ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ –ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΔΣΕ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ

Οταν οι απλοί άνθρωποι έγραφαν Ιστορία

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2013 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:37
Μνήμες από τον μεγάλο αγώνα του ΕΛΑΣ και ΔΣΕ στην περιοχή του Αλμυρού, αναδείχθηκαν στη μαζική εκδήλωση που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής από την ΠΕΑΕΑ Αλμυρού στον χώρο της πλατείας μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν οι σημερινοί αγώνες που εκδηλώνονται από τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Στον χώρο του φουαγιέ του δημαρχείου Αλμυρού ταυτόχρονα θα λειτουργεί μέχρι και την Τετάρτη 5 Ιούνη έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών ντοκουμέντων από τους αγώνες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ σε όλη την περιοχή του Αλμυρού καθ’ όλη τη δεκαετία του ’50. Μία περιοχή που –όπως αναφέρουν οι διοργανωτές- ανέδειξε άξια στελέχη της ταξικής πάλης και του ΚΚΕ (Γ. Τρικαλινός, Σταθ. Καραγιώργης, Σ. Τσαμανής, Περδίκης, Χρ. Βαζούρας και τόσοι άλλοι) και έδωσε χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές στους αγώνες κάτω από τη σημαία του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ. Η περιοχή όπου η πρώτη ομάδα ανταρτών εμφανίσθηκε από τον Ιούνιο του ’41 και αποτελούνταν από καταδιωκόμενους κομμουνιστές υπό τον Δημήτρη Τσαρδάκα.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετιστήριο του προέδρου της ΠΕΑΕΑ Aλμυρού Θανάση Τσαμπίρα συγγραφέα και ακολούθησαν ομιλίες από τον Γιώργο Λούμα μέλους της επιτροπής περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, του Γρηγόρη Τουγλίδη αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ, ενώ την προσωπική του μαρτυρία κατέθεσε ο παλαίμαχος αγωνιστής Σωτήρης Μπαράτσης από την εξορία του στο Τρίκερι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη οι επικεφαλής στη Λαϊκή Συσπείρωση Αλμυρού και Βόλου Σάββας Τσόγκας και Αποστ. Νάνος, ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκος και πλήθος αγωνιστριών και αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από την περιοχή.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Καραφέρης γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Αλμυρού που τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ δεν ήταν άνθρωποι που στις φλέβες τους κυλούσε κάποιο ιδιαίτερο αίμα. Ήταν απλοί άνθρωποι, συνηθισμένοι θνητοί και ευάλωτοι στις κακουχίες. Συνέχισαν το παράδειγμα άλλων συντρόφων τους της προπολεμικής περιόδου, που μαρτύρησαν στις φυλακές και τις εξορίες των αστικών κυβερνήσεων, κοινοβουλευτικών και δικτατορικών (Βενιζέλου, Πάγκαλου, Μεταξά κ.λπ.), επειδή έκαναν το καθήκον τους στον αγώνα για το μεροκάματο, για τις συνθήκες δουλειάς, για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Σήμερα, από τη ΝΔ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον λαό να στοιχηθεί, με την ομάδα κρατών εναντίον της άλλης. Αυτή η σημαία είναι ξένη προς τον λαό, διότι καμία πρόταση διαχείρισης, είτε υποστηρίζει το ευρώ, είτε δεν φοβάται τη δραχμή, δεν πρόκειται να ανακουφίσει την ζωή μας, να εξασφαλίσει την κοινωνική λαϊκή ευημερία και ειρηνική ζωή. Ο ΔΣΕ δίδαξε την ταξική ανυποταγή και σύγκρουση. Έτσι είμαστε βέβαιοι ότι «θα θεριεύσει ο γίγαντας τώρα λαός» και σύντομα «σπάει τα δεσμά και αλυσίδες». Γι’ αυτό σας το υποσχόμαστε, συνεχίζουμε στον δρόμο σας, ορκιζόμαστε στον όρκο σας!».
Ακολούθησε από την πολιτιστική ομάδα της ΚΝΕ Μαγνησίας θεατρική και μουσική αφήγηση των ταξικών αγώνων σε όλη τη δεκαετία 40-50, με ποίηση, πολιτικά κείμενα και αντάρτικα τραγούδια.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass