ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

«Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2016 10:57

 

ΤΡΙΚΑΛΑ, Του ανταποκριτή μας

«Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφιών και ντοκουμέντων από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που φιλοξενήθηκε πρόσφατα σε αίθουσα ξενοδοχείου των Τρικάλων. Μέσα από τα αρχεία αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας και καταγράφονται οι σκληροί αγώνες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της δημοκρατίας αλλά και την αλλαγή στην Ελλάδα.

Ο σκοπός της έκθεσης, όπως αναφέρθηκε στα εγκαίνια, είναι διττός και αφορά τόσο τους παλαιότερους που θα ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο όσο και τους νεότερους για να "ανακαλύψουν" μέσα από αυτή τα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας. Παράλληλα, επισημάνθηκε, η έκθεση στοχεύει να αποτελέσει το έναυσμα ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, αφού καλωσόρισε όλους όσοι βρέθηκαν το βράδυ των εγκαινίων στην αίθουσα, που έχει οργανώσει το ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, στη συνέχεια πρόσθεσε, πως αυτή σχεδιάστηκε έτσι ώστε μέσα από κείμενα, έγγραφα, φωτογραφίες δημοσιεύματα, αφίσες και άλλο υλικό, από τα αρχεία των Ιδρυμάτων, να διαμορφώνεται ένα «ψηφιδωτό», από το οποίο θα αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας. Συμπληρώνονται φέτος, είπε ακόμα ο κ. Πετσάλνικος, 20 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από κοντά μας, τονίζοντας επίσης, πως όσο περνάει ο καιρός, γίνεται περισσότερο εμφανής η σημασία των πολιτικών που εφάρμοσε ο μεγάλος αυτός πολιτικός που έβαλε έντονη τη σφραγίδα του στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας.

Η ιστορικός Κατερίνα Βαρελά, ανέφερε πως η έκθεση παρουσιάζεται στα Τρίκαλα λίγες μέρες πριν την επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη, του Ανδρέα Παπανδρέου και για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι η ελληνική περιφέρεια δεν ξεχνά, τιμά τον άνθρωπο που με την πολιτική του άλλαξε την Ελλάδα. Τον πολιτικό – που δίκαια νομίζω- ως σήμερα, εξήγησε, που θεωρείται από τον ελληνικό λαό ως ο επιτυχέστερος πρωθυπουργός. Στην ουσία η έκθεση, σύμφωνα με την ιστορικό, αποτελεί μια απάντηση με ντοκουμέντα σε όσους τελευταία επιχειρούν να «παραχαράξουν» ή να «διορθώσουν» την Ιστορία προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες από πάνω τους και δεν εννοώ μόνο την υποτιθέμενη ευθύνη του Ανδρέα Παπανδρέου για το έλλειμμα αλλά και τις προσπάθειες κάποιων να παρουσιαστούν με ένα άλλο πρόσωπο από εκείνο που η γενιά του 114 τους γνώρισε και η Ιστορία τους κατέγραψε, για να καταλήξει: «Σε κάθε ένα από τα τεκμήρια που εκτίθενται μπορεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να αναγνωρίσει κάτι δικό του, κάποια δική του στιγμή μέσα στον αγώνα για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Και τελικά θυμίζει ότι ο συνεχής αγώνας είναι αναγκαίος για να πετύχουμε τους στόχους μας ως πολίτες- ως λαός».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass