ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 11 ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ 4 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ

Συστάθηκε πρωτοποριακό συνεργατικό «Δίκτυο» στην Πίνδο

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2017 22:08

Μετά από διαβούλευση ενός έτους των αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής της Πίνδου, για τη συνεργατική ανάδειξη και ανάπτυξη της ορεινής πατρίδας, η προσπάθεια άρχισε να παίρνει οντότητα με τη σύσταση ενός πρωτοποριακού συνεργατικού φορέα ο οποίος

λαμβάνει τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Για την ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο δημαρχείο Πύλης η ιδρυτική Γενική Συνέλευση του φορέα με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ».
Στον φορέα αυτό συμμετέχουν 11 δήμοι και 4 αναπτυξιακοί φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πίνδου. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν και υπέγραψαν το καταστατικό του «ΔΙΚΤΥΟΥ» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι Δήμοι Πύλης, Καλαμπάκας, Μουζακίου, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, η Αναπτυξιακή Τρικάλων – ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας – ΑΝΚΑ ΑΕ και το ΚΕΚ ΣΤΑΓΩΝ. Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ο Δήμος Αγράφων και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος. Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο Δήμος Αμφιλοχίας. Από την Περιφέρεια Ηπείρου οι δήμοι Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων και Βορείων Τζουμέρκων.
Κατά τη συνεδρίαση αποφασίσθηκε η προσωρινή έδρα του «ΔΙΚΤΥΟΥ» να είναι η Κοινότητα Στουρναρέικων (Δ.Ε Πινδέων) του Δήμου Πύλης ενώ εκλέχθηκε και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ενδεκαμελές και συμμετέχουν οι δήμαρχοι Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος, Αργιθέας κ. Τσιβόλας Λάμπρος, Βορείων Τζουμέρκων κ. Σεντελές Ιωάννης, Γεωργίου Καραϊσκάκη κ. Μίγδος Περικλής, Καλαμπάκας κ. Σινάνης Χρήστος, Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης, Λίμνης Πλαστήρα κ. Τσιαντής Δημήτριος, Μουζακίου κ. Κωτσός Γεώργιος, Νικολάου Σκουφά κ. Γιαννούλης Ευστάθιος, Πύλης κ. Μαράβας Κων/νος και ο αντιδήμαρχος Δήμου Αμφιλοχίας κ. Χούτας Νικόλαος.
Παράλληλα συγκροτείται επιστημονική επιτροπή η οποία στελεχώνεται από τους εκπροσώπους των αναπτυξιακών φορέων και συγκεκριμένα από τον κ. Τσιτσιρίγκο Βασίλειο (ΟΑΣΕ ΑΑΕ ΟΤΑ), κ. Μπέλλη Βασίλειο (ΑΝΚΑ ΑΑΕ ΟΤΑ), κ. Γκρέκο Χρήστο (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΑΕ ΟΤΑ & ΚΕΚ ΣΤΑΓΩΝ).
Στη συνέχεια το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα και εξελέγησαν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης, γραμματέας ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής και εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος ο δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας Κων/νος.
Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο «τρέχει» ήδη τις διαδικασίες σύστασης του φορέα και του προγραμματισμού των μελλοντικών του ενεργειών.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ «ΔΙΚΤΥΟΥ»
Ο πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ» και δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας μίλησε στην «ΕτΔ» για τους σκοπούς της πρωτοποριακής αυτοδιοικητικής εταιρίας που συστήνεται επισημαίνοντας τα παρακάτω:
«Ο κυρίαρχος σκοπός λειτουργίας της αστικής Εταιρείας είναι κοινωφελής, εκπαιδευτικός, πολιτιστικός και αναπτυξιακός και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κερδοσκοπικός ή εμπορικός. Η Εταιρεία επικεντρώνει την δραστηριότητά της σε όλες τις περιοχές επικράτειας των εταίρων της.
Αναλυτικά σκοποί της Εταιρείας είναι:
1. Η από κοινού και με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο δραστηριοποίηση για την προαγωγή των πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων.
2. Ειδικότερα η κοινή δράση και συνεργασία με επιστημονικά εκπαιδευτικά κέντρα, ιδρύματα της Ελλάδος και άλλων χωρών καθώς και με θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς.
3. Η ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των μελών του δικτύου αλλά και με άλλους φορείς με παρόμοιους στόχους.
4. Η οργάνωση κοινών προγραμμάτων (προβολής, αξιοποίησης, διαφήμισης, περιβάλλοντος, πολιτισμού κ.λπ.)
5. Η πρόσβαση στην πληροφόρηση με την αξιοποίηση των τραπεζών πληροφοριών και τη χρήση νέων τεχνολογιών.
6. Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Πίνδου ως ενιαίο σύνολο, ο σχεδιασμός προτύπων, προδιαγραφών και μεθόδων για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών ελλειμάτων, η προώθηση της συμπληρωματικότητας των δράσεων και των παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των αναπτυξιακών εταιριών με στόχο αφενός την τήρηση και εφαρμογή των προτύπων και των προδιαγραφών και αφετέρου την ένταξη αυτών των παρεμβάσεων στην συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων.
7. Η τεχνική υποστήριξη των μελών του δικτύου για την προετοιμασία, διεκδίκηση και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, τον συντονισμό των προγραμμάτων και την ένταξη στην συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη της Πίνδου.
8. Η έρευνα με στόχο τον σχεδιασμό καινοτόμων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προβλημάτων και στην εκπαίδευση με στόχο τη σύνθεση θεωρητικών προσεγγίσεων και πρακτικών εφαρμογών διαμέσου της συνεργασίας με Ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια.
9. Η μεταφορά τεχνογνωσίας για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των μικρών επιχειρήσεων, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση στην αναβίωση παραδοσιακών τεχνικών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
10. Τον σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής για την ενιαία προβολή της περιοχής, των προϊόντων και των υπηρεσιών της Πίνδου.
11. Την εκπαίδευση στελεχών των επιχειρήσεων, των αναπτυξιακών εταιριών και των τοπικών φορέων, αιρετών και παραγωγών για την ενίσχυση της καινοτομίας, τον σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών υπέρβασης του κοινωνικού αποκλεισμού, την προβολή και προώθηση της περιοχής, των προϊόντων και των υπηρεσιών.
12. Την οργάνωση και προετοιμασία μιας συνολικής αναπτυξιακής πρότασης με την μορφή «Λειτουργικού Προγράμματος για την ΠΙΝΔΟ» με την προοπτική να ενταχθεί για χρηματοδότηση σε Εθνικά ή Ευρωπαϊκά προγράμματα.
13. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων, η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και συλλογικών εισφορών και η διερεύνηση δημιουργίας εσόδων από την παροχή υπηρεσιών ανάδειξης και προβολής.
ΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ
Για την επίτευξη των σκοπών της η Εταιρεία φροντίζει:
* Για τη μελλοντική συμμετοχή και λοιπών Δήμων και Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών των Ο.Τ.Α. στο Δίκτυο αλλά και άλλων κοινωνικών φορέων και ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
* Για την οριοθέτηση των ρόλων αφενός των συμμετεχόντων Δήμων και αφετέρου των Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών Ο.Τ.Α. στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων που αφορούν την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων εκάστης περιοχής. Οι Δήμοι, οι φορείς και οι Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. διαδραματίζουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο στις περιοχές τους, προσπαθούν όμως να προσαρμοστούν σε πρότυπα, προδιαγραφές και μεθοδολογίες που εκπονούνται και υιοθετούνται στο πλαίσιο του Δικτύου και δέχονται να υπάρχει συντονισμός σε κοινές δράσεις, συλλογική προβολή και προώθηση των παρεμβάσεών τους.
* Για την προετοιμασία φακέλων χρηματοδότησης και τη διεκδίκηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και την εφαρμογή κοινοτικών πρωτοβουλιών.
* Για τη δημιουργία βασικού μηχανισμού διαχείρισης και συντονισμού των αναπτυξιακών προγραμμάτων αναφορικά με την ανάδειξη προϊόντων που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής. και τη δημιουργία όλων εκείνων των υποδομών που υποστηρίζουν την προώθηση των εν λόγω προϊόντων.
* Για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με φυσικά πρόσωπα και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη προώθηση των σκοπών της Εταιρείας.
* Για τη δημιουργία νέων δομών διαχείρισης διατοπικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων μέσα από την συνεργασία με άλλους φορείς σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διαχείρισης πόρων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
* Για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και του ανθρώπινου δυναμικού των εταίρων και των λοιπών φορέων της Επικράτειας.
* Για οτιδήποτε πρόσφορο μέσον εκτιμά ότι προωθεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.
Για την πραγματοποίηση των σκοπών της η Εταιρεία μπορεί να αναπτύξει κάθε πρόσφορη δράση, μεταξύ δε άλλων και τις εξής:
- Παροχή πληροφοριών και συμβουλών.
- Εκπόνηση και υλοποίηση ειδικών θεματικών προγραμμάτων στον τομέα της ανάπτυξης.
- Παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις της περιοχής παρέμβασης και της προώθησης παραδοσιακών προϊόντων.
- Υλοποίηση πρωτοβουλιών, επενδύσεων και μικρών έργων του αγροδιατροφικού τομέα, της αξιοποίησης του δασικού πλούτου και των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
- Σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων με ευρεία θεματολογία στο αντικείμενο των στόχων του Δικτύου. Ενδεικτικά αναφέρονται: Τεχνικές Παραγωγής, Κοινωνική Οικονομία, Συνεργατισμός, Marketing, Εμπορία, Προβολή, Προώθηση τοπικών προϊόντων και διασύνδεσή τους με την ελληνική διατροφή.
- Διεξαγωγή ερευνών και μελετών. Διοργάνωση εκθέσεων και δράσεων προβολής στο εσωτερικό ή και στο εξωτερικό, προώθηση, ανάληψη ή και επιχορήγηση εκδόσεων, φωτογραφήσεων, κινηματογραφήσεων, τηλεοπτικών παραγωγών, έκδοση βιβλίων, περιοδικών και λοιπών έντυπων μέσων, έκδοση εκπαιδευτικού υλικού, με δυνατότητα εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων αυτών. Διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων σεμιναρίων, μαθημάτων, διαλέξεων.
- Οργάνωση υπηρεσιών βιβλιοθήκης, τραπεζών πληροφοριών και τεκμηρίωσης, τηλεματικής και τηλεπληροφορικής. Παραγωγή πολυμέσων, οπτικοακουστικών μέσων και κινηματογραφικών ταινιών, πραγματοποίηση ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών. Οργάνωση προγραμμάτων και δικτύων διεθνικών ανταλλαγών.
- Χρηματική ή άλλου τύπου ενίσχυση και υποστήριξη άλλων φορέων και προσώπων, δια της παροχής χορηγιών, υποτροφιών κ.λπ.
- Αγορά, μίσθωση ή χρησιδανεισμός ακινήτων ή κινητών πραγμάτων που είναι απαραίτητα για την δραστηριότητα της Εταιρείας.
- Πραγματοποίηση κάθε είδους παραγωγικών και άλλων επενδύσεων.
- Χρησιμοποίηση γενικώς κάθε νομίμου μέσου που κρίνεται σκόπιμο για την επίτευξη των σκοπών της και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που προαναφέρθηκαν.
Για την πραγματοποίηση των παραπάνω δράσεων η Εταιρεία μπορεί να προβαίνει σε πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και να συνάπτει συμβάσεις έργου και εργασίας με φυσικά και νομικά πρόσωπα που κρίνονται απαραίτητα για την επίτευξη των σκοπών της. Συμβάλλεται αντίστοιχα με ημεδαπούς ή αλλοδαπούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, επιστημονικά κέντρα ή ιδιώτες.
Για την πραγματοποίηση ορισμένων από τις παραπάνω δράσεις της η Εταιρεία δύναται από μόνη της ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να συστήνει νέους κερδοσκοπικούς ή μη φορείς και εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
Για την πραγματοποίηση των σκοπών της η Εταιρεία δύναται να συνεργάζεται με κάθε δυνατή νομική μορφή, με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, με πρόσωπα νομικά ή φυσικά της ημεδαπής, ή και της αλλοδαπής.
Ενδεικτικά, η Εταιρεία θα λειτουργεί σε στενή σχέση και συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αναπτυξιακές εταιρείες, καθώς και με ενώσεις και δίκτυα αναπτυξιακών εταιρειών. Με μη κυβερνητικούς αναπτυξιακούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς. Με λοιπούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Με ευρωπαϊκούς καθώς και διεθνείς οργανισμούς».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass