ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επεμβάσεις για «πράσινο σκουλήκι» και εμφάνιση «αλευρώδη»

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2016 9:21

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν τους παραγωγούς της περιοχής για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των χωραφιών τους καθώς εμφανίστηκε σε εκτάσεις «πράσινο σκουλήκι» και «αλευρώδης» χωρίς προς το παρόν να υπάρχει ανησυχία. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα υπήρξαν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του «σκουληκιού»!

Ειδικότερα οι οδηγίες αφορούν το χρονικό διάστημα από την καρπόδεση του 50% των ανθέων μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών.

Οι παραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειες και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Συγκεκριμένα οι διαπιστώσεις των ελέγχων που έγιναν είναι οι παρακάτω:

Οι βαμβακοφυτείες αυτή την εποχή βρίσκονται οι μεν πρώιμες στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας οι δε όψιμες στο στάδιο της καρπόδεσης του 50% των ανθέων.

Η γενική εικόνα των φυτειών παρουσιάζεται αρκετά καλή και το δέσιμό τους είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό. Το τελευταίο εικοσαήμερο υπήρξαν προσβολές από πράσινο σκουλήκι κατά περιοχές και κατά θέσεις και έγιναν επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Σε αρκετές βαμβακοφυτείες παρατηρούνται προσβολές από αλευρώδη χωρίς ιδιαίτερα προς το παρόν προβλήματα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η υπηρεσία είναι σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα. Διαπιστώθηκε μικρός αριθμός προνυμφών σε ορισμένες περιοχές, κάτω όμως από το όριο επέμβασης.

Ο αριθμός των συλλήψεων ενήλικων ρόδινου σκουληκιού που παρατηρήθηκε ως τώρα είναι σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα , χωρίς να έχει παρατηρηθεί προσβολή ανθέων (ροζέτες) και καρυδιών.

Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την άρδευση σε αυτό το στάδιο της βαμβακοκαλλιέργειας ούτως ώστε να μην έχουμε ούτε «κάψιμο» της καλλιέργειας και απώλειες καρυδιών αλλά ούτε οψίμιση της παραγωγής. Συστήνεται επίσης η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης στις συνιστώμενες δόσεις όπου απαιτείται , αναλόγως της γονιμότητας του εδάφους και του ύψους των φυτών.

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν τακτικά τις βαμβακοφυτείες τους (κάθε 2-3 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν εγκαίρως τυχόν εντομολογικές προσβολές , έτσι ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους , με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Στη συγκεκριμένη περίοδο ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι παραγωγοί στις όψιμες καλλιέργειες για τυχόν εμφάνιση προνυμφών πράσινου σκουληκιού της τρίτης γενιάς.

Επέμβαση με φυτοφάρμακα θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν διαπιστωθεί ότι η πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών φτάσουν στα όρια επέμβασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass