ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ

Περιμένουν υδροπλάνα στη λίμνη Πλαστήρα

* Τα σχέδια του δημάρχου Δημ. Τσιαντή, οι συλλογικές πιέσεις άλλων αιρετών και η αναβλητικότητα Σκουρλέτη - Δρίτσα

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2016 12:17

Του Φώτη Καραγιάννη

Ακόμη θυμούνται οι Καρδιτσιώτες τον μεγάλο ντόρο που είχε γίνει το μεσημέρι της 13ης Μαΐου 2005 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση υδροπλάνου από τη μαρίνα του Φαληρικού Δέλτα με προορισμό τη λίμνη Πλαστήρα!

Η προσυδάτωση είχε γίνει στην πλαζ Λαμπερού, με επιβαίνοντες στο υδροπλάνο υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Στο ταξίδι για το οποίο είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι τότε υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο τότε υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, ο τότε υφυπουργός Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο τότε γεν. γραμ. ΥΕΝ Ιωάννης Τζωάννος και οι τότε βουλευτές Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας και Εύβοιας Κώστας Μαρκόπουλος και Σίμος Κεδίκογλου.

Μετά από συνεννόηση των τότε υπουργών Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και Μεταφορών & Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, είχε ληφθεί η σημαντική απόφαση για τον νομό Καρδίτσας να συμπεριληφθούν στους προορισμούς των υδροπλάνων, εκτός από τα νησιά, και οι λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου!

Πέρασαν 11 χρόνια και δεύτερο υδροπλάνο δεν επισκέφθηκε ποτέ ξανά την περιοχή, παρά τις άοκνες προσπάθειες των τοπικών παραγόντων με μπροστάρη τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα! Αυτό διότι, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα, αποκλείοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση σε ένα νέο μέσο μαζικής μεταφοράς που όλοι αναγνωρίζουν ότι το έχουν ανάγκη τα νησιά κυρίως της άγονης γραμμής και ο τουρισμός στη χώρα μας.

Μιλώντας στην «ΕτΔ» ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής, μας αποκάλυψε ότι ιδιωτικές εταιρίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή και ο Δήμος είναι πανέτοιμος να ξεκινήσει αύριο κιόλας το έργο δημιουργίας υδατοδρομίου στην πλαζ Λαμπερού, αρκεί να επιλυθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΑΙΠΕΔ το θέμα της αδειοδότησης για την κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων και την κίνηση (προσυδάτωση - αποδάτωση) των υδροπλάνων! Μάλιστα για τον σκοπό αυτό έχει προϋπολογιστεί για φέτος, σχετικό κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ, όμως το γεγονός ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως NATURA, προβάλλει δυσκολίες που μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ξεπεραστούν... Μια ρύθμιση που με μεγάλη αγωνία περιμένει ο Δήμος να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι!

ΤΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο έργο, το φυσικό του αντικείμενο προβλέπει, εκτός από την από/προσυδάτωση και τον ελλιμενισμό του υδροπλάνου στην Τ.Κ. Πεζούλας της Δ.Ε. Νεβρόπολης Αγράφων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στη θέση του Δημοτικού Αναψυκτηρίου (πλαζ Πεζούλας). Η υδάτινη επιφάνεια του υδατοδρομίου θα αποτελείται από:

α) Την περιοχή ελιγμών υδατοδρομίου. Είναι η περιοχή, οποιουδήποτε σχήματος τουλάχιστον ένα ορθογώνιο διαστάσεων τέτοιων ώστε να επιτρέπεται η ασφαλής προσυδάτωση - απυδάτωση (διάδρομος) και υδατοδρόμηση των αεροσκαφών και δεν περιλαμβάνει τους χώρους ελλιμενισμού των αεροσκαφών.

β) Την περιοχή κίνησης υδατοδρομίου. Είναι η περιοχή που χρησιμοποιείται για την αποδάτωση - προσυδάτωση και υδατοδρόμηση αεροσκαφών και αποτελείται από τις περιοχές ελιγμών του υδατοδρομίου και ελλιμενισμού αεροσκαφών. Για την αποθαλάσσωση, προσθαλάσσωση του υδροπλάνου θα χρησιμοποιηθεί διάδρομος που θα καλύπτει μια έκταση που θα περικλείεται από σημαδούρες και θα έχει μήκος 300 μ. και πλάτος 50μ.

γ) Την περιοχή ελλιμενισμού. Είναι η περιοχή που παραμένουν τα υδροπλάνα μετά από την προσυδάτωση δίπλα στην πλωτή εξέδρα μέχρι την απυδάτωσή τους. Η κίνηση των επιβατών στη χερσαία ζώνη του υδατοδρομίου θα γίνεται πεζή, διά μέσου υφιστάμενου πλακόστρωτου διαδρόμου περίπου 200μ. που ξεκινά από την πλωτή εξέδρα ελλιμενισμού (περίπου 70 μέτρων), οδηγεί στο δημοτικό αναψυκτήριο και στο πάρκινγκ που διαθέτει και καταλήγει στον χώρο όπου θα τοποθετηθεί μετακινούμενος οικίσκος (θα αποτελεί στεγασμένο χώρο-σταθμό για την εξυπηρέτηση των επιβατών) διαστάσεων 6μ. Χ 10 μ. κατασκευασμένος από πάνελ. Η πρόσβαση θα γίνεται διά μέσου δημοτικής οδού πλάτους 5-6μ., ασφαλτοστρωμένη σε καλή κατάσταση που οδηγεί στον οικισμό Καλύβια Πεζούλας και στην κεντρική οδική αρτηρία του Δήμου».

ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο κ. Τσιαντής τόνισε ότι «η υλοποίηση αυτού του μεγάλου και πρωτοποριακού έργου επιδιώκεται με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, αφού τα υδροπλάνα, δοκιμασμένα εδώ και δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες, αποδείχθηκε πλέον στην πράξη και στη χώρα μας (κατά την πενταετή λειτουργία τους κυρίως στο Ιόνιο) ότι µπορούν να αποτελέσουν και στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα µια αξιόπιστη λύση ως επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή».

Τα υδροπλάνα θα µπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως τα ιδανικά µεταφορικά µέσα για την περιοχή λίμνης Πλαστήρα η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από χερσαίο αεροδρόμιο, καθώς µε κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια και την ευελιξία, δύνανται να εκτελούν τα κάτωθι είδη πτήσεων: * Τακτικές Επιβατικές πτήσεις * Έκτακτες Επιβατικές (Charter) * Περιηγητικές (Sightseeing) * Φορτίου (Φάρµακα, Τρόφιµα, κλπ) * Νοσοκοµειακές, * Έρευνας και Διάσωσης * Πυρόσβεσης κλπ. Το έργο δεν αναμένεται να έχει συνέπειες στο περιβάλλον ούτε κατά το στάδιο της κατασκευής αλλά ούτε και κατά το στάδιο λειτουργίας. Οι περιορισμένες αλλαγές που θα προκληθούν στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται θετικές ενώ προβλέπονται και ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις που όμως είναι αντιστρέψιμες. Άμεσες και αντιστρέψιμες κυρίως είναι οι επιπτώσεις που θα προκύψουν κατά το στάδιο κατασκευής, ενώ βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες θετικές κυρίως εκείνες που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία του έργου.

Κλείνοντας ο δήμαρχος Πλαστήρα υπογράμμισε ότι το υδροπλάνο αποτελεί ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση των συγκοινωνιών, της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης όχι μόνο στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, αλλά και στην ενδοχώρα.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το νομοθετικό κενό που εμποδίζει την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε λιμναίο περιβάλλον, υιοθέτησε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βέροια το διήμερο 28 και 29 Μαΐου 2016. Μάλιστα οι πιέσεις ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στα αρμόδια υπουργεία, καθώς στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συμμετέχουν 32 Δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αγράφων, Αγρινίου, Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Άλασσας Κύπρου, Αμυνταίου, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Βέροιας, Βόλβης, Βορόληνης Κύπρου, Δομοκού, Δωρίδος, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Θέρμου, Θηβαίων, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Λάρκακας Κύπρου, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνος, Ναυπακτίας, Νικολάου Σκουφά, Ορχομενού, Παραλιμνίου Κύπρου, Παρανεστίου, Σερβίων – Βελβεντού, Σοφάδων, Χερσονήσου. Επίσης συμμετέχει ως αρωγό – επίτιμο μέλος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΑΣΑΦΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους τελευταίους μήνες έχει δείξει κάποια κινητικότητα στο ζήτημα ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης επισήμανε σε δηλώσεις του την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα ανοίγοντας τον δρόμο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, ενώ τόνισε τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, καθώς και τις θετικές επιδράσεις στον τουρισμό στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ελλάδα.

Επιπλέον, πριν από 1,5 μήνα, 32 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένου και του βουλευτή Καρδίτσας και γ.γ. της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρα κατέθεσαν ερώτηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την οποία ζητούσαν από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ενημέρωση για τον κατάλογο του πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων, επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησής τους προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα σημαντικά επενδυτικά σχέδια και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Ν. 4146/2013!

Μέχρι στιγμής έχει δοθεί περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μόνο στα υδατοδρόμια της Κέρκυρας, της Σκύρου, της Αλοννήσου και της Αγίας Μαρίνας Γραμματικού, ενώ εκκρεμεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων για όλη την επικράτεια.

Τόσο ο κ. Σκουρλέτης όσο και ο κ. Δρίτσας ακόμη δεν έχουν απαντήσει στην παραπάνω ερώτηση, γεγονός που γεννάει ερωτήματα εάν τελικά είναι πραγματικές οι προθέσεις και της παρούσας κυβέρνησης να δώσει επιτέλους οριστική λύση στο σημαντικό νομοθετικό πρόβλημα των ελληνικών υδατοδρομίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass