Κ. Μπαργιώτας: «Μυστικές διαπραγματεύσεις ΕΟΠΠΥ με φαρμακευτικές εταιρείες»

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2016 22:41

 

Ποιος ο λόγος της μυστικότητας που τηρείται στις συναντήσεις και διαπραγματεύσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ρωτά ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Κ. Μπαργιώτας και αναφέρει: «Στις 16-02-2016 με Κοινή Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, η οποία διαπραγματεύεται με όλους τους συμβαλλόμενους παρόχους τις αμοιβές τους, τους όρους των συμβάσεων του Οργανισμού, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων κλπ.

Η διαπραγμάτευση της Επιτροπής με τις φαρμακευτικές εταιρείες αφορά «εκπτώσεις» στις τιμές των φαρμάκων που προμηθεύεται ο ΕΟΠΥΥ με στόχο την εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης του Οργανισμού. Με την από 14-05-2015 ΚΥΑ οι διαπραγματεύσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τις εταιρείες φαρμάκου είναι απόρρητες.

Όπως αναφέρεται «Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης καθώς και των σχετικών υποεπιτροπών της δεν χορηγούνται κατά το τμήμα που περιλαμβάνουν στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με ζητήματα εμπορικού ή βιομηχανικού απορρήτου, ήτοι ιδίως σχέδια ή κανόνες τεχνικής φύσεως, οδηγίες, τύπους και πρότυπα, πηγές προμήθειας ή παραγωγής προϊόντων, καθώς και οποιαδήποτε εμπιστευτικής φύσεως αναφορά έχει οικονομική αξία για την ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος».

Με άλλα λόγια, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Ο Υπουργός Υγείας διορίζει κυριολεκτικά όποιον θέλει στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στη συνέχεια η εν λόγω επιτροπή των υπουργικών φίλων διαπραγματεύεται με τις εταιρείες.

Η μυστικότητα δίχως καμία ασφαλιστική δικλείδα –όπως ορίζεται στην ΚΥΑ- γεννά υπόνοιες και καλλιεργεί αρνητικό κλίμα. Εξάλλου, είναι ασύμβατη με την κοινή ευρωπαϊκή τιμολόγηση. Η μόνη χώρα στο σύστημα τιμολόγησης με τις τρεις φτηνότερες που έχει μυστικές διαπραγματεύσεις είναι η Γερμανία, η οποία έχει δεσμευτεί να τις καταργήσει. Επειδήη κακώς εννοούμενη μυστικότητα και η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, είναι έννοιες ασύμβατες, το Ποτάμι ρωτά ποια είναι η σκοπιμότητα της μυστικότητας, όπως ορίζεται στην ΚΥΑ, και γιατί δεν τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass