ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Γενί Τζαμί: Μια διαδρομή στον χρόνο

Δημοσίευση: 10 Νοε 2015 8:14

Εκδήλωση με θέμα «Γενί Τζαμί: Μια διαδρομή στο χρόνο» διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο χώρο του Γενί Τζαμιού. Θα μιλήσουν οι Νίκος Παπαθεοδώρου, Ιατρός, Στέλλα Κατακούτα, Αρχαιολόγος, Δημήτρης Μαβίδης, Αντιδήμαρχος πολεοδομίας , αστικής ανάπτυξης και υποδομών.

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της ιστορίας του Τζαμιού μέχρι σήμερα, θα δειχθούν φωτογραφίες στην ιστορική του διαδρομή και η χρήση του ως μουσείο.

Καθώς ένας κύκλος κλείνει και στις 28 Νοεμβρίου, με τα εγκαίνια του Διαχρονικού Μουσείου ένας νέος ανοίγει και είναι μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν οι Λαρισαίοι ένα σημαντικό μνημείο της πόλης.

Το Γενί Τζαμί βρίσκεται στην οδό 31ης Αυγούστου απέναντι από την πλατεία Αγ. Μπλάνα. Ο ιδρυτής του και η χρονολογία κατασκευής του είναι άγνωστα. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, τα νεοκλασικά διακοσμητικά στοιχεία των όψεων αλλά και του «μιχράπ» χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Αποτελεί το νεότερο από τα πολλά τζαμιά που υπήρχαν στη Λάρισα την περίοδο της οθωμανικής κατοχής.

Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος προσευχής από τη μουσουλμανική κοινότητα ως το 1924, οπότε και έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών. Από το 1939 έως το 1941 στέγασε μια μικρή αρχαιολογική συλλογή και τη δημοτική βιβλιοθήκη. Η αρχαιολογική συλλογή λεηλατήθηκε εν μέρει την περίοδο 1941-1944.

Το κτίριο έπαθε ζημιές από τους σεισμούς των ετών 1941, 1955 και 1957. Επισκευάστηκε πρόχειρα και αποφασίστηκε να μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο. Οι σεισμοί του 1980 προξένησαν για μια ακόμη φορά ζημιές στο κτίριο. Από το 1983 -μετά τις επισκευές- στεγάστηκε σε αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας, μέχρι πρόσφατα που μετακόμισε στο ευρύχωρο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass