ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΪΟ ΜΕΧΡΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

«Πετάει» το αεροδρόμιο Αγχιάλου…

* Προς 7 ευρωπαϊκούς προορισμούς και χωρίς εσωτερικά δρομολόγια * Προβληματισμός για την υπολειτουργία του και σενάρια αξιοποίησης

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2013 21:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:13
Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Ξεκινάνε και πάλι από τον Μάιο οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, χωρίς όμως φέτος το καλοκαίρι να προβλέπονται εσωτερικά δρομολόγια τα οποία ως φαίνεται, αποδείχθηκαν, «ασύμφορα».
Φέτος οι πτήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι προς Άμστερνταμ, Λονδίνο, Μάντσεστερ, Φρανκφούρτη, Μπέργκαμο (Μιλάνο), Γενεύη και Βιέννη σε συνεργασία με 8 αεροπορικές εταιρίες, τις: Ryan air, Transavia, Monarch, Small Planet, Transavia France, Regional, Austrian, Fly Niki.
Ωστόσο η υπολειτουργία του αεροδρομίου που λειτουργεί εποχικά και αποκλειστικά για τουριστικούς σκοπούς και η πτωτική τάση στην κίνηση του και τους μήνες που λειτουργεί –το 2011 διακινήθηκαν 102.000 επιβάτες και το 2012 83.000-έχει προκαλέσει προβληματισμό και έχει ήδη αναπτυχθεί μία δημόσια συζήτηση, σχετικά με τον παρόν και το μέλλον του αεροδρομίου και την καλύτερη αξιοποίησή του.
Ενώ προχθές, καθώς το ζήτημα αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί ζήτημα ευρύτερου προβληματισμού, κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Ανάπτυξης για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) την κατάργηση της υφιστάμενης Διεύθυνσης Αερολιμένων, την αξιοποίηση των κρατικών αεροδρομίων, την ίδρυση Α.Ε Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων κ.ά. Η τροπολογία θα περιληφθεί στον Επενδυτικό Νόμο, υλοποιώντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε και σχετική σύσκεψη στον Βόλο, όπου, ανάμεσα στα άλλα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να περάσει το αεροδρόμιο σε κοινή διαχείριση φορέων της Θεσσαλίας, με την Περιφέρεια επικεφαλής κατά τα πρότυπα αερολιμένων στην Ευρώπη που ανήκουν (ιδιοκτησιακά) εξ ολοκλήρου ή μερικώς σε τοπικές αυτοδιοικήσεις διαφόρων βαθμών, η λειτουργία όμως του αερολιμένα είτε έχει επινοικιαστεί σε εταιρία διαχείρισης αερολιμένων ή έχει ιδρυθεί εταιρία διαχείρισης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και με πρόταση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, θα μπορούσε να αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας του, διαθέτοντας το ποσό των 500.000 ευρώ και να συμμετέχουν και η ΠΕΔ, τα Επιμελητήρια και λοιποί φορείς για την κάλυψη των λοιπών αναγκών, προκειμένου μέσα από ένα τέτοιο σχήμα να «πάρει ζωή» το αεροδρόμιο μέσα και από τις κατάλληλες προωθητικές ενέργειες.
Ωστόσο οι λοιποί φορείς οι οποίοι ζητάνε την αξιοποίηση του αεροδρομίου προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλία, δεν έχουν κονδύλια να διαθέσουν προς αυτή την κατεύθυνση οπότε… Οπότε η συγκεκριμένη επιλογή ακυρώνεται εν τη γενέσει της.
Πάντως μεταξύ άλλων έχει συζητηθεί και η δυνατότητα να έχει και χρήση κάργκο (μεταφοράς εμπορευμάτων) το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ωστόσο υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων των εμπορευμάτων. Σε περίπτωση ευπαθών προϊόντων θα πρέπει να δημιουργηθούν αντίστοιχοι αποθηκευτικοί χώροι και, το κυριότερο θα πρέπει να υπάρξει έγκριση λειτουργίας τέτοιων υποδομών από το ΓΕΑ και το ΥΠΕΘΑ γενικότερα. Και βέβαια για να «δουλέψει» ως τέτοιο το αεροδρόμιο θα πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Ενώ, ένα ακόμη από τα ζητήματα που οδηγούν στην «απομόνωση» το αεροδρόμιο της Αγχιάλου, πέραν της φυσικής του θέσης, είναι και το γεγονός τι θα πρέπει να συνδεθεί με την ΠΑΘΕ με την κατασκευή και διαπλάτυνση της συνδετήριας οδού.
Η συζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πρόγραμμα υπάρχει και συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να του τεθεί το ζήτημα και να εξεταστούν οι προοπτικές και οι εναλλακτικές που υπάρχουν.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass