«Οχι» σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΒΕ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2018 16:07

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Την αντίθεσή του στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα, εξέφρασε το Διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με ψήφισμα που εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε χθες, μαζί με την πρόθεση για κατάθεση κοινής προσφυγής με όλους τους αντιτιθέμενους τοπικούς φορείς στο ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι το ΔΣ του ΕΒΕ συμφωνεί και με το αίτημα για αποχαρακτηρισμό των Αγράφων από περιοχή εγκατάστασης ΑΠΕ.
Ειδικότερα το εν λόγω ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Το φυσικό περιβάλλον του Ορεινού Συμπλέγματος των Αγράφων αποτελεί μοναδική, φυσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Νομού μας, η δε ανάπτυξη και αξιοποίησή του διέρχεται μέσα από ενέργειες ήπιες και συμβατές με τα ιδιαίτερης περιβαλλοντικής υπεραξίας χαρακτηριστικά του. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφύλαξη της ακεραιότητάς του αποτελεί χρέος των αρχών των φορέων και των πολιτών του Νομού μας έναντι των επόμενων γενεών. Πολλές δε επιχειρήσεις και μέλη του Επιμελητηρίου μας, ήδη χρησιμοποιούν με σημαντικό αντίκρισμα, ως διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία προέλευσης των προϊόντων τους, κρασιά, νερό, τυροκομικά και άλλα την ονομασία προέλευσης ΑΓΡΑΦΩΝ για να δηλώσουν την αγνότητα των προϊόντων τους, προερχόμενα από αυτήν την παρθένα και ανέγγιχτη ορεινή φύση της πατρίδας μας. Σε αντίθεση με τα ανωτέρω, επιχειρείται μία πρωτοφανής μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση με σημαντικής προοπτικής τουριστικό προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας, σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση περισσότερων από 300 γιγάντιων ανεμογεννητριών που καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχή Natura και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ, ήτοι στα 1600μ-2000μ, με πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, με εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερα φυσικού κάλλους. Οι βιομηχανικού τύπου αυτές εγκαταστάσεις στις κορυφογραμμές των βουνών των Αγράφων θα ακυρώσουν κάθε μορφή ήπιας και φιλικής στο περιβάλλον ανάπτυξης της περιοχής. Όχι απλά δεν θα υπάρξει τουρισμός στα Άγραφα από τις ανεμογεννήτριες αλλά θα αφανιστεί και ό,τι απέμεινε από τουρισμό στην περιοχή που με τόσο κόπο και πολλά χρόνια δουλειάς δημιουργήθηκε. Ειδικά δε που το εναέριο δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος θα κατασκευασθεί με 120 πυλώνες υψηλής τάσης διέρχεται μέσα από πυκνά δασώδη περιοχή και τμήμα του περνά από τις παρυφές της Λίμνης Πλαστήρα, περιοχή χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερα Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) και που θα είναι ορατή από τα «μπαλκόνια» της Λίμνης, το Νεοχώρι, τον Μπελοκομύτη και άλλα χωριά. Οι οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή χρησιμοποιούν το όνομα των ΑΓΡΑΦΩΝ θα είναι ανυπολόγιστες. Κατά συνέπεια, σύσσωμο και ομοψύχως το Επιμελητήριο Καρδίτσας εκφράζει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση των ανωτέρω Αιολικών και στον τρόπο που αυτές αδειοδοτήθηκαν χωρίς την ουσιαστική και γόνιμη διαβούλευση με την κοινωνία του Νομού μας και επιθυμεί την ακύρωση των ανωτέρω αδειών εγκατάστασης. Προσφεύγει δε μαζί με όλους τους φορείς και πολίτες της περιοχής μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή τους.
Επίσης ζητούμε από την πολιτεία τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής των Αγράφων από περιοχή προτεραιότητας εγκαταστάσεων ΑΠΕ και την άρση των αδειοδοτήσεων του συνόλου των έργων Αιολικών και Υδροηλεκτρικών που την καταδικάζει σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass