ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΓΕΦΥΡΕΣ: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ»

Στη Λάρισα χτυπά η καρδιά της 9ης Τέχνης

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2015 0:49

Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Λάρισας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα και θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου στο θέατρο ΟΥΗΛ

Στη Λάρισα χτυπά η καρδιά της ένατης τέχνης μετά τα εγκαίνια, προχθές, της έκθεσης με τίτλο «Γέφυρες: Η Ευρωπαϊκή Γλώσσα των Κόμικς». Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου στο ισόγειο του θεάτρου ΟΥΗΛ, είναι ενταγμένη στην υποψηφιότητα της Λάρισας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Η έκθεση, που γίνεται με τη συμμετοχή δημιουργών από τις 28 χώρες της Ε.Ε., άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, το βράδυ του Σαββάτου, με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα εγκαινιάζοντας την έκθεση να σημειώνει πως «η διοργάνωση αυτής της έκθεσης καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο γιατί αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ποιο ρόλο πιστεύουμε πως μπορεί να διαδραματίσει η Λάρισα στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής, ποια μπορεί να είναι η θέση της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Γιατί έτσι οραματιζόμαστε την πόλη μας, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ενδιαφέρουσα, όπου η παράδοση, η φαντασία, η ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια, εν τέλει η δημιουργία να είναι συστατικά της καθημερινότητας των πολιτών. Ο κόσμος μεταβάλλεται, πολιτισμοί γεννιούνται, ακμάζουν και σβήνουν, το σκηνικό της καθημερινής ζωής αλλάζει διαρκώς χρώματα. Ωστόσο πέρα απ’ όλα αυτά κάτι μένει σταθερό, αναλλοίωτο, άφθαρτο. Αυτό που μένει, αυτό που έχει σημασία, είναι η δημιουργία και κατ’ επέκταση ο δημιουργός».

«Με αυτή την έκθεση» πρόσθεσε ο κ. Σάπκας «τιμάμε τους δημιουργούς μιας πολύ δημοφιλούς και αγαπημένης τέχνης, της 9ης τέχνης, τα κόμικς». «Οσοι αγαπάμε τα κόμικς, αναγνωρίζουμε την εκπαιδευτική τους αξία. Εξάλλου για πολλούς λειτούργησαν και ως προθάλαμος για το χώρο του βιβλίου. Στην Ελλάδα τα κόμικς παρουσιάζουν συνεχή άνοδο ως τέχνη. Για 15 ημέρες στη Λάρισα, θα χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής 9ης τέχνης» κατέληξε ο αντιδήμαρχος παρουσιάζοντας τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

«Αυτή η έκθεση» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό «αποδεικνύει τις δυνατότητες της Λάρισας. Είναι ένα σπουδαίο για εμάς καλλιτεχνικό γεγονός, θα αποτελέσει τη “μαγιά” για την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα» κατέληξε ο δήμαρχος αναφερόμενος παράλληλα στο στόχο της διεκδίκησης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Στη διεκδίκηση αναφέρθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φορέα «Λάρισα - Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» Γιώργος Βουλγαράκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα μια τέτοια έκθεση, μια εκδήλωση που θα αποτελέσει “χαρτί” για την υποψηφιότητα της Λάρισας», παρουσιάζοντας τον σεναριογράφο Τάσο Αποστολίδη, τον άνθρωπο που μετέτρεψε τις κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικ.

Ο κ. Αποστολίδης τονίζοντας πως «στην κουλτούρα των κόμικς μπήκα ως αναγνώστης» σημείωσε πως όλα ξεκίνησαν όταν ως καθηγητής μαθηματικών, εντόπισε τη δυσκολία των μαθητών να κατανοήσουν τους ρόλους τους, ανεβάζοντας τις «Όρνιθες» σε θεατρική παράσταση στο σχολείο τους. Και φτιάχνοντας "εξηγήσεις" για τους ρόλους διαπίστωσε εκ των υστέρων, ότι είχε στα χέρια του, την πρώτη του δουλειά.

Ο κ. Αποστολίδης, περιέγραψε τους σταθμούς της δουλειάς του, όπως και τις δυσκολίες που συνάντησε προκειμένου να εκδώσει τα κόμικ, για να κάνει εκτενή αναφορά στο έργο του, μεταξύ των οποίων και όλες οι κωμωδίες του Αριστοφάνη και, να ευχηθεί τέλος, την επιτυχή έκβαση της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

ΕΚΘΕΣΗ

Σημειώνεται πως οι διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, D’ Israeli από τη Μεγάλη Βρετανία, Zoltan Fritz από την Ουγγαρία, Alexandru Ciubotariu από τη Ρουμανία, οι οποίοι μετέχουν στην έκθεση, θα φιλοξενηθούν τις ημέρες διεξαγωγής στη Λάρισα για να συμμετάσχουν σε παράλληλες εκδηλώσεις και να μοιραστούν με το κοινό τη δημιουργική τους τεχνογνωσία ενώ σειρά άλλων εκδηλώσεων περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά και δημιουργικά εργαστήρια, ομιλίες και διαδραστικά παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης με τα κόμικς.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Comicdom Press, διοργανώτρια του διεθνούς φεστιβάλ Comicdom Con Athens, θα διαρκέσει έως και τις 10 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο, από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass