«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΣΥΛΟ

Στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2017 17:14

ΤΡΙΚΑΛΑ (Του ανταποκριτή μας)

«Τα Τρίκαλα σκέφτονται διαφορετικά και δρουν διαφορετικά». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, με αφορμή την υπογραφή δύο σημαντικών αποφάσεων για τους πρόσφυγες που διαμένουν στα Τρίκαλα.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκε σύμβαση συνεργασίας για τη στέγαση αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στα Τρίκαλα, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους ήδη βρίσκονται στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη. Επίσης, υπογράφηκε και η προσωρινή υποστήριξη (για δύο μήνες) της διαχείρισης του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο τέως σούπερ μάρκετ Ατλάντικ. Τις συμβάσεις υπέγραψαν, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ (αναπτυξιακής εταιρίας του Δήμου Τρικκαίων ) κ. Γιάννης Κωτούλας και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα κ. Φιλίπ Λεκλέρκ.
Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ευχαρίστησε επίσης την e-trikala για τη συνεργασία και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς τη ως «δυνατό εργαλείο».
Ο κ. Λεκλέρκ, επισκεπτόμενος ξανά τα Τρίκαλα, τόνισε ότι είναι χαρούμενος που η πόλη των Τρικάλων είναι η πρώτη που συμμετέχει στη Θεσσαλία στο πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα και εύχεται ότι θα την ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της Θεσσαλίας. Τα Τρίκαλα είναι η πέμπτη περιοχή στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λιβαδειά και την Κρήτη, όπου υλοποιείται το πρόγραμμα στέγασης της Υ.Α. σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σκοπός είναι σταδιακά να συμβάλει στο να κλείσουν οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, όπως αυτός στα Τρίκαλα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και κανονικότητας στη χώρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της e-trikala κ. Γιάννης Κωτούλας, αναφέρθηκε στην προσφορά της αναπτυξιακής εταιρίας στους πρόσφυγες από το πρώτο βράδυ έλευσής τους στα Τρίκαλα πριν ενάμιση σχεδόν χρόνο, με δράσεις, όπως δωρεάν ίντερνετ, skype room, δίγλωσση εφημερίδα κ.α. Αυτή η τεχνογνωσία που οδήγησε και στη σημερινή υπογραφή για την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο με τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες. Όπως επισήμανε ο κ. Κωτούλας, η διαχείριση του προγράμματος με περίοδο υλοποίησης μέχρι τα τέλη του 2017 και προϋπολογισμό περίπου 600.000 ευρώ, θα αποφέρει έσοδα σε ιδιοκτήτες σπιτιών και στην τοπική αγορά, είτε για τρόφιμα είτε για αγορά υλικών για τα σπίτια. Τόνισε επίσης, ότι οι Τρικαλινοί έδειξαν ξανά το πρόσωπο του Ξένιου Δία, με τους 20 πρώτους ιδιόκτητες που παραχωρούν τα σπίτια τους για ενοικίαση και τη δεύτερη φάση να αφορά σε έλεγχο των οικιών των υπόλοιπων αιτούντων. Ευχαρίστησε, δε, ιδιαιτέρως την Υ.Α. και τον Δήμο Τρικκαίων, αλλά και, κυρίως τους συνεργάτες του στην e-trikala για ένα ακόμη πρωτοπόρο εγχείρημα που υλοποιούν. Ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, υπεύθυνος των σχέσεων της Ύπατης Αρμοστείας με τις Αρχές, μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το πρόγραμμα και την πορεία του από το 2016 μέχρι σήμερα. Μέσα από την πορεία αυτή, χάρη στην εμπειρία και τη μεθοδικότητα που αναπτύχθηκε, δίνεται πλέον έμφαση στη συνεργασία με δήμους, οι οποίοι είναι οι καταλληλότεροι να διασφαλίσουν ομαλές συνθήκες συμβίωσης και προοπτικές ένταξης για τους πρόσφυγες στα όρια των αρμοδιοτήτων τους.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, εκ μέρους της Υ.Α. η Ελισσάβετ Ναζλή (τομέας διαχείρισης προγραμμάτων) και από το Γραφείο της Υ.Α. στην Κεντρική Ελλάδα οι Κώστας Παπαθανασίου, Maha Kashoor, Yoko Matsumoto και Παναγιώτα Γιαννοπούλου, οι αντιδήμαρχοι κ. Γούλας και Ψύχος, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη και στελέχη της e-trikala με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Οδ. Ράπτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass