ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «ΤΟ (ΠΟΛΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ) ΧΡΩΜΟΣΩΜΑ 21»

Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε διαφορετικοί

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2015 2:05

 

Πάντοτε ένας τρίτος χαλάει το παιχνίδι ή μπορεί να κάνει σκανταλιές, κάπως έτσι ένα μικρό επιπλέον χρωμόσωμα διαταράσσει την ισορροπία ολόκληρου του γονιδιώματος. Με απλά παραδείγματα μέσα από ένα παραμύθι «Το (πολύ ξεχωριστό) Χρωμόσωμα 21» η συγγραφέας Έπη Ν. Μίχη – Ζέγγου εξηγεί στα μικρά παιδιά πως είμαστε όλοι ίσοι ενώ είμαστε διαφορετικοί. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που στόχο έχει να ενημερώσει και να σπάσει τα ταμπού, τόσο στις οικογένειες που έχουν μέλος με down, όσο και στις υπόλοιπες. «Το (πολύ ξεχωριστό) Χρωμόσωμα 21» παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο κατάμεστο θέατρο ΟΥΗΛ.

«Η Μυρτώ, μαθήτρια της πρώτης δημοτικού, λαμβάνει μια πρόσκληση για μια βάπτιση. Ετοιμάζεται με χαρά, πηγαίνει με τους γονείς της, το διασκεδάζει, όμως γυρίζει στο σπίτι με πολλές απορίες. Το μωράκι που βαπτίστηκε, η μικρή Δωροθέα, δεν έμοιαζε με τα άλλα μωράκια που ήξερε. Ήταν ένα όμορφο μωρό που είχε όμως κάτι ξεχωριστό το οποίο δεν μπορούσε να καταλάβει. Η μαμά της αναλαμβάνει να της εξηγήσει. Της λέει, λοιπόν, ένα παραμύθι, για ένα σπίτι που μέσα σε αυτό ζούσε μια πολύ μεγάλη οικογένεια, η οικογένεια Χρωμοσωμούλη. 46 μικρά παιδάκια. Όλα δίδυμα αδερφάκια. Τα Χρωμοσώματα. Περνούσαν όμορφα, όμως έφτασε ο καιρός να χωριστούν. Έπρεπε οι 23 να μετακομίσουν σε ένα άλλο σπίτι. Στο νέο τους σπίτι θα συγκατοικούσαν με ακόμη 23 άλλους χρωμοσωμούληδες από άλλη οικογένεια. Τα αδελφάκια αγκαλιάστηκαν και ξεκίνησαν για το νέο τους σπίτι. Όμως συνέβη κάτι περίεργο. Τα πιο μικροκαμωμένα παιδάκια που είχαν το νούμερο 21 αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να χωριστούν. Έτσι το ένα πήγε κρύφτηκε καλά και πήγε μαζί με το δίδυμο αδελφάκι του στο νέο σπίτι. Όμως εκεί υπήρχε χώρος μόνο για 46 άτομα, όχι για 47. Έτσι, υπήρξαν δυσκολίες στο μαγείρεμα, τον ύπνο, το διάβασμα και το παιχνίδι. Το μικρό 21 που περίσσευε ανακάτωνε τα πάντα. Όμως οι υπόλοιποι αποφάσισαν να το βοηθήσουν και όλοι μαζί να κάνουν το θαύμα. Και τα κατάφεραν. Ένα μωρό».

Το παραμύθι περιλαμβάνει τις αντιδράσεις των γονιών που αποκτούν το μωρό, του κόσμου, των παιδιών στο σχολείο.

«Για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτερη κοινωνία, χρειάζεται να μιλάμε, να συνευρισκόμαστε, να συνεργαζόμαστε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας και πρόσθεσε «ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down Θεσσαλίας “Ο Κύκνος” επιδεικνύει μια τεράστια προσπάθεια, μια πολυεπίπεδη δραστηριότητα στους τομείς της πληροφόρησης, ενθάρρυνσης, υποστήριξης και φροντίδας στα άτομα με σύνδρομο Down αλλά, και τους γονείς ή κηδεμόνες τους. Όπως επίσης και στους τομείς της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των θεσμικών φορέων αλλά και όλης της κοινωνίας έτσι ώστε, να ισχύσει και για τα άτομα με σύνδρομο Down το αυτονόητο “είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε διαφορετικοί”. Η αγάπη είναι πράξεις όχι μόνο λόγια», κατέληξε ο κ. Σάπκας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου «Ο Κύκνος» και δημοτικός σύμβουλος Ντίνος Διαμάντος αναφέρθηκε στους στόχους του συλλόγου όπως είναι η δημιουργία του σπιτιού για την απασχόληση των παιδιών στην οδό Λάμπρου Κατσώνη 24 ένα κτίριο που παραχωρήθηκε από το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας. «Είναι ευλογία από το Θεό το παιδί με σύνδρομο Down”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Διαμάντος για να προσθέσει «ότι το διαφορετικό δεν είναι για την απομόνωση».

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά μοίρασαν στους παρευρισκομένους παραμύθια με την υπογραφή τους.

Για το βιβλίο μίλησαν η δασκάλα ειδικής αγωγής – διευθύντρια Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βόλου Φωτεινή Γρηγορίου, ο Κωνσταντίνος Ζαγοριανός, παιδοψυχίατρος ΚΕΔΔΥ Λάρισας, ο Νίκος Σκεντέρης, παιδίατρος- ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η συγγραφέας Έπη Ν. Μίχη-Ζέγγου, κτηνίατρος. Την εικονογράφηση έχει κάνει η Θεοδοσία Κώτσικα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αλέξης Μπατζανούλης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Πλαισίωσαν μουσικά ο Μιχάλης Μαντέλας στο σαξόφωνο και ο Αντώνης Ζαφειρίου στα πλήκτρα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down Θεσσαλίας «Ο Κύκνος» και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass