Κ. Πουλάκης: Ευθύνες στην Περιφέρεια για τη δακοκτονία στη Μαγνησία

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2013 14:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:39

Ερώτηση προς τον αρμόδιο για τη Μαγνησία Αντιπεριφερειάρχη, κ. Καλτσογιάννη, κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας”, Κώστας Πουλάκης, σχετικά με την εμπλοκή και τη σημαντική καθυστέρηση που έχει προκύψει στη διενέργεια των ψεκασμών για το δάκο της ελιάς.

Στην ερώτησή του, ο κ. Πουλάκης υπενθυμίζει ότι λόγω της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, κατέστη υποχρεωτική η διαδικασία μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη γεωπόνων εργολάβων για την τοποθέτηση παγίδων, τη δειγματοληψία και τον ψεκασμό για το δάκο, ο οποίος ωστόσο διαγωνισμός για τις περιοχές της Μαγνησίας απέβη άκαρπος.

Έτσι, όπως σημειώνει ο κ. Πουλάκης, “φέτος – παρ' ότι ήδη πλησιάζουμε σε λίγες μέρες στο τέλος της εποχής κατά την οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δακοκτονίας, ώστε οι ψεκασμοί να μην επηρεάσουν την καρποφορία και την παραγωγή (η παγιδοθέτηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου, ώστε μέσα στον Ιούνιο να διενεργηθούν και οι ψεκασμοί) – οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν καν ξεκινήσει”.

Ο λόγος, τονίζει ο κ. Πουλάκης, είναι ότι, εξαιτίας της απαγόρευσης των προσλήψεων που προβλέπονται στις “μνημονιακές” ρυθμίσεις, παρ' όλο που ο διαγωνισμός δεν κατάφερε να αναδείξει μειοδότη εργολάβο, δεν κινήθηκε ούτε η διαδικασία πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων για την παγιδοθέτηση, τη συγκρότηση δηλαδή παραδοσιακών συνεργείων, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο επικεφαλής της “Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας”, “αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η εύλογη ανησυχία των ελαιοπαραγωγών της Π.Ε. Μαγνησίας, για τις συνέπειες που θα έχει η διαφαινόμενη καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών για το δάκο της ελιάς στην ελαιοπαραγωγή και  για την αναμενόμενη υποβάθμιση του ελαιοκάρπου”.

Ο κ. Πουλάκης υπογραμμίζει τέλος ότι “οι ελαιοπαραγωγοί – όπως και όλοι οι πολίτες – έχουν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις στο εισόδημά τους λόγω των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης”, καθώς και ότι “και σε αυτή την περίπτωση, αναδεικνύονται τα κενά και τα προβλήματα που προκαλούν τα μέτρα των αλλεπάλληλων μνημονίων”, επιμένει ωστόσο ότι από τη στιγμή που “αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και εν προκειμένω της Π.Ε. Μαγνησίας να αναζητήσει άμεσα μία αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα”, ο κ. Καλτσογιάννης οφείλει να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος Δακοκτονίας για το 2013, με ποιον τρόπο προτίθεται η Π.Ε. Μαγνησίας να υπερβεί την εμπλοκή που έχει προκύψει, λόγω της αρνητικής έκβασης του διαγωνισμού, εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί για το δάκο της ελιάς στην Π.Ε. Μαγνησίας και με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει την τήρησή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass