ΝΕΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Κίνδυνος "λουκέτου" για δύο στις πέντε επιχειρήσεις

* Το 70% των επαγγελματιών βρίσκεται αντιμέτωπο με κατασχέσεις λόγω ασφαλιστικών οφειλών…

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2017 22:06
Με μελανά χρώματα περιέγραψαν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία οι επαγγελματοβιοτέχνες του νομού στη χθεσινή ετήσια Γ.Σ. στο Επιμελητήριο Με μελανά χρώματα περιέγραψαν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία οι επαγγελματοβιοτέχνες του νομού στη χθεσινή ετήσια Γ.Σ. στο Επιμελητήριο

Στασιμότητα, ανασφάλεια, έλλειψη ρευστότητας, "λουκέτα" και αγωνία για το αύριο συνθέτουν το σκηνικό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο ν. Λάρισας.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας τους, έκρουσαν για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση πως οι συνθήκες επιβίωσης για τις επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες, κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της οικονομίας και τέθηκαν σε αγωνιστική ετοιμότητα…

Κάνοντας τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς ο πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας (ΟΕΒΕΛ) Δημ. Παληογιάννης, η οποία όπως τόνισε διέψευσε προσδοκίες και ανέτρεψε βίαια προτεραιότητες, μίλησε για τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία.
" Τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι αμείλικτα. Περίπου 18.000 επιχειρήσεις έκλεισαν το 2016 ενώ για το 2017 οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δύο στις πέντε επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, ανεβάζοντας τον δείκτη της ανεργίας στα ύψη. Η μειωμένη ρευστότητα, το επενδυτικό κενό και η ασθενική χρηματοδοτική ικανότητα αποτελούν κυρίαρχα προβλήματα για τις επιχειρήσεις. Και όλα αυτά σε μία οικονομία, η οποία έχει ήδη υπερφορολογηθεί, στην οποία δηλαδή τα φορολογικά βάρη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών". "Για να υπάρχει βιώσιμη επιχείρηση η φορολόγηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 55% στο σύνολο των φόρων και των παρακρατήσεων ,και των ασφαλιστικών εισφορών" υπογράμμισε.
Ο κ. Παληγιάννης χαρακτήρισε το ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων μείζονος σημασίας τόσο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος όσο και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, άφησε να εννοηθεί πως η εγκατάσταση των μηχανημάτων POS στις επιχειρήσεις είναι καθαρά εισπρακτικό μέτρο λόγω των υψηλών τραπεζικών προμηθειών, ζήτησε δίκαιο φορολογικό σύστημα και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα της ρευστότητας και πιο συγκεκριμένα στο πρόβλημα της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, τόσο των επενδυτικών τους σχεδίων, όσο και των αναγκών τους για κεφάλαια κίνησης τόνισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη τα μικρό-χρηματοδοτικά εργαλεία. "Η θεσμοθέτηση και κυρίως η λειτουργία ενός χρηματοδοτικού φορέα που θα συγκεντρώνει όλα αυτά τα μικρό-χρηματοδοτικά εργαλεία και θα είναι ανεξάρτητος από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πρέπει να είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας" είπε .
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και εν προκειμένω στο νέο νόμο, τόνισε πως είναι γραμμένος στο "πόδι", εξέφρασε την αμφιβολία του για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτησε την κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών εισφορών και αναφέρθηκε ειδικά στα ειδοποιητήρια του ΚΕΑΟ σε χιλιάδες οφειλέτες του τ. ΟΑΕΕ.
" Η αποστολή των ειδοποιητηρίων αυτών θα πρέπει να μας βρει έτοιμους αγωνιστικά γιατί εκτιμάται ότι το 70% των συναδέλφων στο εγγύς μέλλον θα βρεθούν αντιμέτωπο με κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων".
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Μιλώντας για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη και την ενίσχυσης της απασχόλησης τόνισε πως πρέπει: α) να μειώσει μεσοπρόθεσμα τη φορολογική επιβάρυνση, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις β) να διορθώσει ορισμένες στρεβλές πτυχές του νέου ασφαλιστικού, ιδιαίτερα στα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια γ) να θέσει σε λειτουργία ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων και υποχρεώσεων δ) να αξιοποιήσει όλες τις χρηματοοικονομικές ευκαιρίες ώστε να προκαλέσει νέες επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης.
Κλείνοντας δεσμεύτηκε πως η διοίκηση της ΟΕΒΕΛ θα είναι πάντα παρούσα στα περιφερειακά δρώμενα για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του και αποκάλυψε πως μαζί με το επιμελητήριο επεξεργάζεται πρωτοβουλίες και τρόπους αφύπνισης και τόνωσης της τοπικής αγοράς.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass