ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Χωρίς ιατρική «κάλυψη» το Κέντρο της Μάνδρας

* Καθημερινές οι διακομιδές του ΕΚΑΒ στα δύο νοσοκομεία της πόλης

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2016 0:52

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

«Περιοδική» χαρακτηρίζεται, από εθελοντές, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. Εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στον χώρο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «απουσία» των κρατικών δομών υγείας και επισημαίνουν τις αυξημένες ανάγκες ειδικά για τα παιδιά, σημειώνοντας την ανάγκη πληρέστερης κάλυψης των ιατρικών αναγκών.

Ο ένας ιατρός δε που ορίστηκε από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια βρίσκεται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου» για λίγες μόνο ώρες νωρίς το μεσημέρι. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα χέρια των εθελοντών κυρίως του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στο χώρο καθ’ όλη την ημέρα και μεταφέρεται στη συνέχεια στα δύο νοσοκομεία.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπως είναι γνωστό, απαγορεύεται να χορηγήσει φάρμακα με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στον χώρο του ιατρείου που στήθηκε στο «Ευθυμιόπουλου» μεταφέρονται στα νοσοκομεία της πόλης με το ΕΚΑΒ.

«Το 95% των περιστατικών είναι παιδιατρικά και αρκετές είναι οι επανεξετάσεις με παραπεμπτικά που διαθέτουν οι πρόσφυγες συνήθως από τους γιατρούς που εξετάστηκαν στα νησιά», αναφέρουν οι εθελοντές επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «επειδή δεν θέλουμε να χαθεί κάποιο παιδί για αυτό τον λόγο τα στέλνουμε στα νοσοκομεία». Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό που έχει τη διοικητική ευθύνη «επειδή οι απαιτήσεις για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξάνονται, πρέπει η δομή να στηριχτεί στις δημόσιες δομές υγείας αντί να επαφίεται στον εθελοντισμό ιατρών και νοσηλευτριών». Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλευρό νοσηλευτών και ιατρών βρίσκονται καθημερινά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Είτε ως μεταφραστές για να διευκολύνουν το έργο τους είτε ως βοηθοί, καθώς ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι κάποιοι νοσηλευτές και μια μαία.

Στον χώρο κάποια απογεύματα βρίσκονται εθελοντές ιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας που παράσχουν ιατρική φροντίδα σε όσους χρειάζεται. Δίνεται κυρίως προτεραιότητα στις εγκύους και στα παιδιά. Για το πρόβλημα της ανυπαρξίας των ιατρών στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων της Μάνδρας ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ο οποίος υπογράμμισε ότι «με το κλείσιμο της "ΡΟΚΑ" θα μεταφερθεί όλη η δύναμη των εθελοντών για την παροχή βοήθειας στη μονάδα της Μάνδρας».

Συγχρόνως υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ελέγξει τη δυνατότητα και να προχωρήσει στον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στους χώρους φιλοξενίας. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τους γιατρούς πρέπει να δοθεί στα παιδιά, ενώ απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση - μετεγκατάσταση των προσφύγων - μεταναστών σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, διαμονής, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass