ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Οι ασθενείς ή τα έσοδα στόχος ενός νοσοκομείου;

* Κ. Αγοραστός: Άμεση στελέχωση των διοικήσεων των νοσοκομείων

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:31

Στόχος ενός νοσοκομείου θα πρέπει να είναι η αύξηση των εσόδων του μέσω καινοτόμων δράσεων ή να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με οποιοδήποτε κόστος; Θα μπορούσε μια Κλινική να έχει το δικό της προϋπολογισμό και να αυτοδιαχειρίζεται τα κονδύλιά της ή να εφαρμόζεται μια οριζόντια πολιτική από την εκάστοτε ΥΠΕ ή το υπουργείο Υγείας.

Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα απαντήθηκαν και θα δώσουν τροφή για περαιτέρω συζήτηση στον χώρο της υγείας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης -στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Συγκράτηση δαπανών και καινοτόμες πηγές νοσοκομειακών εσόδων», που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στο πλαίσιο του επιστημονικού διημέρου με τίτλο «Καινοτομία στις υπηρεσίες Υγείας». Το Συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του πρώην διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Λάρισας και ιδρυτικού μέλους του Σωματείου Φίλων Μ.Ε.Θ. Θανάση Παπακωνσταντίνου και διοργανώθηκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με την υποστήριξη του Σωματείου Φίλων της ΜΕΘ του ΓΝΛ.

ΚΟΜΝΟΣ: ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής-διευθυντής ΜΕΘ Γ.Ν. Λάρισας-πρόεδρος Σωματείου Φίλων ΜΕΘ Αποστ. Kομνός εξήγησε πως «οι καινοτόμες υπηρεσίες βοηθούν στην εισροή εσόδων και γενικότερα ο εθελοντισμός σε περιόδους κρίσης. Η περίφημη αύξηση της αποδοτικότητας συνδέεται με την αύξηση της αποτελεσματικότητας. Πώς όμως μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας όταν είναι γνωστές σε όλους οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε σε υποδομή, εξοπλισμό και προσωπικό. Δεν χάνουμε το κουράγιο μας και με σταθερά βήματα προχωρούμε και με αυτόν τον τρόπο πετύχαμε μέχρι τώρα τη δημιουργία της ΜΑΦ και επιπλέον χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα αν κάθε τμήμα είχε το δικό του προϋπολογισμό, αφού αυτό γνωρίζει καλύτερα από τον εκάστοτε διοικητή τις ανάγκες και τις δυνατότητές του. Οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση άλλωστε μας οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου Φίλων της ΜΕΘ, δράσεις της οποίας προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της Μονάδας. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά τους, τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, τους κ.κ. Χρ. Αποστολίδη, Δημ. Πάτσιο, Μ. Σακελλαρίου».

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ BRAND NAME

Ο καθηγητής Νεφρολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Στεφανίδης μίλησε για τo Brand name και πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή εσόδων στο δημόσιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη «το Brand name, η επωνυμία δηλαδή ενός προιόντος ή μιας υπηρεσίας είναι αυτή που θα το ξεχωρίσει, διαφοροποιήσει απ άλλα αντίστοιχα. Για παράδειγμα η Ιατρική Σχολή Λάρισας, ως Brand name λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία για το Νοσοκομείο το οποίο ονομάζεται Πανεπιστημιακό και ορισμένοι γιατροί του είναι καθηγητές. Και μιας και μιλάμε για Brand name, η Λάρισα με δύο αξιόλογες δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες και πάρα πολλές δυναμικές ιδιωτικές μονάδες θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ιατρική πρωτεύουσα της Ελλάδας, αν λαμβάνονταν μια πρωτοβουλία αντίστοιχη με αυτή της πολιτιστικής πρωτεύουσας».

ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ: Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου (εκ των παλαιότερων διοικητών στο ΕΣΥ) Κώστας Καραμπάτσας εξήγησε πως η ενδυνάμωση της ομάδας διαμορφώνει κλίμα συγκράτησης δαπανών, μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία τόσο από το ΓΝΛ, όσο κι από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Αρχικά εξήγησε ότι «όταν οι επαγγελματίες υγείας και όσοι υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας διαπίστωσαν ότι το κράτος δεν είναι μια ιερή αγελάδα την οποία μπορούμε να αρμέγουμε συχνά, αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε τρόπους εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων. Σε αυτό συνέβαλε η δημιουργία ομάδων συνεργασίας, οι οποίες συγκροτήθηκαν μέσα από τα κοινά χαρακτηριστικά των μελών τους, ενώ συνήθως ο επικεφαλής τους οφείλει να εμπνέει την Ομάδα και όχι να δίνει εντολές. Ως προς τα οικονομικά των μονάδων, τάσσομαι κι εγώ υπέρ της αυτοδιαχείρισης των δαπανών και της ύπαρξης σε διοικητικό επίπεδο και σε μηνιαία βάση του οικονομικού ελέγχου αυτών».

ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ: ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

Ο λέκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνος για τα ζητήματα της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία Γιώργος Σταμπουλής ανέλυσε το θέμα: Βελτιώνοντας τις ροές για τη συγκράτηση των δαπανών μέσω του Lean thinking.

Ο κ. Σταμπουλής υποστήριξε ότι εκτός από τους αριθμούς, υπάρχουν και οι ανθρώπινες ζωές, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά μεγέθη θα πρέπει να εξαιρούνται των στόχων στους τομείς της υγείας και της Παιδείας. Ακόμη είναι απαραίτητη μια καλύτερη οργάνωση της δομής λειτουργίας ενός Νοσοκομείου, με στόχο την ποιοτικότερη παροχή ιατρικής φροντίδας στον ασθενή και την εξοικονόμηση πόρων. Όσον αφορά στο υπουργείο Υγείας, οι προτεραιότητές του δεν πρέπει να είναι ένα αποδοτικότερο Νοσοκομείο, αλλά η προληπτική Ιατρική που θα καταστήσει μια Ιατρική Μονάδα μη αναγκαία. Χρειάζεται μελέτη των δεικτών αξίας και όχι κόστους που έχουν καθιερωθεί. Στη χώρα μας ένας σχεδιάζει, άλλος το υλοποιεί και ένας τρίτος το εφαρμόζει. Αν το μοντέλο δεν περπατήσει, συνήθως την πληρώνει ο τελευταίος και όχι ο πρώτος, αυτός που το εμπνεύστηκε. Είναι δίκαιο και λογικό αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταμπουλής.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ 

Την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με διοικήσεις – όπου αυτό απαιτείται - προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο εν εξελίξει έργα του ΕΣΠΑ στο χώρο της δημόσιας υγείας και να μην χαθούν χρήματα, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μιλώντας χθες το πρωί στην επιστημονική διημερίδα.

Συγκεκριμένα, χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο κ. Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η καινοτομία στην υγεία είναι ζητούμενο και μέσα από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το ΣΕΣ, είναι το κυρίαρχο στοιχείο, συνεπώς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Προσωπικά θέλω να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες οι οποίες κάναμε όλοι μαζί - γιατροί, προσωπικό, διοικήσεις - τα περασμένα χρόνια, διότι από το 2011 και μετά καταβάλλαμε μία μεγάλη προσπάθεια για να προμηθεύσουμε με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Μάλιστα κάναμε υπέρβαση στον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Τώρα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα. Κάποια από τα έργα υλοποιήθηκαν, ορισμένα από τα μηχανήματα ήρθαν, κάποια άλλα έργα βρίσκονται στα δικαστήρια. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί τα έργα αυτά δύσκολα μπορούν να μεταφερθούν στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης όπου τα χρήματα είναι λίγα και είναι για άλλο σκοπό. Είναι για πρωτοβάθμια πρόληψη και όχι για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Συνεπώς πρέπει να τρέξουμε γρήγορα. Ζητάμε από το υπουργείο να στελεχωθούν γρήγορα τα νοσοκομεία από διοικήσεις, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις και κάποια έργα που είναι ήδη έτοιμα προς συμβασιοποίηση ή προς διενέργεια διαγωνισμών, δεν μπορούν να γίνουν αν δεν υπάρχει το διοικητικό συμβούλιο. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες στο μεταβατικό στάδιο, αλλά δεν μπορεί αυτή η διαδικασία να αποτελέσει «ναυάγιο» για τα μηχανήματα τα οποία είναι χρήσιμα για τη δημόσια υγεία. Αύριο, ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, θα έχουμε μία συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο σε θέματα Περιφερειακής Πολιτικής. Έχω ζητήσει και θα ξαναζητήσω παράταση του ΕΣΠΑ γιατί χωρίς τουλάχιστον εξάμηνη παράταση, το πρόγραμμα δεν θα ολοκληρωθεί και αυτό θα αποτελέσει «ναυάγιο» για τα οικονομικά της χώρας. Θα χρειαστεί να συνεχιστούν τα έργα από εθνικούς πόρους που όμως δεν υπάρχουν. Πιστεύω και το υπουργείο να ζητήσει επίσης την παράταση για να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες. Θέλω τέλος να σταθώ στο σπουδαίο έργο που γίνεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τους γιατρούς και το προσωπικό ενώ για τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας θα ζητήσουμε τη στελέχωσή της με το απαιτούμενο προσωπικό».

* Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Ε» Γιώργος Ρούστας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass