ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ 14ο ΠΑΝΑΡΓΙΘΕΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ

Η Αργιθέα διεκδικεί άρση της αναπτυξιακής απομόνωσης

* Β. Κόκκαλης: Η κυβέρνηση στηρίζει τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2017 22:02

ΚΑΡΔΙTΣΑ
Η ανάγκη να ξεκινήσει μια νέα κοινή προσπάθεια για την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που δίνονται σήμερα προκειμένου η περιοχή της Αργιθέας να βγει από την αναπτυξιακή απομόνωση, τονίστηκε στη διάρκεια του 14ου Παναργιθεάτικου Συνεδρίου που πραγματοποίησε με επιτυχία το διήμερο 11 και 12 Αυγούστου 2017, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων, (ΠΟΑΣ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.


Οι εργασίες εξελίχθηκαν στον άριστα διαμορφωμένο προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Παναγίας Επισκοπής Βραγκιανών, ενώ το Συνέδριο είχε ως κεντρικό σύνθημα: «14ο Συνέδριο Αργιθεατών – Γέφυρα με το Αύριο» και κυρίαρχη επιδίωξη να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής, η ανάδειξη και η αξιοποίηση του τεράστιου πολιτιστικού και φυσικού της πλούτου.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, απέδωσε τα εύσημα στην ΠΟΑΣ για τον σημαντικό ρόλο της στη μεταλαμπάδευση των εθίμων και την παράδοσης του τόπου μας στις νέες γενιές.
Επίσης, τόνισε πως «η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίζει τους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ώστε να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».
Όπως είπε, «η κυβέρνηση έλαβε μέτρα υπέρ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών οι οποίοι φέτος πλήρωσαν λιγότερους φόρους, ενώ προχώρησε και στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Παράλληλα κατέβαλε τις εξισωτικές αποζημιώσεις και έδωσε σε σύντομο χρόνο έκτακτο βοήθημα στους Δήμους που είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Ιανουάριο του 2017».
«Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για τους αγρότες, τους ανθρώπους του μόχθου που κατοικούν και στα χωριά του Δήμου Αργιθέας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος υφυπουργός.
Επιπλέον ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην ασφαλτόστρωση δρόμων στην περιοχή, όπως η οδός Βραγκιανά – Κέδρα για την οποία – όπως τόνισε - υπάρχει επαφή με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και δρομολογούνται θετικές εξελίξεις.
Από την πλευρά της η βουλευτής κ. Βράντζα επισήμανε πως η Αργιθέα χαρακτηρίζεται από την ξεχωριστή ομορφιά της, αλλά δυστυχώς και από την εγκατάλειψη! «Η κυβέρνηση» πρόσθεσε «στηρίζει τους ορεινούς και μειονεκτικούς Δήμους και τη σύνδεση του πολιτισμού με την τοπική ανάπτυξη, παραλληλισμός πολύ εύστοχος από την Οργανωτική Επιτροπή του 14ου Παναργιθεάτικου Συνεδρίου».
Η κ. Βράντζα ανακοίνωσε πως πολύ σύντομα θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου ασφαλτόστρωσης της οδού Βραγκιανά -Αετοχώρι – Ι.Μ. Σπηλιάς.
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο οποίος με την πολυετή εμπειρία του ως αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ξεκίνησε να την υπηρετεί από τον Δήμο Αργιθέας, κατέθεσε προτάσεις στις οποίες «μπορεί να βασιστεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Αργιθέα του μέλλοντος, αρκεί να ληφθούν γρήγορα οι απαραίτητες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κατά την άποψή του:
Πρώτη επιδίωξη θα πρέπει να είναι «η ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο, έστω ως προς το ενεργειακό σκέλος τους αν συνεχίσει να υπάρχει η διάσταση απόψεων για τη μεταφορά υδάτων».
Δεύτερο ζήτημα είναι η υλοποίηση της ώριμης, έτοιμης πλέον μελέτης της σήραγγας Τυμπάνου, η οποία «θα πρέπει για όλους τους Αργιθεάτες, να είναι έργο «σημαία» για το αύριο»!
Τρίτο και «πολύ καθοριστικό ζήτημα για την αναστροφή της πορείας της Αργιθέας είναι η μετεξέλιξή της σε απόθεμα Γής, σε μια περιοχή προστατευόμενη, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πλούσια πολιτισμική παράδοση, σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη».
Εξίσου σημαντικό ζήτημα για τον κ. Κωτσό είναι και «η αξιοποίηση του πλούσιου υδάτινου και αιολικού δυναμικού της περιοχής που προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ήδη καθορισμένη παραγωγική κατεύθυνση της Αργιθέας, μέσω του πρωτογενούς τομέα και της κτηνοτροφίας».
Τέλος, ο δήμαρχος Μουζακίου χαρακτήρισε «ανεκτίμητο προτέρημα» τους ίδιους τους Αργιθεάτες και ιδιαίτερα τους απόδημους, οι οποίοι κατ’ αυτόν «αποτελούν έναν τεράστιο άυλο πόρο, που πράγματι έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό, όμως διαθέτει ακόμη περισσότερες δυνατότητες».
Όπως τόνισε, «οι απόδημοι Αργιθεάτες προσδίδουν κύρος, πολιτική, κοινωνική, επιστημονική και επιχειρηματική ισχύ στην Αργιθέα και θα πρέπει να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό, ειδικά εφόσον αρκετοί από αυτούς κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον κρατικό μηχανισμό».
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η πρώτη θεματική ενότητα του Συνεδρίου καλύφθηκε από τον κ. Δημήτρη Τσουκαλά, π. πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας και πρόεδρο της Εθελοντικής Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ.
Ο ίδιος στο πλαίσιο της εισήγησής του για την «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη» παρουσίασε αναλυτικά το αναπτυξιακό «θαύμα» της μικρής κοινότητας Ανάβρας, ενώ εξέφρασε και την άποψή του για το πώς μπορεί η Αργιθέα, ως ορεινή περιοχή με όμοια χαρακτηριστικά, να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο!
Επίσης ο καθηγητής Τεχνολόγων Γεωπόνων και πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Γούλας, κατά την εισήγησή του με θέμα: «Ανάπτυξη της Αργιθέας» ανέλυσε σημαντικές προτάσεις που αφορούν κυρίως στην αγροτική παραγωγή, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής που έχουν βάση την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Η δεύτερη και τελευταία θεματική ενότητα του Συνεδρίου καλύφθηκε από μέλη της ίδιας της ΠΟΑΣ.
Αρχικά, ο κ. Ανδρέας Στεργίου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, οικονομολόγος MSc & PhDCand και επιστημονικός συνεργάτης Οικονομικών Ο.Τ.Α., πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Το πολιτιστικό υπόβαθρο και το ανθρώπινο δυναμικό της Αργιθέας ως δυναμικοί πυλώνες ανάδειξης και εξωστρέφειας της περιοχής». Στη συνέχεια, εκ μέρους της Ομοσπονδίας η κ. Βερονίκη Τσιτσώνη, γ. γραμματέας της Νεολαίας της ΠΟΑΣ – φοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέπτυξε το θέμα: «Η πολιτιστική ταυτότητα της Αργιθέας ως παρακαταθήκη για το μέλλον».
Στο Συνέδριο συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Βράντζα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας κ. Δημήτρης Παπακώστας, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κατσιάνης ως εκπρόσωπος και του απόντα (για προσωπικούς λόγους) δημάρχου Αργιθέας κ. Λάμπρου Τσιβόλα, ο κ. Κώστας Μακρυγιάννης, επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή Καρδίτσας και γραμματέα της Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τσιάρα, η πρώην βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο ηγούμενος της Ι.Μ. Σπηλιάς, αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής.
Τον συντονισμό είχε ο Αργιθεάτης δημοσιογράφος κ. Κώστας Αγόρης, ειδικός σύμβουλος στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά, ο οποίος και διάβασε μηνύματα τόσο του κ. Παππά, όσο και της υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου.
Τους προσκεκλημένους και τον κόσμο χαιρέτισε η πρόεδρος της ΠΟΑΣ κ. Νανά Μαυραντζά, προτρέποντας όλους τους Αργιθεάτες, όπου κι αν βρίσκονται, να συνεργαστούν στενά στον σχεδιασμό για το αύριο της αγαπημένης τους πατρίδας.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass