ΑΝ Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ευκαιρία διεξόδου από την οικονομική κρίση

* Γ. Βουλγαράκης: «Η Λάρισα είτε πάρει τον τίτλο είτε όχι, δεν θα είναι πια η ίδια πόλη» *Το Αζερμπαϊτζάν ανοίγει την «πόρτα» του στη συνεργασία

Δημοσίευση: 20 Νοε 2015 1:23

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Η συμβολή του πολιτισμού στην αναπτυξιακή ατζέντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο χθεσινό πολιτιστικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με αφορμή την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας της πόλης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Σημαντικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ανάδειξη της Λάρισας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσιάστηκαν από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Rabman Mustafayen και τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο.

Στο δεύτερο μέρος του συμποσίου προσεγγίστηκε το θέμα της χρηματοδότησης του πολιτισμού στην περιφέρεια.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Διεκδικούμε με αξιώσεις τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η διεκδίκηση του τίτλου δεν είναι μεγαλοϊδεατισμός, αλλά μια διαδικασία βαθιά δημοκρατική και αληθινή. Στόχος μας η ανάπτυξη της πόλης σε όλα τα επίπεδα και μια προσπάθεια να βρει η Λάρισα την πολιτιστική της ταυτότητα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» ήταν λόγια που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης περιγράφοντας την προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή τους τελευταίους μήνες. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για μια χάραξη πολιτιστικής πολιτικής που σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες αστικών παρεμβάσεων και τις πολιτικές που υλοποιεί ο δήμος σε επίπεδο κοινωνίας και ανθρώπινου δυναμικού, στοχεύουν στην ευημερία της πόλης και των κατοίκων της.

Δίνοντας το στίγμα της πρότασης που θα κατατεθεί, ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Λάρισα είναι μία πολυπολιτισμική πόλη με μακραίωνη ιστορία. Η δυναμική της είναι τεράστια και στα σπλάχνα της κρύβει έναν τεράστιο πλούτο, που πρέπει πάση θυσία να αναδείξουμε».

Αναφέρθηκε ακόμη, στις υποδομές που διαθέτει η πόλη – Πινακοθήκη με πλούτο εκθεμάτων που την καθιστούν δεύτερη στη χώρα, ένα εκπληκτικό Μουσείο, το Διαχρονικό, που εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες, το Λαογραφικό Μουσείο, το Δημοτικό Ωδείο, τη Σχολή Χορού, το Θεσσαλικό Θέατρο – αλλά και στο τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που ενεργοποιείται στην παραγωγή πολιτισμού, τη διαφύλαξη και ανάδειξη της παράδοσης. Εξάλλου, όπως είπε ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που διαμορφώνει ένα ικανό τοπικό ΑΕΠ.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η Λάρισα έχει πολλές πιθανότητες να βγει νικήτρια στη μάχη αυτή, αφήνοντας πίσω της την εσωστρέφεια που τη χαρακτήριζε και με τη στήριξη όλων των δήμων της περιφερειακής ενότητας, που έχουν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των δράσεων της υποψηφιότητας.

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Εντυπωσιασμένος από την ιστορία, τη ζωντάνια και τη νεολαία της Λάρισας δήλωσε ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Rabman Mustafayen που επισκέφτηκε χθες για πρώτη φορά την πόλη, διερευνώντας τα περιθώρια συνεργασιών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Όπως σημείωσε το Αζερμπαϊτζάν επενδύει στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στην ανάπτυξη και παίζει τον ρόλο της πολιτιστικής γέφυρας με άλλες χώρες, κουλτούρες.

Αναφορικά, με τη διεκδίκηση του τίτλου της Λάρισας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα, σημείωσε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και σε κάθε περίπτωση μια συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν σε κάθε επίπεδο(τουρισμού, εμπορικών συναλλαγών, πολιτιστικών συναλλαγών) είναι ανοιχτή.

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος σχετικά με την επίδραση του θεσμού στην οικονομική και πολιτιστική αναγέννηση των πόλεων που φιλοξένησαν τον θεσμό. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας-που η καταγωγή του είναι ελληνική αφού ξεκίνησε το 1985 με τη Μελίνα Μερκούρη- είναι μια σημαντική ευκαιρία διεξόδου από την οικονομική κρίση, αφού λειτουργεί τονωτικά με άμεσα οικονομικά οφέλη σε επίπεδο τουρισμού και πολιτισμού. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, έχει αποδειχθεί ότι όσες πόλεις έγιναν Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες βελτίωσαν την εικόνα τους και παρατηρήθηκε μια ευρεία ανάπτυξη. «Οι 14 ελληνικές υποψηφιότητες δείχνουν μια σημαντική προσπάθεια εξωστρέφειας της ελληνικής κοινωνίας και όλη αυτή η προσπάθεια συντείνει πέρα από την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και στη συντήρηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βάλλεται ο δυτικός τρόπος ζωής ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός ιστός. Η Λάρισα είτε κερδίσει είτε όχι θα έχει βάλει το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια διαφύλαξης των ευρωπαϊκών κεκτημένων» κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Στο δεύτερο μέρος του συμποσίου ακολούθησε συζήτηση για τη χρηματοδότηση του πολιτισμού στην περιφέρεια στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης, η γ.γ. της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς και πρόεδρος του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ Αναστασία Μάνου, ο υπεύθυνος Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λάρισα ECoC2021 και αντιπρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ.Knowl Δημήτρης Ζαφειριάδης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας.

Την αποφώνηση έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Υποψηφιότητας της Λάρισας κ. Γιώργος Βουλγαράκης, που αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει γίνει στους τελευταίους έξι μήνες για να καταλήξει λέγοντας ότι η Λάρισα είτε πάρει τον τίτλο είτε όχι, δεν θα είναι πια η ίδια πόλη. «Το δυναμικό της έχει καταγραφεί, η εσωστρέφεια έχει σπάσει, η αρχή έγινε». Τον συντονισμό του συμποσίου είχε η διευθύντρια Επικοινωνίας και Προβολής Λάρισα ECoC2021 και Πρόεδρος της «Μίλητος Συμβουλευτική» Όλγα Σταυροπούλου. Η βραδιά έκλεισε μουσικά με το Μουσικό Γυμνάσιο και το σχήμα του Ντίνου Καραποστόλου. Το συμπόσιο παρακολούθησαν επιχειρηματίες, εκπρόσωποι πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων της πόλης και της περιφέρειας .

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass