Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα του παιδικού στόματος

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2016 13:53

 

Η γνώση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ορθολογική δράση. Αυτό όμως που μετράει πραγματικά είναι η εφαρμογή όσων ξέρουμε στην καθημερινή πράξη.

Η συστηματική, καθημερινή κι αποτελεσματική φροντίδα του στόματος, με σκοπό την αφαίρεση της πλάκας, είναι το θεμέλιο για την αποφυγή της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Η ενδοστοματική προφύλαξη και πρόληψη απαιτούν μια κάποια γνώση, αρκετή προσοχή και σημαντική προσπάθεια. Αν η μητέρα, ή όποιος άλλος υπεύθυνος για την ανατροφή του παιδιού, θέλει πραγματικά να μεγαλώσει το παιδί με όλα τα δόντια του σωστά και ανέπαφα, με ένα αισθητικά και λειτουργικά άψογο στόμα και πρόσωπο, πρέπει να το επιδιώξει ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές:

1. Τακτική συνεργασία με τον οδοντίατρο - δύο επισκέψεις το χρόνο, με αρχή τον 6ο μήνα ή το αργότερο στην ηλικία των 2-3 χρόνων.

2. Αποφυγή, ή τουλάχιστο σημαντικός περιορισμός, της ζάχαρης στη διατροφή του παιδιού.

3. Συστηματική αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας από τις επιφάνειες των δοντιών, με μεθοδικό βούρτσισμα κι οδοντόκρεμα δύο τουλάχιστο φορές την ημέρα (ύστερα από το πρόγευμα και το βραδινό), επί 3 λεπτά τη φορά. Συμπλήρωση του βουρτσίσματος με οδοντικό νήμα κι άλλα βοηθητικά μέσα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του οδοντίατρου.

4. Περιοδικός έλεγχος της αφαίρεσης της πλάκας με αποκαλυπτικά σκευάσματα για να βελτιώνεται η τεχνική καθαρισμού των δοντιών, αρχικά από τους γονείς κι ύστερα από το ίδιο το παιδί.

5. Τακτική χρήση φθορίου, με την υποδεικνυόμενη από τον οδοντίατρο μέθοδο χορήγησης και δοσολογία. Το φθόριο είναι ο μεγαλύτερος φίλος και προστάτης των δοντιών.

6. Τακτική πρόχειρη εξέταση των δοντιών και του στόματος του παιδιού στο σπίτι. Άμεση, εκτός του προγράμματος επισκέψεων ρουτίνας, επίσκεψη στο οδοντιατρείο, όταν διαπιστωθεί κάποια ανωμαλία ή το παραμικρό υποκειμενικό ενόχλημα και σχολαστική εφαρμογή της συνιστώμενης από τον οδοντίατρο θεραπείας.

Η τερηδόνα και η ουλίτιδα, οι δύο μεγάλοι εχθροί των δοντιών, και προλαμβάνονται και αναστέλλονται, αν τυχόν εκδηλωθούν, με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη συντηρητική αγωγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass