ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΤΕΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗ

Προβληματισμός για τις... ήττες του Ελληνισμού

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2015 0:55

Μια μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν στα γεωπολιτικά δρώμενα της περιοχής μας είχαν το Σάββατο, αλλά και την Παρασκευή που μας πέρασε όσοι Λαρισαίοι παρευρέθηκαν στην ανάλυση και παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ντέμου που έγινε διαδοχικά στο Πνευματικό Κέντρο της Χάλκης, αλλά και στο «Χατζηγιάννειο» στη Λάρισα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου εκτός από τον συγγραφέα παρευρέθηκαν ακόμα ο συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων κ. Γιώργος Φίλης, αλλά και ο ποιητής κ. Αιμίλιος Εδεν.

Το βιβλίο του κ. Ντέμου έκανε αναφορά στις στρατηγικές ήττες του Ελληνισμού που είχαν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του.

Τόσο στη Χάλκη, όσο και στη Λάρισα ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο διάλογος που επακολούθησε καθώς με αφορμή το Βυζάντιο έγινε μια ευθεία αναγωγή στα σημερινά δρώμενα στην Τουρκία και τη Συρία.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ

Πρόκειται για τέσσερις στρατηγικές ήττες, που καθόρισαν την ιστορική πορεία του Ελληνισμού.

Τέσσερις ιστορικές ήττες, που έχουν να μας διδάξουν πολλά, ιδιαίτερα σήμερα, που Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται στο μέσον μιας κρίσης που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επηρεάσει την παραπέρα πορεία του Ελληνισμού.

Άραγε, υπάρχει ελπίδα; Μπορεί να ανακάμψει ο Ελληνισμός;

Μπορούν οι Έλληνες να ξαναβρούν τον βηματισμό τους και να διεκδικήσουν και πάλι μια προβεβλημένη θέση στην Ιστορία;

Πρόκειται για τις μάχες του Ιαρμουχά (Γιαρμούκ, 636), του Μαντζικέρτ (1071), του Μυριοκέφαλου (1176) και της άλωσης της Πόλης από τους Φράγκους (1204).

Ένα βιβλίο μελέτης, προβληματισμού αλλά και εθνικής έμπνευσης, που έρχεται σε μια περίοδο παρακμής της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Όπως αναφέρθηκε, οι τέσσερις αυτές στρατηγικές ήττες όχι μόνο συρρίκνωσαν τον Ελληνισμό αλλά και στιγμάτισαν την ελληνική ψυχή, την ψυχολογία και τη νοοτροπία μας έως σήμερα. Οι στρατιωτικές αυτές ήττες επέφεραν τη γεωγραφική, οικονομική και πολιτική συρρίκνωση του Ελληνισμού, την απογοήτευση, την αλλοτρίωση, την αποσύνθεση, την υποχώρηση, την υποτακτική νοοτροπία και τελικά την υποδούλωση του έθνους.

«Είμαστε όμως, τόνισε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας , είτε το θέλουμε είτε όχι, και παρόλες τις αντιξοότητες και τις ακρότητες μας, απόγονοι ενός μεγάλου λαού, με τεράστια ιστορία, που δημιούργησε τρεις αν όχι τέσσερις παγκοσμίου φήμης και ακτινοβολίας πολιτισμούς.

Πιστεύοντας ακράδαντα στην ακολουθία των ελληνικών κύκλων, ακολουθώντας τον κύκλο των 400 χρόνων και διανύοντας ένα νέο πολιτιστικό κύκλο, οδεύουμε προς ένα μελλοντικό ελληνικό πολιτισμό.

Ο 9ος αιώνας είναι αναλογικά παράλληλος με τον 13ο και τον τωρινό 21ο αιώνα. Κατά τον 13ο αιώνα, και ειδικότερα το 1204, έχουμε την κατάληψη της πρωτεύουσάς μας από τους συμμάχους και ομόδοξους Λατινοφράγκους, που προσδιόρισε την επακόλουθη κατάπτωση, ξένη κατοχή, με αποκορύφωμα την υποδούλωσή μας.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι καιροσκόποι και ανιστόρητοι Ευρωπαϊστές, μαζί με τους γραικύλους παρέδωσαν τη χώρα, τον ελλαδικό και τον κυπριακό ελληνισμό στο δυτικό έλεγχο, πράξη που σε συνδυασμό με την ηθική και εθνική καταρράκωση και τα σκουπιδοσίριαλ του διαχρονικού εχθρού εξ ανατολών, επέφερε την κατάπτωση, εξαθλιώνοντας τους πολίτες και εξαρθρώνοντας τον κοινωνικό μας ιστό, όπως συνέβη με τους Λατίνους εμπόρους του 13ου αιώνα.

Η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων συνδέεται με την επιτακτική ανάγκη αλλαγής και υπέρβασης τόσο της πολιτικοοικονομικής τωρινής κατάστασης της χώρας όσο και των κοινωνικών δομών, των φθαρμένων πολιτικών κομμάτων και του εν γένει διαλυμένου κρατικού μηχανισμού, που ως αποτέλεσμα έχει τη στρατιωτική αποδυνάμωση της χώρας και την καταστροφή της παιδείας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της «Ε» Δημήτρης Βάλλας.

* Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χάλκης η παρουσίαση του ιδίου βιβλίου στο οποίο  αναφέρθηκε αρχικά ο συγγραφέας – εκδότης Σάββας Καλεντερίδης και στη συνέχεια ο καθηγητής Στέλιος Καραφέριας έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίασή του.

Στην εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κιλελέρ, παρευρέθηκε ο συγγραφέας, ο αντιδήμαρχος της ΔΕ Πλατυκάμπου Χρήστος Χατζούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χατζηκωσταντίνου, ο πρόεδρος και το μέλος της τοπικής κοινότητας Χάλκης Αχιλλέας Παπαθεοχάρης και Αλέξανδρος Ζουμπελούλης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης Ανθή Πιπερτζή και πλήθος κόσμου. Ποιήματά του απήγγειλε ο ποιητής Αιμίλιος Έδεν. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass