ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

Δήμοι και περιφέρειες θα θερμαίνουν σε Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας

* Οξύτατη αντίδραση από την ΚΕΔΕ που ομόφωνα ζητεί απόσυρση της τροπολογίας και κατά πλειοψηφία παραίτηση του υπουργού Υγείας* Οι δήμαρχοι δέχονται να αναλάβουν τη διαχείριση των ζητημάτων υγείας με μεταφορά πόρων από το κράτος

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2016 1:01

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Λειτουργικές ανάγκες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, όπως για παράδειγμα η θέρμανση – θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα και τον νομό Λάρισας τον φετινό χειμώνα – θα μπορούν να καλύπτουν, προαιρετικά, οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Αυτό προβλέπει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που έχει προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η πλειοψηφία του ΔΣ της οποίας ζητεί την παραίτηση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού.

Τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση προωθήθηκε μετά από αίτημα αυτοδιοικητικών, οι οποίοι ήθελαν να αναλάβουν δαπάνες των δομών του ΕΣΥ στις περιοχές τους αλλά μέχρι τώρα αυτό δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία. Για παράδειγμα, ένας δήμος δεν μπορούσε να πληρώσει το πετρέλαιο για να «θερμανθεί» το κέντρο υγείας της περιοχής του, ακόμη κι αν είχε την οικονομική δυνατότητα και τη βούληση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι καθώς έχει περικοπεί η χρηματοδότηση προς τους δήμους κατά 60% τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει σήμερα ΟΤΑ α’ βαθμού που να μπορεί να επωμιστεί και το κόστος λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας; Πολύ περισσότερο που ειδικά οι δήμοι στις δυσπρόσιτες κι απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν τα έσοδα και το προσωπικό ούτε καν για να καλύψουν τις βασικές τους λειτουργίες. Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ προσάπτει στον υπουργό Υγείας ότι «ψάχνει δημάρχους θύματα για να μοιραστεί μαζί τους τις ευθύνες που δημιουργεί η αδιέξοδη πολιτική υγείας που εφαρμόζει».

Ο αντίλογος σ’ αυτό είναι πως αφ’ ενός υπάρχουν ΟΤΑ που μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία των δομών υγείας κι αφ’ ετέρου αυτό είναι προαιρετικό κι όχι υποχρεωτικό (ο αντίλογος στον αντίλογο είναι πως αν ένας δήμος βάζει πετρέλαιο στο κέντρο υγείας του, θα αναγκαστεί κι ο διπλανός να πράξει ανάλογα, ανεξάρτητα αν μπορεί).

Αυτοδιοικητικοί επισημαίνουν πως «μέχρι τώρα το κεντρικό κράτος συνήθιζε να μετακυλίει αρμοδιότητες χωρίς πόρους στους ΟΤΑ. Τώρα, είναι η πρώτη φορά που μετακυλίει δαπάνες χωρίς αρμοδιότητες...».

Άλλοι, όμως, τονίζουν πως «όλα τελικά είναι θέμα προτεραιοτήτων. Παρά τα πενιχρά οικονομικά των ΟΤΑ, κάποια δημοτική αρχή μπορεί να επιλέξει να πληρώνει τη θέρμανση στο κέντρο υγείας για να μην κρυώνουν οι δημότες της από το να οργανώσει για παράδειγμα δύο εκδηλώσεις ή να κάνει ένα μικρο-έργο...».

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» αναφέρει:

«Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού καθώς και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται να επιχορηγούν μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των Δημόσιων Νοσοκομείων, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των Δημόσιων Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων Νοσοκομείων από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους. Οι επιχορηγήσεις αφορούν την κάλυψη άμεσων και απαραίτητων αναγκών για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και ιδίως ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, τεχνικά έργα και επισκευές, ενεργειακές ανάγκες - καύσιμα.

Μετά από αίτηση του διοικητή ή προέδρου των δομών της παρ. 1 του παρόντος, προς τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή στο Νομικό Πρόσωπο αυτού που κοινοποιείται και στην κατά τόπο αρμόδια ΥΠΕ και στον Υπουργό Υγείας, ο ΟΤΑ ή το Νομικό Πρόσωπο λαμβάνει αιτιολογημένη απόφαση. Η επιχορήγηση συντελείται κατόπιν απόφασης του περιφερειάρχη ή του δημάρχου ύστερα από θετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, και του προέδρου του Νομικού Προσώπου ύστερα από εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών του Νομικού Προσώπου».

Η ΚΕΔΕ

Η τροπολογία συζητήθηκε στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των ΔΣ της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με την ΚΕΔΕ να αποφασίζει:

- «Να ζητήσει ομόφωνα την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που μεταφέρει στους Δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το νομοθετικό τερατούργημα σε βάρος των Δήμων και της υγείας των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.

- Να καταδικάσει ομόφωνα την κυβερνητική μεθόδευση να προωθηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την Αυτοδιοίκηση και την Κ.Ε.Δ.Ε.

- Εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων δημόσιας υγείας με την ανάλογη μεταφορά πόρων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους δήμους. Το ζήτημα θα τεθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή υγείας της ΚΕΔΕ ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Δ.Σ., η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.

- Ζήτησε κατά πλειοψηφία την παραίτηση του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους πολίτες.

 Επίσης ζητήθηκε η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από πλευράς υπουργείου Υγείας, ώστε να στελεχωθούν άμεσα με προσωπικό τα νοσοκομεία, προκειμένου να ανοίξουν όλες οι κλειστές σήμερα Μ.Ε.Θ. Να υπάρξει κινητοποίηση και συντονισμός δράσης όλων των φορέων της Πολιτείας και ενημέρωση του πληθυσμού, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο επόμενο διάστημα η επιδημία της γρίπης. Καθώς και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς με βαριές ασθένειες πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass