ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ!

Σε εξέλιξη η αδειοδότηση των Λουτρών Σμοκόβου και Δρανίστας-Καΐτσας

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2013 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:20
 
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
 Στη δικαιοδοσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσία του Δημοσίου, επιχειρεί να περάσει η Κυβέρνηση τα Ιαματικά Λουτρά των Δήμων που δεν θα έχουν υποβάλλει έγκαιρα φάκελο πιστοποίησης στο Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.
Σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που προωθείται στη Βουλή, σε περίπτωση που οι Δήμοι δεν υλοποιήσουν μέχρι τέλος του έτους τις υποχρεώσεις που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν την προσωρινή άδεια λειτουργίας, ή δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα το σχετικό φάκελο πιστοποίησης των υδροθεραπευτηρίων, χάνουν τη διαχείρισή τους και περνά στο ΤΑΙΠΕΔ!
Με αυτή την προοπτική διαφωνεί κάθετα ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι έχει ζητήσει επανειλημμένως από την κεντρική διοίκηση να παραχωρηθούν τα Λουτρά Σμοκόβου και τα Λουτρά Δρανίστας – Καϊτσας στον “Καλλικρατικό” πλέον Δήμο Σοφάδων!
Ειδικότερα ο κ. Δήμαρχος τονίζει ότι “όλα αυτά τα χρόνια που τα Λουτρά ανήκουν στον Ε.Ο.Τ. η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει πως νοιάζεται γι΄ αυτά και μάλιστα έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για την ανάδειξη και καλύτερη αξιοποίησή τους. Ο νέος διευρυμένος Δήμος Σοφάδων ενδιαφέρεται απόλυτα όχι μόνο να συνεχίσει τη λειτουργία τους, αλλά να αποκτήσει και την πλήρη κυριότητά τους από τον Ε.Ο.Τ.. Τόσα και τόσα έχει παραχωρήσει τα τελευταία χρόνια στους Δήμους η κεντρική εξουσία, με τα Λουτρά γιατί υπάρχει δυσκολία; Μήπως επειδή πολλά από αυτά είναι φιλέτα και ενδιαφέρουν ιδιώτες;” αναρωτήθηκε...
Σε ότι αφορά στην ετοιμασία του φακέλου πιστοποίησης των Λουτρών Σμοκόβου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΣ κ. Γεώργιος Σκονδρογιάννης, δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι υδρογεωλογικές μελέτες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται αναλύσεις του νερού, τόσο από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, όσο και από Ειδικό Εργαστήριο του Βόλου. Τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στον φάκελο και αυτός στη συνέχεια με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κατατεθεί στο Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδος για να ληφθεί η πιστοποίηση των Λουτρών.
Ίδια περίπου διαδικασία ακολουθείται και από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Ιαματικών Λουτρών Δρανίστας – Καϊτσας, η οποία συστάθηκε για νομικούς και διαχειριστικούς λόγους από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Ταμασίου και Ξυνιάδας και από 1/1/2011, με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” κατευθύνεται από τους νέους διευρυμένους Δήμους Σοφάδων και Δομοκού.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε δυσλειτουργικό το συνεχιζόμενο σήμερα καθεστώς συνδιαχείρισης και συνλειτουργίας των Λουτρών Δρανίστας-Καϊτσας τα οποία υπάγονται σε δυο Δήμους διαφορετικών Περιφερειών. Και όπως είπε, μόνο στην περίπτωση που παραχωρηθεί ξεκάθαρα η ιδιοκτησία στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα προχωρήσει γρήγορα η ανάπτυξή τους.
Ιδιαίτερα για τα Λουτρά Σμοκόβου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως θα θέσει σύντομα ξανά το αίτημα για την πλήρη κυριότητά τους, διότι - όπως τόνισε – υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ όπου μπορούν να ενταχθούν. Ετοιμάζονται βέβαια και οι σχετικές μελέτες για την ανάπτυξή τους από τον Δήμο, ο οποίος είναι διατεθειμένος ακόμη και να προχωρήσει στη σύναψη δανείου προκειμένου να βρεθούν χρήματα για την υλοποίησή τους. 
 Τα Λουτρά Σμοκόβου
Οι φυσικές ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χιλιόμετρα ΝΔ της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων και σε υψόμετρο 450μ. Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, ( θειούχων - αλκαλικών ) ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Το 1662 κτίστηκαν τα πρώτα καταλύματα λούσης και διαμονής. Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων και ο Μαχμούτ Πασάς και προς τιμήν τους δόθηκαν τα ονόματά τους σε δύο ιαματικές πηγές.
Σήμερα ένα σύγχρονο SPA είναι σε θέση να προσφέρει στους επισκέπτες του χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία. Διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δυο κλασικές και δυο διαθερμικές σάουνες, δυο αίθουσες χαμάμ και δυο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Στο υδροθεραπευτήριο οι επισκέπτες θα βρουν ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων.
Τα Λουτρά Δρανίστας – Καϊτσας
Τα Λουτρά Δρανίστας – Καϊτσας λειτουργούν από την εποχή της Τουρκοκρατίας από τον τοπικό Αγά, περίοδο για την οποία όμως δεν υπάρχουν φερέγγυα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας τους και σε ποιους απευθύνονταν. Έτσι ιστορικά η κανονική τους λειτουργία ανάγεται στο έτος 1890, οπότε πρωτοαναφέρονται και ορισμένες από τις συγκεκριμένες ιαματικές τους ιδιότητες. Την ίδια εποχή κατασκευάζεται και η πρώτη δεξαμενή. Έκτοτε πέρασαν στην ιδιοκτησία διαφόρων ιδιωτών, μέχρι το 1950 οπότε ο ΕΟΤ που τα εκμεταλλευόταν εκείνη την περίοδο, τα παρεχώρησε στις κοινότητες Κτιμένης και Μακρυρράχης.
Μέχρι τότε δεν παρατηρείται καμία πρόθεση συστηματικής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των συγκεκριμένων Ιαματικών Πηγών, εκτός από το Θερμαντήρα (καζάνι) που τοποθετήθηκε το 1956 και λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Οι Κοινότητες αυτές το 1958 τα παραχωρούν σε ιδιώτη για αξιοποίηση και εκμετάλλευση για 25 χρόνια. Την περίοδο εκείνη η περιοχή πήρε μία υποτυπώδη μορφή «οργανωμένων» Λουτρών.
Από το 1989-1999 τα Λουτρά τα λειτουργούσαν οι κοινότητες Κτιμένης και Μακρυρράχης. Από το 1999 έως 31/12/2010 τα Λουτρά λειτουργούσαν οι Δήμοι Ταμασίου και Ξυνιάδας, οι οποίοι συνέστησαν τη Διαδημοτική Επιχείρηση Ιαματικών Λουτρών Δρανίστας – Καϊτσας και έγινε συστηματική προσπάθεια αξιοποίησής τους.
Από 1/1/2011, με την εφαρμογή του Ν.3852/2010, η λειτουργία των Λουτρών κατευθύνεται από τους Δήμους Δομοκού και Σοφάδων.
Οι εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας περιλαμβάνουν 23 ατομικούς λουτήρες ενώ τα νερά είναι αλκαλικά (Ψυχρά – Ca – Na – HCO3 – Br – F – Υδροθειούχο – Υποτονικό – Ολιγομεταλλικό), με θερμοκρασία 20 0C και πηγάζουν από υπερκείμενους ασβεστόλιθους και περιδοτίτες και ενδείκνυνται για χρόνιους ρευματισμούς, οσφυοϊσχιαλγίες, σπονδυλαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, μυαλγίες, πονοκέφαλους, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικές παθήσεις.
Σε ειδυλλιακή τοποθεσία, λειτουργεί ανακαινισμένο εστιατόριο το οποίο προσφέρει τοπικά παραδοσιακά πιάτα καθώς και κυλικείο το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των διαμενόντων.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass