Στα δύο η Καρδίτσα για το νέο Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2018 22:49

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Με επιδέξιες κινήσεις ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου συνεπικουρούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας και τοπικά κομματικά στελέχη, κατάφερε τελικά να διασπάσει το κοινό μέτωπο που είχε διαμορφωθεί αρχικά στο Νομό ενάντια στο σχέδιό του για την διάρθρωση Τμημάτων και Σχολών του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν δυο «στρατόπεδα» στο Νομό, καθώς οι τρεις βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Λάππας, Κατσαβριά, Βράντζα και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος ανταποκρίθηκαν στις προσωπικές προσκλήσεις του κ. Γαβρόγλου για συνάντηση στην Αθήνα! Στην άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Γιώργος Ντενίσης και άλλοι τοπικοί φορείς παρέμειναν στην Καρδίτσα και συναντήθηκαν μεταξύ τους, διότι δεν έλαβαν ποτέ κλήση από τον Υπουργό για να τον επισκεφθούν και να του εκθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους, όπως ο ίδιος άλλωστε τους είχε υποσχεθεί!
Το αποτέλεσμα είναι οι μεν να λειάνουν με ανακοινώσεις το έδαφος για εφαρμογή του σ/ν Γαβρόγλου, ενδεχομένως με κάποιες αλλαγές που θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες (μένει να δούμε το μέγεθός τους) και οι δε να ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, εφόσον ο Υπουργός συνεχίσει να τηρεί αρνητική στάση απέναντι στις προτάσεις που εξ’ αρχής είχαν διατυπωθεί σε κοινό ανακοινωθέν όλων των βουλευτών και φορέων της Καρδίτσας το περασμένο καλοκαίρι, μετά από ευρεία σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Τσιάκος σε έναν συγκερασμό των απόψεων που εκφράστηκαν από τους φορείς που έμειναν στην Καρδίτσα, καυτηρίασε την παρελκυστική τακτική του Υπουργού να συναντάει κατά μόνας τοπικούς εκπροσώπους και καθηγητές, δήλωσε ωστόσο ότι θα πάει να συναντηθεί μαζί του για να του καταθέσει το πλαίσιο αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί και για να μην του ζητήσει κανείς τον λόγο αργότερα για άρνηση διαλόγου. Από τη δικιά του μεριά,ο κ. Κωτσός μίλησε για «πρωτόγνωρα ήθη στον διάλογο, καθώς –όπως τόνισε – επιδιώκονται σαλαμοποιημένες συσκέψεις, μέσα από τις οποίες επιχειρείται διάσπαση του ενωτικού μετώπου που είχαν μέχρι πρότινος όλοι οι φορείς του Νομού Καρδίτσας, αλλά και της Θεσσαλίας. Βασικός στόχος αυτών των κινήσεων – πρόσθεσε - είναι να «περάσει» όσο γίνεται πιο εύκολα το σχέδιο Γαβρόγλου, το οποίο έβρισκε τουλάχιστον μέχρι πριν μερικές ημέρες, αντίθετους όλους τους τοπικούς φορείς».
Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη της Καρδίτσας εκφράστηκε από τους παριστάμενους έντονη δυσφορία για την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους κατηγόρησαν για σαφή υπαναχώρηση από τις αρχικές θέσεις τους.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του δημάρχου Σοφάδων κ. Σκάρλου, ο οποίος είπε ότι «την ώρα που οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν, απαιτούν και κερδίζουν, οι δικοί μας κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να ωραιοποιήσουν το σχέδιο του Υπουργού».
Πάντως ο Δήμαρχος Μουζακίου κ.Κωτσός, έριξε και μια «μπιχτή» για τον κ. Αλεξάκο, αλλά και τον κ. Τσιάκο υπογραμμίζοντας πως προσωπική του άποψη είναι ότι δεν έπρεπε κανείς να δεχθεί ξεχωριστή συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, διότι με αυτόν τον τρόπο περιθωριοποιούνται οι άλλοι τοπικοί φορείς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και πήραν το λόγο ακόμη ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αμφιλόχιος, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Καπράνας, του ΕΒΕ Γιώργος Ντενίσης, του Εμπορικού Συλλόγου Περικλής Κορκώτσιος, του Ιατρικού Συλλόγου κ. Σωτήρης Κουλοκτσής, των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βάιος Κουτής, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός, ο εντεταλμενος περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, η πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. κ. Λάμπρος Τσιούκης και ο καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου κ. Σωτήρης Καραστεργίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΞΑΚΟΥ- ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε στη συνάντηση του κ. Αλεξάκου με τον κ.Γαβρόγλου παρόντων του Αντιδημάρχου για θέματα Παιδείας κ. Ιωάννη Σβάρνα, του Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπου Μπιλίνη, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Ερρίκου Χάιμ Βεντούρα, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παντελή Κυπριανού και της νομικής συμβούλου του Υπουργού κ. Αλεξάνδρας Τομαρά, - με βάση σχετική ενημέρωση από τον Δήμο Καρδίτσας – διατυπώθηκαν οι θέσεις των φορέων της Καρδίτσας επί του νομοσχεδίου για την νέα «αρχιτεκτονική» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο κ. Αλεξάκος αναγνώρισε τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν  την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και  την ίδρυση στην πόλη μας Τμήματος Δημόσιας Υγείας και  Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, υπογράμμισε όμως την ανάγκη και ανέλυσε τους λόγους που επιβάλλουν την παραμονή του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, και την ίδρυση Σχολής με έδρα την Καρδίτσα, ενώ πρότεινε και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επέδωσε μάλιστα στον Υπουργό και σχετικό υπόμνημα. Ο Υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις και υπογράμμισε ότι ο διάλογος συνεχίζεται κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει βελτίωση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.Κ. Τσιαρας: Διαβουλευση – παρωδια
Με αφορμή την διαβούλευση του Υπουργού Παιδείας για το μέλλον των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε ο κ. Υπουργός Παιδείας  σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της Θεσσαλίας, απέδειξε πως τελικά αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία μια κυβέρνηση που κάποτε φιλοδοξούσε να είναι «η κάθε λέξη του Συντάγματος». Ως μια «Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ», που δεν χωρά αντίθετες φωνές και διαφορετικές απόψεις. Δεν αιφνιδίασε η προκλητικότητα με την οποία ο Υπουργός περιόρισε την ηλεκτρονική διαβούλευση σε μόλις 10 ημέρες. Ούτε, βεβαίως, το γεγονός ότι τελικά η λίστα των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση με τον κ. Υπουργό εξαντλήθηκε στους 3 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας τόσο την Αντιπολίτευση, όσο και όλους τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών της Καρδίτσας. Αυτό που πλέον έχει σημασία είναι να εξηγήσουν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, τον ρόλο που επιθυμούν να αναλάβουν. Αν σκοπεύουν επιτέλους να συνταχθούν στο κοινό μέτωπο, λειτουργώντας ως η φωνή των Καρδιτσιωτών στην κυβέρνηση ή θα συνεχίσουν να παριστάνουν τον αντίλαλο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική κοινωνία της Καρδίτσας».

(Του ανταποκριτή μας Φ. Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass