Το «άγνωστο» υπεραιωνόβιο πλατάνι στη Ράξα Τρικάλων!

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 16:06

ΤΡΙΚΑΛΑ
Το "πράσινο φως" για τον χαρακτηρισμό του πλατάνου της Ράξας ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης άναψε χθες με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.

Η αρμόδια Υπηρεσία έχοντας υπόψη  την απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητς Ράξας περί χαρακτηρισμού του πλάτανου Ράξας ως διατηρητέου μνημείου της φύσης και των διατάξεων του σχετικής νομοθεσίας αναφέρει ότι στην κεντρική πλατεία του Ράξας, 7 χλμ Βόρεια της πόλης των Τρικάλων και σε υπερθαλάσσιο ύψος 130 μ. βρίσκεται ένας πλάτανος (Platanus orientalis) εξαιρετικής ομορφιάς και μεγέθους δίπλα σε υφιστάμενη πηγή νερού.
Το μέγεθος του πλάτανου είναι ιδιαίτερα μεγάλο, και ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο δέντρο του κάμπου της Θεσσαλίας. Η διάμετρός του φτάνει σχεδόν τα 4 μέτρα ενώ η περίμετρός του κορμού περίπου τα 12 μέτρα Το μέγιστο μήκος της κόμης φτάνει τα 21 μέτρα  και το ύψος του τα 15 μέτρα. Στο εσωτερικό του έχει μεγάλη κοιλότητα (κουφάλα), όπου έχει τοποθετηθεί ένα υποστύλωμα για την καλύτερη στήριξή του.
Η ηλικία του, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, και μπορεί να εκτιμηθεί, αν γίνει αποδεκτή η θεωρία ότι κάθε μέτρο της περιμέτρου αντιστοιχεί με 100 έτη ζωής (κανόνας που είναι λίγο αυθαίρετος καθώς κάθε είδος έχει διαφορετική αύξηση), σε περίπου 1.200 ετών!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass