ΥΠΕΓΡΑΦΗ Ο ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ξεκινάει έργο ύδρευσης από τη Λίμνη Σμοκόβου

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2013 3:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:00
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ένα μεγάλο έργο για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία μπαίνει στη φάση της υλοποίησης, τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Π.Ε Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου, Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής Ύδατος», προϋπολογισμού 29,1 εκατ. ευρώ
Το έργο περιλαμβάνει τα έργα μεταφοράς και διανομής ύδατος σε 40 οικισμούς της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας από τη λίμνη του Σμοκόβου, τα οποία ξεκινούν από την δεξαμενή διυλισμένου ύδατος, κατάντη του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού το οποίο τροφοδοτείται από την Λιμνοδεξαμενή δίπλα στην έξοδο της σήραγγας Λεονταρίου. Το συνολικό μήκος των δικτύων ανέρχεται σε 186,8 km περίπου και περιλαμβάνει 3 τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα στη Θεσσαλία. Είναι ένα έργο πνοής, καθώς στο σύνολό του, θα δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης 40 οικισμών των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά. Με το έργο αυτό παρέχεται πλέον καλής ποιότητας πόσιμο νερό για τους πολίτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για παρέμβαση που αφορά 55.000 κατοίκους η οποία αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η ύδρευση ολόκληρης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου είναι ένα έργο μείζονος σημασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, να πίνουν καθαρό και ασφαλές νερό, από τον ταμιευτήρα του Σμοκόβου».
Ο κ. περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν διαχρονικά ώστε να φτάσει το έργο στη διαδικασία της υλοποίησης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά οφέλη, που προκύπτουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία, με τη διάχυση κοινοτικών κονδυλίων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Απ’ την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που βελτιώνει το επίπεδο ζωής πολλών χιλιάδων Καρδιτσιωτών. Είναι γνωστό ότι σήμερα η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων υδρεύεται από υπόγειες πηγές, οι οποίες όμως ίσως είναι επιβαρυμένες με νιτρικά ή και άλλες δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ουσίες. Για να πετύχουμε την υλοποίηση του έργου, απαιτήθηκε μια σειρά από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να συνδράμουν αποφασιστικά στην προώθηση του. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από την πρώτη στιγμή που η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, έθεσε το θέμα στον περιφερειάρχη κ Αγοραστό, αμέσως το υιοθέτησε και αγωνίστηκε μέχρι τέλους για να φτάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα. Έτσι με την οριστική ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ, με ποσό χρηματοδότησης περίπου 43 εκ. ευρώ, η πολιτεία αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Επίσης καθοριστικός ήταν ο ρόλος των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, που παρενέβησαν, όπου αυτό χρειάστηκε. Ιδιαίτερα θέλουμε να σταθούμε στην αρίστη συνεργασία που είχαμε με τη δημοτική αρχή Σοφάδων. Τέλος οφείλουμε να εξάρουμε το σπουδαίο έργο των υπηρεσιακών παραγόντων της Περ. Ενότητας Καρδίτσας, καθώς αυτοί ήταν που έδωσαν τη σκληρότερη μάχη, για να ετοιμαστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μελέτες, που μας οδήγησαν σε θετική κατάληξη.
Ο Δήμαρχος Σοφάδων και Πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης Σμοκόβου κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος έκανε την εξής δήλωση: “Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς σήμερα μπήκε η σφραγίδα της κατάκτησης ενός κοινού στόχου που διεκδικήθηκε διαχρονικά και διαπαραταξιακά από όλους τους τοπικούς πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και αναπτυξιακούς φορείς. Σήμερα παίρνουν οριστικά τέλος τα πάθη του συγκεκριμένου έργου που επί 15 και πλέον χρόνια πέρασε από μυριάδες κύματα. Η συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη θετική αυτή εξέλιξη υπήρξε καταλυτική. Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική καθώς ξεκινάει η κατασκευή ενός έργου που θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων 40 οικισμών. Σε τρία χρόνια περίπου οι κάτοικοι της ανατολικής πλευράς της ΠΕ Καρδίτσας θα απαλλαγούν οριστικά απ’ το χαμηλής ποιότητας πόσιμο νερό των γεωτρήσεων το οποίο είναι “εμπλουτισμένο” με νιτρικά και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία. Ο ένας εκ των δυο σκοπών κατασκευής της τεχνητής Λ. Σμοκόβου επιτεύχθηκε πλέον. Θέλω να παρακαλέσω τον Περιφερειάρχη να πάρει την πρωτοβουλία για μια συνάντηση με όλους τους τοπικούς πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και αναπτυξιακούς φορείς προκειμένου να εξετάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνέχιση κατασκευής του κλειστού αρδευτικού δικτύου Σμοκόβου που αποτελεί τον πρωταρχικό και κύριο σκοπό της Λίμνης.”.
Μεγάλη χαρά εξέφρασε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός για την εκκίνηση του μεγάλου έργου επισημαίνοντας τα εξής:
“Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στο Νομό Καρδίτσας, που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης συνολικά 40 οικισμών των “Καλλικρατικών” Δήμων Σοφάδων και Παλαμά, αλλά και του νέου διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας, όπου ανήκουν οι ωφελούμενες Τοπικές Κοινότητες Παλιουρίου, Δαφνοσπηλιάς, Καλλιφωνίου και Ζαϊμίου.
Το συγκεκριμένο έργο έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, δεδομένου ότι θα καταργηθούν οι σημερινές υδρευτικές γεωτρήσεις στην περιοχή και θα παρέχεται υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό από τη Λίμνη Σμοκόβου στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστό, διότι η συμβολή του ήταν καθοριστική, για να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά, ή γραφειοκρατικά εμπόδια, να δημοπρατηθεί και να ανατεθεί το έργο. Υπογραμμίζω δε, την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, διότι ευόδωσε μια προσπάθεια πολλών ετών, που είχαν αγκαλιάσει και προώθησαν δυναμικά, από κοινού, όλοι οι αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί, και κοινωνικοί φορείς του Νομού Καρδίτσας”.
Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Γεωργία Κόκκαλη – Κουβέλη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ευάγγελος Λέμας και Ορέστης Ψαχούλας, ο Γεν. Δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, η Δ/ντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας κα Μ. Τσέλιου και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας του έργου «ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε.».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass