ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Αναζητείται η χρυσή τομή για τα Μετέωρα

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2017 16:11

ΤΡΙΚΑΛΑ
«Θα θέλαμε από όσους μπορούν να διαμορφώσουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε αυτά που υποστήριξαν και να μας τις στείλουν. Κρατάω την πρόταση αρκετών από εσάς να υπάρξει και μεταξύ σας μια συνάντηση ώστε να αρχίσουν να γεφυρώνονται οι αντιθέσεις.


 Όταν λοιπόν υπάρξουν πρωτοβουλίες από εσάς και ανταλλαγούν οι προτάσεις και με τις Μονές, οι οποίες θα υποβληθούν στο υπουργείο, τότε αυτό θα βοηθήσει τη διαδικασία. Αυτά που ακούσαμε σήμερα θα τα λάβουμε πολύ σοβαρά υποψή μας». Τα παραπάνω υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου μετά το τέλος της πολύωρης δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Καλαμπάκα, σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει και απαγορεύει διάφορες χρήσεις και δραστηριότητες στους βράχους των Μετεώρων.
Σημειώνεται πάντως πως το ενδιαφέρον ώστε να βρεθεί λύση και να μπορέσουν να αναπτυχθούν ήπιες αθλητικές, περιπατητικές και τουριστικές δραστηριότητες και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού στους βράχους των Μετεώρων, είναι μεγάλο στην τοπική κοινωνία, καθώς στη χθεσινή σύσκεψη δεκάδες φορείς εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το Προεδρικό Διάταγμα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Ο δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης στην ομιλία του σημείωσε πως πρέπει να διαφυλαχτεί η ταυτότητα των Μετεώρων, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες και αστοχίες». Ο κ. Σινάνης επεσήμανε πως «πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε ούτε οι δραστηριότητες να απαγορεύονται παντελώς, ούτε όμως να θίγεται ο ιερός χαρακτήρας της περιοχής». «Ως δημοτική αρχή έχουμε πολλές φορές διατυπώσει τις απόψεις μας για το θέμα αυτό. Έχουμε δηλώσει με σαφήνεια πως δεν είμαστε εναντίον των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Δεν είμαστε εναντίον των ήπιας μορφής δραστηριοτήτων στα Μετέωρα, αλλά είμαστε αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη κατάσταση και την αναρχία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σινάνης.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Από την μεριά του ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών «Μετέωρα για Όλους» Μιχάλης Γιανούλας επεσήμανε, πως ντόπιοι πολίτες αλλά και ξένοι τουρίστες «έχουν εκδιωχθεί από τη δημόσια γη των Μετεώρων επειδή άσκησαν αθλητικές και άλλες δραστηριότητες», ενώ κατήγγειλε πως υπάρχουν παρανομίες «με ανακαινίσεις μοναστηριών, διανοίξεις καινούριων ασφαλτόδρομων, ρίψεις μπαζών και σκουπιδιών, περιτοιχίσεις, εκχερσώσεις δασών αλλά και κατασκευές χώρων στάθμευσης ακριβώς δίπλα στα μοναστήρια».
Ο εκπρόσωπος της Κίνησης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «λύση προ τετελεσμένων με ένα υπό ψήφιση Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να υπάρξει, σημειώνοντας πως το Προεδρικό Διάταγμα οδηγεί σε ένα ιδιότυπο «άβατο».
«Θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι για όσο καιρό χρειαστεί και από μηδενική βάση, όλοι μαζί, πολίτες, μονάζοντες, αθλητές, επιστήμονες, σύλλογοι και φορείς θα βρούμε τις λύσεις. Οφείλουμε όλοι μαζί να το δούμε ως γιορτή που θα γιορτάσουμε την ανύψωση του ευλογημένου μας τόπου και τη μεγιστοποίηση του δώρου που θα προσφέρουμε στους εαυτούς μας, τα παιδιά μας και στους επισκέπτες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιανούλας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η άποψη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας - Αναρρίχησης η οποία τάσσεται κατά του Προεδρικού Διατάγματος. Η Ομοσπονδία σε υπόμνημα που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Κονιόρδου τονίζεται μεταξύ άλλων πως «η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων ασκείται από την εποχή που κατοικούσαν στον χώρο και εξυπηρετούσε άμεσες ανάγκες πρόσβασης, ενώ επισημαίνεται πως σήμερα «σε κανένα βράχο όπου λειτουργεί Ιερά Μονή ή ασκητήριο, δεν πραγματοποιείται καμία αναρριχητική δραστηριότητα».
Τέλος, αντίθετοι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που απαγορεύει διάφορες χρήσεις και δραστηριότητες στους βράχους των Μετεώρων, ήταν ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής, αλλά και αρκετοί πολίτες.
Την υποστήριξη τους προς το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος εξέφρασαν με υπόμνημα οι Μονές που βρίσκονται στους βράχους των Μετεώρων, τονίζοντας πως είναι ουσιώδους σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία και την εν γένει προστασία του αγιομετεωρίτικου χώρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass