ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΛΥΨΩ

Από ψωρίαση πάσχει το 3% του πληθυσμού

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2016 12:00

Για την ψωρίαση και την κνίδωση, συστηματικά μη μεταδοτικά δερματικά νοσήματα για τα οποία όμως η ενημέρωση είναι λανθασμένη ή ελλιπής, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι Λαρισαίοι που παρακολούθησαν την ειδική ημερίδα που πραγματοποίησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο ο Σύλλογος Ασθενών «Καλυψώ», υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και τη στήριξη της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Έφη Ζαφειρίου, αναφέρθηκε στην ψωρίαση, επισημαίνοντας ότι «είναι μία συχνή χρόνια φλεγμονώδης συστηματική πάθηση οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρές επηρμένες και λεπιδώδεις βλάβες οι οποίες εμφανίζονται στο δέρμα. Εκτιμάται ότι 3% του πληθυσμού πάσχει από ψωρίαση. Η συχνότερη μορφή είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, όπου στην περίπτωση αυτή, πλήττονται συνήθως οι περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, οι αγκώνες, τα γόνατα και ο κορμός. Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου, είναι ο κνησμός και το άλγος ενώ ιδιαίτερα δυσάρεστα είναι οι ίδιες οι βλάβες, η ερυθρότητα και η απολέπιση ή αποφολίδωση.

Μέχρι σήμερα η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με τοπική θεραπεία, με ακτινοβολία και με χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή.

Η δερματολόγος – αφροδισιολόγος, επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ στο ΠΓΝΛ, Ξένια Γιδαροκώστα αναφέρθηκε στην κνίδωση, τονίζοντας ότι «αφορά μέχρι και 1% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες και εν δυνάμει κνίδωση μπορεί να αναπτύξουν όλες οι ηλικίες, αλλά περισσότερο μεταξύ 20 και 40 ετών. Η επιβάρυνση των ασθενών με κνίδωση συγκρίνεται με το βάρος των ασθενών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Επίσης, οι ασθενείς αυτοί, αισθάνονται άγχος, κατάθλιψη, έντονα ψυχοσωματικά προβλήματα, κόπωση και η νόσος τους έχει αντίκτυπο στην εργασία τους. Επηρεάζεται δε, η καθημερινότητά τους ενώ υπάρχει και οικονομική επιβάρυνση, καθώς τα διάφορα γαλακτώματα και καλλυντικά που αγοράζουν για να κατευνάσουν το πρόβλημα, είναι αρκετά ακριβά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Καλυψώ, Κωνσταντίνος Λούμος τόνισε ότι «η ψωρίαση και η κνίδωση είναι δερματικά νοσήματα τα οποία έχουν μεγάλη επιβάρυνση όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στον ψυχισμό των ατόμων που πάσχουν. Δεν είναι θανατηφόρα νοσήματα, αλλά φαίνεται ότι μπορούν να συγκριθούν με πολύ σοβαρές ασθένειες όπως στεφανιαία νόσος. Επίσης, να σημειώσουμε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής καθώς ζουν συχνά απομονωμένα , ενώ και το στρες αποτελεί εκλυτικό παράγοντα».

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας της Ρούλας Ρέβη με το γενικό τίτλο «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» στην οποία συμμετέχουν γνωστές προσωπικότητες, καθώς και ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο έως και 19 Ιουνίου 2016 με ώρες λειτουργίας 10.00-13.00 & 18.30-20.30, εκτός Σαββατοκύριακου.

Μ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass