ΜΕ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ

Μπαράζ εκδηλώσεων σήμερα στη Λάρισα

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2015 8:06

Πολλές και αξιόλογες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Λάρισα. Διαλέξεις, κινηματογραφικά και μουσικά αφιερώματα στη μνήμη σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, ρεσιτάλ πιάνου και σεμινάρια φωτογραφίας είναι στο «μενού» της ημέρας. Αναλυτικότερα οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

Διάλεξη στο ΔΩΛ για Κ. Καραθεοδωρή

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λαρισαίων και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, διοργανώνουν «συνάντηση» με τον μέγιστο των νεοελλήνων μαθηματικών Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, 65 χρόνια μετά το θάνατό του, σήμερα στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Η βιογράφος του Δέσποινα Βλαχοστέργιου - Βασβατέκη, με λόγο και εικόνα θα ταξιδέψει το κοινό στις Βρυξέλλες, στην Αίγυπτο, στο Βερολίνο, στη Σμύρνη, στην Αθήνα, στο Μόναχο, στη γεμάτη ενδιαφέρον, συγκινήσεις, επιτυχίες και απογοητεύσεις στιγμές της ζωής του ανθρώπου, που ο Αϊνστάιν αναγνώριζε ως δάσκαλό του στα μαθηματικά. Η παράθεση απόψεων ομόχρονων του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επιστημόνων, από τον Πολιτικό Μηχανικό Μιχάλη Παλιό, θα φωτίσουν την πολύπλευρη προσωπικότητά του. Η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μαρία Γκράτζιου θα αναφερθεί στο επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Η πιανίστα Ευφροσύνη Αστερ. Κτιστάκη θα πλαισιώσει την εκδήλωση με μουσική Μπαχ αγαπημένου συνθέτη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Την εκδήλωση συντονίζει το μέλος του Συνδέσμου Μάριος Ξηρομερίτης. Παράλληλα στο φουαγιέ του Δημοτικού Ωδείου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τη ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Ν. Καζαντζάκη

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων , η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας διοργανώνουν στις 7 :30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο ( Κούμα 28) την προβολή της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη «Ν. Καζαντζάκης, Ακροβάτης πάνω από το χάος». Η ταινία αυτή που έχει τη μορφή ενός κινηματογραφικού πορτραίτου επιχειρεί να ανασυνθέσει με δημιουργικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την προσωπική Οδύσσεια, την πνευματική και ιδεολογική πορεία και τη συγγραφική εξέλιξη του Ν. Καζαντζάκη.

Πρόκειται για μια ταινία μικτής τεχνικής που χρησιμοποιεί υλικά και ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού, κατάλοιπα χώρων που έζησε και δημιούργησε , κινηματογραφικά επίκαιρα, δραματοποιημένες σκηνές και αξιοποιεί τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Δραματουργικά αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν τις μεγάλες φάσεις της προσωπικής και πνευματικής ανέλιξης του Καζαντζάκη με κείμενο από τα έργα και την πλούσια αλληλογραφία του. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως, ή αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο, άγνωστες πτυχές της ζωής και της δημιουργικής του δράσης όπως, η μαθητεία του στην εμπορική σχολή της Νάξου, η εκστρατεία στον Καύκασο, οι αποτυχημένες προσπάθειες για τη λύση του βιοποριστικού του προβλήματος, οι ερωτικές του περιπέτειες, οι ιδεολογικές μεταλλάξεις του, η πρώιμη ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο , η πολιτική του δράση κ.α.

Αφιέρωμα στον Μ. Λοίζο

Μουσική βραδιά-συναυλία διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητά του Δήμου Λαρισαίων στις 8μ.μ στο αμφιθέατρο του 33ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Σμύρνης. Θα είναι μια βραδιά αφιερωμένη στη ζωή και στα τραγούδια του Μάνου Λοίζου και θα την παρουσιάσει το εξαίρετο μουσικό συγκρότημα «Πνευματικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών». Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, που γιορτάζει ο Ιερός Ναός στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

«Αγγέλα Παπάζογλου» στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Στις 8μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης η γνωστή ηθοποιός Άννα Βαγενά θα παρουσιάσει τον συγκλονιστικό μονόλογο «Αγγέλα Παπάζογλου» . Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος για την παρουσίαση του έργου, γιατί η Αγγέλα Παπάζογλου (γυναίκα του συνθέτη του ρεμπέτικου Βαγγέλη Παπάζογλου) στην αφήγησή της, εκτός από την περιγραφή της καταστροφής της Σμύρνης και της προσφυγιάς, αναφέρεται και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Γερμανική Κατοχή καθώς και στις εκτελέσεις των πατριωτών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Η προσφορά της Άννας Βαγενά με αυτή την παράσταση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους χιλιάδες Λαρισαίους και Θεσσαλούς πατριώτες, που βασανίστηκαν απάνθρωπα και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων λόγω περιορισμένων καθισμάτων θα γίνονται στο τηλέφωνο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 2410280220, 9 -2 το μεσημέρι. Υπεύθυνη Μουσείου: κ. Σουφαράπη Σοφία.

Ρεσιτάλ πιάνου στο «Χατζηγιάννειο

Ατομικό ρεσιτάλ πιάνου της κ. Ευφροσύνη Γ. Κτιστάκη, καθηγήτριας πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας και μουσικοσυνθέτριας, θα πραγματοποιηθεί στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο στις 8μ.μ. Το ρεσιτάλ αναμένεται παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και στο χώρο του «Χατζηγιάννειου» θα συγκεντρώνονται βιβλία τα οποία θα δοθούν στις Βιβλιοθήκες που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Λαρισαίων για τους πολίτες.

Σεμινάριο φωτογραφίας στο Μύλο του Παππά

Το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνουν την διοργάνωση δύο φωτογραφικών σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν στο Μύλο του Παππά (1ος όροφος) με εισηγητή τον Ανδρέα Κατσάκο. Στόχος των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων στις βασικές αρχές της φωτογραφίας, περιλαμβάνοντας κυρίως τις θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις που θα βοηθήσουν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης.

Το πρώτο σεμινάριο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και ξεκινά στις 7 το απόγευμα με θέμα «Εισαγωγή στη Φωτογραφία». Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν μαθητές Δημοτικών Σχολείων (Ε & ΣΤ τάξης), Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρισας. Στο τέλος του σεμιναρίου, το υλικό που θα παραχθεί καθ' όλη την διάρκεια, θα αξιολογηθεί και θα αποτελέσει τον κορμό μιας ομαδικής μαθητικής έκθεσης φωτογραφίας που θα παρουσιαστεί στο χώρο του Μύλου του Παππά. Το δεύτερο σεμινάριο ξεκινά στις 8.30μ.μ. με θέμα «Εισαγωγή στις Βασικές Αρχές της           Φωτογραφίας».

Ο κύκλος των μαθημάτων πλαισιώνεται από παρουσιάσεις φωτογράφων, εξωτερικές λήψεις για πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων και κριτική ανάλυση των φωτογραφιών που δημιουργηθούν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου. Η διάρκεια και των δυο σεμιναρίων είναι 3 μήνες,

Παράσταση στο Θέατρο Τεχνών Λάρισας

Τις τέσσερις τελευταίες παραστάσεις του δίνει από σήμερα με λαϊκή βραδινή παράσταση στις 9μ.μ.(γενική είσοδο 5) μέχρι και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, με την υπέροχη ελληνική κωμωδία των: Στέλιου Ντικούλη - Χάρη Κυριακίδη: «Αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις»

Οι τέσσερις τελευταίες παραστάσεις που δίνονται είναι: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 9 μ.μ και την Κυριακή στις 8 μ.μ.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: Κανονικό 8€, παιδικό-μαθητικό-φοιτητικό: 5€, για τους Ανέργους: 3 ευρώ.

Τους χαρακτηριστικούς ρόλους της κωμωδίας ερμηνεύουν οι: Στέλιος Ντικούλης (Μελέτης-Στέλεχος Τραπέζης), Βάνα Κατραχιά (Μαρίνα - Σύζυγός του), Εύα Τριανταφύλλου (Πέγκυ), Δημήτρης Τσατσανάκος (Προκόπης), Ελενα Γράβαλου (Γριά-μάνα του Μελέτη), Κίμων Μπαχατίρογλου (Μπάρμπα Θέμος- Αρχιμαφιόζος).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass