ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ιδρυτική συνέλευση εκτροφέων της Ελληνικής Ένωσης Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2016 7:38

Με τη συμμετοχή 35 εκτροφέων της Βραχυκερατικής φυλής και περισσότερων από 15 ακόμη ειδικών επί κτηνοτροφικών θεμάτων και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στην Καρδίτσα, η ιδρυτική συνέλευση της «Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν βοοτρόφοι από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Γρεβενών, Δράμας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Λάρισας, Λευκάδας, Ξάνθης, Πέλλας, Τρικάλων και Φλώρινας. Μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ η κ. Ευθυμία Πετρίδου, μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής τόνισε πως μετά τα διαδικαστικά, που απαιτούνται για τη ίδρυση και λειτουργία της Ένωσης, θα γίνουν ενημερωτικές ημερίδες και άλλες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών και όχι μόνο.

ΣΚΟΠΟΙ

Στους κύριους καταστατικούς σκοπούς της «Ένωσης» συμπεριλαμβάνονται η απογραφή των εκτροφών στο σύνολο της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας (περισσότερες από 110 εκτροφές), η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος της Βραχυκερατικής Φυλής, η δικτύωση μεταξύ των εκτροφών, η οργάνωση της αγοράς, η εκπροσώπηση των μελών σε εθνικό επίπεδο, και η συνεργασία του κλάδου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), με τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων(ΚΓΒΖ) και άλλους φορείς του ΥΠΑΑΤ, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και με ερευνητικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας).

Όπως αναφέρει, ο Δρ Γιάννης Καζόγλου, γεωπόνος-λιβαδοπόνος, εκτροφέας βραχυκερατικής φυλής , η οργάνωση των παραγωγών είναι απαραίτητη και σημαντική για συγκεκριμένους λόγους.

Για να υπάρξει, όπως διευκρινίζει στη συνέχεια, δικτύωση μεταξύ των εκτροφέων και από κοινού διεκδίκηση των αιτημάτων τους, καθώς διατηρούν έναν ιδιαίτερα αξιόλογο γενετικό πόρο προάγοντας τη διατήρηση της αγρο-βιοποικιλότητας μέσα από την εκτροφή των συγκεκριμένων αυτόχθονων ζώων και όχι βελτιωμένων ξενικών φυλών, για να γνωρίσει ο καταναλωτής το συγκεκριμένο προϊόν (βόειο κρέας στο οποίο η χώρα μας είναι κατά 80-85% ελλειμματική), να αναδειχθεί η μοναδική του γεύση και η υψηλή του διατροφική αξία, και, τελικά, να οργανωθεί η αγορά και εμπορία των προϊόντων αυτών προς όφελος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής, όσον αφορά τη φυσιολογία/οικολογία των ζώων, είναι: άριστα προσαρμοσμένα στις δύσκολες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας (κυρίως σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές), λιτοδίαιτα, μικρές ανάγκες σε κτηνιατρική φροντίδα, ικανά να βόσκουν στα φυσικά λιβάδια κάθε τύπου (ποολίβαδα, φρυγανολίβαδα, θαμνολίβαδα, δασολίβαδα, βοσκόμενα δάση) όλο το χρόνο, όλα αυτά σε αντίθεση με τις βελτιωμένες φυλές που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη φροντίδα από τον κτηνοτρόφο όλο το χρόνο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass