ΑΠΟ ΤΟΝ κ. Ν. ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ζητούνται εξηγήσεις για το «μέλλον» των επιδοτήσεων

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2013 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:00
  
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μιχαλάκης, Β. Αποστόλου και Δ. Γελαλής ζητούν από τυς κ.κ υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να απαντήσουν, εάν έχουν αποφασίσει να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιτρέπεται η παρακράτηση κοινοτικών επιδοτήσεων για οφειλές προς τον ΟΓΑ. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο ύστερα από δημοσιεύματα που εμφανίζουν την κυβέρνηση να βάζει «μπλόκο» στις κοινοτικές ενισχύσεις χιλιάδων αγροτών που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ, ούτε ρυθμίζουν τα βεβαιωμένα χρέη τους προς τον Οργανισμό.
 Προκειμένου να παρακαμφθεί η κοινοτική νομοθεσία που απαγορεύει τη δέσμευση κοινοτικών ενισχύσεων έναντι οφειλών του δικαιούχου προς το Δημόσιο ή τρίτους θα υπάρξει κυβερνητική ρύθμιση και τα χρέη για εισφορές υπέρ ΟΓΑ θα «παρακρατούνται» απευθείας από τις κοινοτικές ενισχύσεις προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» του οργανισμού.
Το μέτρο βρίσκει αντίθετους τους αγρότες, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την εκταμίευση των κοινοτικών επιδοτήσεων προκειμένου να καλύψουν οφειλές τους στην αγορά και να μπορέσουν να προμηθευτούν εφόδια για τις χειμερινές τους καλλιέργειες.
Αν το μέτρο εφαρμοστεί, χιλιάδες αγρότες θα βρεθούν χωρίς καθόλου ή με μειωμένη επιδότηση. Η δεινή οικονομική θέση, στην οποία ήδη έχουν περιέλθει λόγω της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, οδηγώντας τους στη χρεοκοπία με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα. Ταυτόχρονα μια τέτοια ρύθμιση θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» δίνοντας τη δυνατότητα παρακράτησης κοινοτικών επιδοτήσεων και για άλλα χρέη τους.
   Οπωσδήποτε η οικονομική κατάσταση του ΟΓΑ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, δεν μπορεί όμως να επιλυθεί με τη συνέχιση της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής που έχει εξοντώσει τον αγροτικό κόσμο οδηγώντας τον σε σημείο αδυναμίας να καλύψει τις ασφαλιστικές του εισφορές προς τον οργανισμό.
Η όποια χρονική καθυστέρηση ή ακόμη η παρακράτηση μέρους των επιδοτήσεων μπορεί να σημάνει κατάρρευση των τοπικών οικονομιών στην ύπαιθρο και διάλυση του πρωτογενούς τομέα, άρα και κατ΄ επέκταση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass