ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΕΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΝΔΛ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΤΙΣΤΑΚΗ

Όπερα «Νόρμα»: Απλά εκπληκτική!

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2015 7:24

Η όπερα «Νόρμα» του Τζιουζέπε Μπελίνι ανέβηκε με τεράστια επιτυχία στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το λυρικό έργο, που αποτελεί ένα από τα πιο μεγαλειώδη του είδους του, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Όπερας. Η «Νόρμα» είναι ένα από τα πιο μεγαλειώδη έργα του λυρικού ρεπερτορίου και έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική λυρική παράδοση, λόγω της διάσημης ενσάρκωσης του ομώνυμου ρόλου της Μαρίας Κάλλας και την εκτέλεση της άριας «Casta Diva». Τον χαρακτήρα που ενσάρκωσε θρυλικά η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε στην παράσταση του Μεγάρου η υψίφωνος Τζένη Δριβάλα ενώ το ρόλο της «Ανταλτζίζα» ανέλαβε η ίδια η σκηνοθέτης της παράστασης η Κασσάνδρα Δημοπούλου. Η Λάρισα ήταν εκεί. Ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Χρήστος Κτιστάκης διηύθυνε μουσικά την παράσταση, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου και των Φίλων της Συμφωνικής της Λάρισας για τις έξοχες μελωδίες που έντυσαν την παράσταση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΣ

Η όπερα παρουσιάστηκε στη «Σκάλα» του Μιλάνου, το 1831, σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία. Η επιτυχία του, όμως, ήταν εκπληκτική στη δεύτερη παράσταση και για τις 39 συνεχείς παραστάσεις που δόθηκαν στη Σκάλα. Από τότε η «Νόρμα» παίχτηκε σε όλο τον κόσμο και ως τα τέλη του 19ου αιώνα παρουσιάστηκε σε 35 χώρες, μεταφρασμένη σε 16 γλώσσες.

Παρότι είναι έργο εξαιρετικά δημοφιλές, από τα πρώτα στην προτίμηση των μεγάλων λυρικών φωνών, στις μέρες μας η «Νόρμα» δεν παίζεται συχνά. Ο λόγος είναι ότι σπάνια εμφανίζεται δραματική υψίφωνος, ικανή ν' αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του κεντρικού ρόλου. Η Νόρμα, στην πρώτη παράσταση του έργου, ερμηνεύτηκε από την Πάστα, ενώ ακολούθησαν οι Γκρίζι, Λίλι Λέεμαν και φυσικά, η Μαρία Κάλλας, που θεωρείται η ιδανική ερμηνεύτρια του ρόλου. Οι μακρές, γλαφυρές μελωδίες του έργου, με εξέχουσα την άρια «Κάστα Ντίβα», προκάλεσαν το θαυμασμό διάσημων μουσουργών, όπως του Μπερλιόζ, ο οποίος επηρεάστηκε από αυτές, αλλά και του Βάγκνερ, που γοητευόταν από τη στενή σχέση μουσικής και λιμπρέτου στο έργο του Μπελίνι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass