«Κινδυνεύει ν’ αποτύχει πριν ξεκινήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού»

ΕΠΙΣHΜΑΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2018 15:21

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Την επισήμανση ότι ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού κινδυνεύει ν’ αποτύχει πριν καν ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας, έκανε σε συνέντευξη Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας ο πρόεδρος κ. Τέλης Σπάνιας.
Όπως τόνισε πλαισιωμένος από την Αντιπρόεδρο κα Αθηνά Παπανικολάου, τον Γ. Γραμματέα κ. Θωμά Σίμο και τον Ταμία κ. Δημήτρη Παπούλια, εκτός αναμένεται να τεθούν πάνω από 23.000 Καρδιτσιώτες δεδομένου ότι μόλις πέντε γιατροί υπάρχουν για να κάνουν εγγραφές οι ασφαλισμένοι του Νομού κι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ανά γιατρό το όριο είναι 2.250 άτομα και δύσκολα θα προστεθούν νέες συμβάσεις μιας και οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η μηνιαία αμοιβή ανά ασθενή είναι 0,75 ευρώ!


Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο κ. Σπάνιας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η ιατρική κοινότητα συμφωνεί με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού αρκεί να εξυπηρετεί τόσο τον κόσμο όσο και τους γιατρούς. Το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με την ιατρική κοινότητα ξεκίνησε ένα διάλογο και σε κάποια σημεία δεν συμφωνούμε απόλυτα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην ανταποκριθούν οι γιατροί στο να υπογράψουν συμβάσεις. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Καρδίτσας όπου η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 35.000 κατοίκους. Για να καλυφθεί αυτός ο πληθυσμός απαιτούνται σχεδόν 15 οικογενειακοί γιατροί, διότι ο κάθε γιατρός μπορεί να εγγράψει στο δυναμικό του 2.250 άτομα. Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι παθολόγος ή γενικός ιατρός και παιδίατρος για τις μικρές ηλικίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο συμβασιούχους γιατρούς που μπορούν να καλύψουν 4.500 άτομα. Έρχεται η πολιτεία και «βαφτίζει» οικογενειακούς γιατρούς τους γιατρούς του Δημοσίου. Στο ΚΥ Καρδίτσας έχουμε άλλους δυο γιατρούς που μπορούν να δεχτούν άλλους 4.500 συν ένα παθολόγο που προστέθηκε στο δυναμικό. Συνολικά έχουμε πέντε γιατρούς που συνολικά μπορούν να καλύψουν περίπου 12.000 κόσμο ενώ ο πληθυσμός είναι 35.000.
Ο αριθμός πέντε είναι βέβαια εικονικός καθώς οι τρεις γιατροί του δημοσίου είναι υποχρεωμένοι να δουν όλο τον πληθυσμό που θα κλείσει ραντεβού. Πώς λοιπόν αυτός ο γιατρός θα γίνει οικογενειακός; Αθροίζοντας σωστά λοιπόν τους οικογενειακούς γιατρούς έχουμε μόλις δυο για 35.000 κόσμο. Ήδη το πρώτο μέρος του σχεδιασμού της πολιτείας έχει αποτύχει, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας οφείλει να λειτουργεί για όλους και όχι για όποιον πρόλαβε να εγγραφεί. Στο δεύτερο σκέλος που από την 1/1/2019 πρέπει να τεθεί σε λειτουργία, ο οικογενειακός γιατρός αφού διαπιστώσει το πρόβλημα θα σε παραπέμψει σε ειδικό γιατρό πχ καρδιολόγο χωρίς όμως και εκεί να υπάρχουν συμβάσεις. Σήμερα λοιπόν δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε του οικογενειακού γιατρού, ούτε άλλης ειδικότητας».
Ο κ. Σπάνιας αναφέρθηκε και στο θλιβερό περιστατικό βίας εναντίον γιατρού στο Κ.Υ. Σοφάδων υπογραμμίζοντας: «Δυστυχώς στο περιστατικό του Κ.Υ. Σοφάδων δεν υπήρχε καθόλου φύλαξη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το επεισόδιο της Παιδιατρικής που «σημάδεψε» το νοσοκομείο Καρδίτσας και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει για λίγο η λειτουργία της και ακόμη και σήμερα δεν έχει σταθεί στα πόδια της».
Ο κ Σπάνιας αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος για να αναδείξει και να καταγγείλει τα περιστατικά βίας εναντίον γιατρών τονίζοντας ότι στο εξής θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεκδίκηση τω δίκαιων αιτημάτων του Ιατρικού κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass