ΚΡΙΤΙΚΗ

Βάλσαμο ψυχής η ποίηση του Κ. Λάνταβου

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2015 18:28

 

Η αναγέννηση της ποίησης είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο στη χώρα μας. Πολλοί και καλοί ποιητές αναζωογονούν την ποίηση άλλοτε με τις μεταφράσεις και μας συστήνουν λησμονημένους και δόκιμους ποιητές, άλλοτε εμπλουτίζουν την ποίηση με προσωπικές συλλογές. Ανάμεσά τους σημαντική θέση κατέχει επάξια ο Λαρισαίος ποιητής και μεταφραστής Κώστας Λάνταβος.

Οι μεταφράσεις του αποτελούν μια μυστική συνομιλία του ποιητή πέρα από τον τόπο και τον χρόνο, μια εκλεκτική συγγένεια και είναι η καλύτερη εγγύηση του μεταφραστικού αποτελέσματος…

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “ΑΡΜΟΣ” η τελευταία ποιητική συλλογή με τίτλο “Τα μάτια του μικρού Θεού”, του Θεού της Αγάπης;

Η ποίηση του Κώστα Λάνταβου ειδικά σ' αυτή τη συλλογή γίνεται αισθητή και λογικά κατανοητή.

Βυθομετρά τα μύχια της ψυχής του ανθρώπου αναζητώντας τη ρίζα του κακού και τα αίτια της απώλειας, εν όψει μια πολύ αβέβαιης σωτηρίας.

Ο ποιητής μεταλλάσσεται σ' ένα Νέστορα της ποίησης και απευθύνεται στον αλλοτριωμένο άνθρωπο του σήμερα που έχει χάσει το δρόμο του, τη χώρα της αγάπης, του έρωτα, των φίλων, των παιδιών, ακολουθώντας ένα καταναλωτικό βίο...

Ο ποιητής στηλιτεύει την εμπορευματοποίηση της κοινωνίας και εκφράζει το πένθος για την αυτοκατάργηση του προσώπου προτρέποντας να δούμε τον κόσμο με “Τα μάτια του μικρού Θεού”.

Μέσα από ρήσεις αρχαίων συγγραφέων, Ευαγγελιστών, πατέρων της εκκλησίας, των βραβευμένων με Νόμπελ Σεφέρη και Σίγκερ, τέλεια ενσωματωμένες στο ύφος και την υφή της ποιητικής συλλογής, η ανάγνωση, τα βαθύτερα νοήματα, μας απογειώνουν και μας οδηγούν στις ατραπούς της αυτογνωσίας.

Έρχονται στο φως αυτά που με επιμέλεια κρύψαμε στις θυρίδες της καρδιάς μας, για να αντικρύσουμε ένα τοπίο θολό και έρημο....Στο δικό μας χέρι βρίσκεται η λύση.

Τα ποιήματα του Κώστα Λάνταβου μοιάζουν με τα παγοκρύσταλλα που σχηματίζει η φαντασία της πάχνης, κι όταν ο ήλιος ανέβει ψηλά αρχίζουν να λιώνουν κι αυτό το νερό της ψυχής στάζει σαν βάλσαμο στις πληγές μας, νερό; Ίσως να είναι και δάκρυα...

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να μπει στις βιβλιοθήκες μας!

Ένα “ζεστό ευχαριστώ” Κώστα Λάνταβε για την προσφορά σου ως ποιητής και μεταφραστής. Έχεις περάσει εδώ και καιρό “το Πρώτο Σκαλί του Αλεξανδρινού ποιητή”!

Βαγγέλης Κολώνας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass