ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Α. ΜΠΑΛΤΑ

Θησαυρός για τη Θεσσαλία το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Δημοσίευση: 21 Νοε 2015 1:34

 

Στολίδι της κεντρικής Ελλάδας θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα Διαχρονικά της χώρας, που μετά από 20 χρόνια σχεδόν από τη θεμελίωσή του εγκαινιάζεται από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

«Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε μεγαλεπήβολα. Σε αυτό μας οδήγησε ο όγκος του υλικού που είχαμε στη διάθεσή μας αλλά και η πόλη της Λάρισας που έχει τα εχέγγυα προκειμένου να στηρίξει ένα τέτοιο μουσείο», αναφέρει η αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες.

Η έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και καταλαμβάνει έκταση 1500 τετραγωνικών μέτρων. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα του αρχαίου πολιτισμού της Θεσσαλίας, που οργανώνονται σε έντεκα ενότητες από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια. Ανάμεσα στα εκθέματα συγκαταλέγονται μοναδικά ειδώλια και αγγεία από τους προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας, έργα αρχαίας γλυπτικής και κτερίσματα ταφών, καθώς και ψηφιδωτά δάπεδα, εκκλησιαστικά αντικείμενα και δείγματα κοσμικού βίου από όλη τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο. «Προσπαθήσαμε να δώσουμε τη διαχρονική συνέχεια των περιόδων, τα στοιχεία αυτά που τις συνδέουν μεταξύ τους», δηλώνει η κ. Σδρόλια για να συνεχίσει με τα χαρακτηριστικά της θέσης του μουσείου «είναι ένα κτίριο με εύκολη πρόσβαση για τους επισκέπτες . Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου και η δημιουργία κόμβου για την ασφαλή είσοδο στο μουσείο. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι μετά τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων θα δημιουργηθεί κόμβος προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρόσβαση». Συγχρόνως ο εξωτερικός του χώρος αναμένεται να αποτελέσει σημείο συνάντησης για τους Λαρισαίους μετά και την έναρξη της λειτουργίας του αναψυκτηρίου.

Τα εγκαίνια του μουσείου είναι πολύ σημαντικό γεγονός, αφενός λόγω της σημασίας και του πλήθους των ευρημάτων, τα περισσότερα των οποίων θα δουν για πρώτη φορά το φώς της δημοσιότητας, και αφετέρου λόγω της προσπάθειας να παρουσιασθεί κάτω από ενιαία οπτική γωνία ο πολιτισμός της Θεσσαλίας όλων των περιόδων. Παράλληλα, διαθέτει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων εκεί όπου φιλοδοξούν οι υπεύθυνοι του Μουσείου να διοργανώνονται κατά καιρούς εκδηλώσεις προκειμένου να αποτελεί πόλο έλξης το Διαχρονικό για τους Λαρισαίους και όχι μόνο. Το νέο αυτό απόκτημα ιστορίας και πολιτισμού της Θεσσαλίας κρύβει στα «σπλάχνα» του «έναν αθέατο κόσμο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η προϊσταμένη του τμήματος Συντήρησης Βάσω Τούλη. Δεν είναι μόνο αυτό που θα δει ο επισκέπτης, η έκθεση των ευρημάτων, είναι και τα υπόγεια του μουσείου. Τα εργαστήρια, εκεί που με λεπτομέρεια και υπομονή γίνονται όλες οι εργασίες προκειμένου ευρήματα από ανασκαφές να τοποθετηθούν στη μόνιμη έκθεση. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν οι επιβλέπουσες του έργου και υπεύθυνες της έκθεσης του μουσείου Άννα Γιαλούρη και Στέλλα Κατακούτα και ο προϊστάμενος Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων Γιώργος Τουφεξής.

Το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας θα ανοίξει για το κοινό την επόμενη ημέρα της τέλεσης των εγκαινίων. Συγκεκριμένα θα είναι επισκέψιμο Τρίτη έως και Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass