ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟ

Εθνική κληρονομιά το έργο του Δημήτρη Γιολδάση

Δημοσίευση: 30 Απρ 2013 3:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:57
ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας)
Εκδηλώσεις που ανέδειξαν το ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση, αλλά και τη διαχρονική προσπάθεια του Δήμου Καρδίτσας να διαφυλάξει και να αναδείξει τη «συλλογή Γιολδάση» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26/4 στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας, με αφορμή και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου συντήρησης 506 έργων του ζωγράφου που υλοποιεί ο Δήμος με πόρους του ΕΣΠΑ, στην οποία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ.Β. Τσιάκος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ελ. Αγραφιώτου Χ. Παπαδημητρίου και Φίλ. Κωτούλας, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ κ. Νικ. Καραγιάννης, ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Χρ. Τέγος, η πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Καρδίτσας κ. Δ. Κανούτα οι πρώην πρόεδροι της Δημ. Πινακοθήκης κ. Απ. Πίτσαβος και Απ. Καπράνας, ο ανιψιός του καλλιτέχνη και επί σειρά ετών πρόεδρος του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας Μάνθος Γιολδάσης και πλήθος κόσμου.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Αγοραστός εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του Δημήτρη Γιολδάση, του «υμνητή της θεσσαλικής γης», όπως τον χαρακτήρισε και εξέφρασε τη χαρά του για την υλοποίηση του έργου συντήρησης της συλλογής με πόρους του ΕΣΠΑ, ώστε το έργο αυτό να μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Κάλεσε μάλιστα όλους τους Θεσσαλούς και ιδιαίτερα τους μαθητές να επισκεφθούν τη Δημ. Πινακοθήκη για να θαυμάσουν τη «συλλογή Γιολδάση»
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καρδίτσας εξήρε την αξία και την προσωπικότητα του Δημήτρη Γιολδάση «ενός σεμνού ανθρώπου και καλλιτέχνη που με το πινέλο και τα χρώματά του ύμνησε την καρδιτσιώτικη και θεσσαλική φύση, τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους μόχθο στα χωράφια, τα βοσκοτόπια, την αγορά, τη βιοπάλη.» καθώς και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου του δωρήθηκε στο Δήμο που διαχρονικά κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την διαφύλαξη και την ανάδειξή του.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο κ. Πίτσαβος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δωρεάς Γιολδάση προς τον Δήμο, και ο κ. Μ. Γιολδάσης.
Ακολούθησε παρουσίαση από την ιστορικό τέχνης κ. Μάγδα Κουμπαρέλου με θέμα «Δημήτρης Γιολδάσης, ο κορυφαίος Καρδιτσιώτης ζωγράφος, που ανέδειξε το θεσσαλικό τοπίο και τους ανθρώπους του» καθώς και παρουσίαση του έργου συντήρησης με τίτλο «Θέματα διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με αφορμή τη συντήρηση της συλλογής Γιολδάση». Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε με μουσική και περιήγηση στην αίθουσα Γιολδάση όπου εκτίθεται μια ενδεικτική επιλογή των συντηρημένων έργων» από τους συντηρητές.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass