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:12
Μια ξεχωριστή χρονιά ήταν το 2008 γεμάτο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές ειδήσεις μέσα από μουσικο - θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις, οι οποίες στημένες με έμπνευση και μεράκι κατόρθωσαν να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό σε αξιόλογα έργα του παρελθόντος χρόνου καθώς και του πιο σύγχρονου. Ενδεικτικά, επιχειρείται παρακάτω μια σύντομη βόλτα σε όσα παρουσιαστήκαν στο λαρισαϊκό κοινό κατά τη διάρκεια του 2008 αναμένοντας τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του 2009.
Ποικίλο και πολύπλευρο ήταν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Οκτώβριο στην πόλη της Λάρισας εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους. Σωματικό θέατρο, θέατρο με μάσκες, μιμική, χοροθέατρο, κουκλοθέατρο και performance όλα σε ένα δεκαήμερο γεμάτο πολιτισμό, κέφι, μουσική και δημιουργικά εργαστήρια ταξίδεψαν τον κόσμο σε μαγικούς χώρους. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι Λαρισαίοι παρακολούθησαν ποικίλες άλλες μουσικές και εικαστικού περιεχόμενου εκδηλώσεις, που έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλάζοντας την καθημερινότητά τους. Η πολιτιστική εικόνα του τόπου αλλάζει τον περασμένο Φεβρουάριο με την «Τραβιάτα» του Βέρντι και πριν λίγες εβδομάδες, με την οπερέτα «Βαφτιστικός» του Σακελλαρίδη. Ο Δήμος Λαρισαίων και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ανεβάζοντας, μετά την περσινή επιτυχία της «La Traviata» τον πήχυ ακόμη πιο ψηλά, πραγματοποίησε φέτος την πρεμιέρα της δημοφιλέστατης ελληνικής οπερέτας, εξυψώνοντας ηθικά και πνευματικά τον ακροατή μέσα από τη δύναμη της τέχνης.
Με το βλέμμα του Γ. Μόραλη επιτυγχάνεται μια εικαστική συνάντηση διάφορων μορφών Τεχνών που λαμβάνει χώρα στην Πινακοθήκη και φέρνει τον θεατή κοντά στο θέατρο, την ποίηση και τη μουσική μέσα από τη ζωγραφική του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη, του Γιάννη Μόραλη. Οι Λαρισαίοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα του μεγάλου ζωγράφου σε μια έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη που περιλαμβάνει σχέδια για σκηνικά και κοστούμια παραστάσεων από τη συνεργασία του Μόραλη με το «Ελληνικό Χορόδραμα», το «Θέατρο Τέχνης» και το «Εθνικό Θέατρο», εικονογραφήσεις για εξώφυλλα δίσκων μεγάλων συνθετών, «ζωγραφικά σχόλια» για ποιητικές συλλογές των εκδόσεων «Ίκαρος», φωτογραφίες και κείμενα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγει τις «πύλες του» και ξεναγεί τους επισκέπτες του στα μονοπάτια άλλων εποχών. Ένα μακρινό ταξίδι στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στην οικιακή αρχιτεκτονική και την εξέλιξη της κατοικίας, από τη νεολιθική έως τη σύγχρονη εποχή, έκαναν το χρόνο που πέρασε όσοι επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας, στο χώρο του οποίου βρίσκεται και αυτή την περίοδο, ένα μοναδικό εύρημα, γνωστό πλέον στους Λαρισαίους, μια Νεολιθική Οικία. Ο εορτασμός των ευρωπαϊκών ημερών της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποδείχθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία για μια αναδρομή σε περασμένες εποχές και σημαντικά ιστορικά μνημεία. Το πήλινο ομοίωμα νεολιθικού σπιτιού, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την εύρεση ταφών καύσεων στην περιοχή της Πλατιάς Μαγούλας Ζάρκου το 1983 σε μια μακρόχρονη έρευνα που ξεκίνησε το 1976 και ολοκληρώθηκε το 1990 από τον καθηγητή που διεξήγε τις ανασκαφές, τον κ. Κωνσταντίνο Γαλλή, μας εισήγαγε στον κόσμο της νεότερης νεολιθικής περιόδου, σε μια εποχή μετά το 5000 π.Χ.
Το μοναδικό στην Ελλάδα «Μουσείο Κούκλας» του Δ. Λάρισας άνοιξε φέτος και υποδέχεται τους μικρούς επισκέπτες αλλά και όσους μεγάλους νιώθουν παιδιά στον παραμυθένιο κόσμο του. Ο Δημοτικός Κουκλοθίασος του Πολιτιστικού Οργανισμού Λάρισας «Τιριτόμπα» ψυχαγωγεί με αγαπημένες ιστορίες τους θεατές σε έναν υπέροχο χώρο. Τα μέλη του θιάσου και η ψυχή του, η κ. Σοφία Φουτζοπούλου γνωρίζουν με μαγική μαεστρία να μεταπλάθουν την πραγματικότητα σε όνειρο. Δυναμισμός και ευρηματικότητα χαρακτηρίζει το νέο ρεπερτόριο του Θεσσαλικού Θεάτρου με το οποίο η σκηνή τού Θεάτρου του Μύλου αποτέλεσε τόπο συνάντησης πλειάδας καλλιτεχνών. Αναμφισβήτητα πλήθος άλλων διοργανώσεων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε ό,τι αφορά στα καλλιτεχνικά πράγματα της πόλης φέροντας άλλη πνοή στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass