Η ΛΑΡΙΣΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΤΟ ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Παράδοση στη Λάρισα η αιμοδοσία

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, γιορτάζεται μεθαύριο Τρίτη 14 Ιουνίου

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2016 11:44
Η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΓΝΛ, Μαρία Χατζητάκη, με εθελοντές αιμοδότες και μαθητές, μπροστά από την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Κέντρου Η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΓΝΛ, Μαρία Χατζητάκη, με εθελοντές αιμοδότες και μαθητές, μπροστά από την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Κέντρου

Για τη Λάρισα, η μεθαυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι απλά... άλλη μία Παγκόσμια Ημέρα.

Γιατί το αιμοδοτικό κίνημα στην ευρύτερη περιοχή έχει μακρά ιστορία, υπηρετήθηκε από σπουδαίες και αξέχαστες προσωπικότητες, στηρίζεται στην εποχή μας από εκατοντάδες αεικίνητους αιμοδοτικούς συλλόγους και στοχεύει στην πλήρη επάρκεια ασφαλούς αίματος για τις ανάγκες των συνανθρώπων που θα χρειαστούν μετάγγιση.

Στο επίκεντρο αυτών των δραστηριοτήτων βρίσκεται ασφαλώς το Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, ημέρα γέννησης του γιατρού Karl Landsteiner, ο οποίος ανακάλυψε τις ομάδες αίματος.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Πρωτεργάτες του αιμοδοτικού κινήματος στη Λάρισα υπήρξαν από τα τέλη ακόμα της δεκαετίας του ’60, οι αείμνηστοι γιατροί Δημήτρης Παλιούρας και Αντώνης Γανοχωρίτης.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους επιστήμονες που έκλεισαν τις τράπεζες αμειβόμενου αίματος και δημιούργησαν το κίνημα του εθελοντισμού σε στέρεες βάσεις, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που παραθέτει η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας, Μαρία Χατζητάκη, ότι ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό αίματος που συγκεντρώνεται από εθελοντές είναι 55% (αγγίζει το 100% σε άλλες χώρες), στην περιοχή μας φτάνει το 74%, με μόνο 26% να συγκεντρώνεται από συγγενείς και φίλους ασθενών που το χρειάζονται.

Μιλώντας στην «Ε», η κ. Χατζητάκη επισημαίνει ότι «πέρα από οτιδήποτε άλλο η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι μια γιορτή για να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φορείς των εθελοντικών συλλόγων, αλλά και σε όλους τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες, που με τη δράση τους, ενισχύουν το έργο της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, και αναγορεύουν την ιδέα της εθελοντικής προσφοράς αίματος σε ύψιστο κοινωνικό θεσμό, βασισμένο στην αγάπη, τον αλτρουισμό, την αλληλεγγύη. Να απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας, σε όλους εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους που ως τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, αποτελούν τη βάση παροχής ασφαλούς αίματος στον τόπο μας και προσφέρουν ένα πολύτιμο δώρο ζωής, χωρίς καμιά ανταμοιβή, σώζοντας συνανθρώπους μας που χρειάζονται μετάγγιση».

Αναλύοντας τον πολλαπλό και πολυσήμαντο στόχο των στελεχών αιμοδοσίας, η κ. Χατζητάκη τονίζει ότι «στόχος μας είναι να εξασφαλίσαμε το αίμα που χρειάζεται ο πάσχων συνάνθρωπός μας και συγχρόνως να ευαισθητοποιούμε τα μέλη της κοινωνίας μας στην αλήθεια πως χωρίς αλληλεγγύη, αγάπη και προσφορά, η κοινωνία δεν μπορεί να είναι ακμαία, να ευτυχεί και να δημιουργεί πολιτισμό. Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας είναι ένας χώρος ξεχωριστός. Το μοναδικό παράδειγμα επιστημονικού τομέα που βασίζεται ολοκληρωτικά στην προσφορά του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο. Η δραστηριότητά της επηρεάζεται από τη δραστηριότητα των αιμοδοτών. Το ασφαλές αίμα είναι ο μεγαλύτερος φυσικός πόρος μιας χώρας. Για να εξασφαλίσει μια χώρα ότι οι πολίτες της θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλές αίμα, πρέπει να έχει εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες που να δίνουν αίμα τακτικά δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 220 ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Η κ. Χατζητάκη χαρακτηρίζει παράδοση πλέον την εθελοντική αιμοδοσία για τον λαό της Λάρισας και υποστηρίζει ότι αδιάψευστος μάρτυρας γι΄ αυτό είναι ο μεγάλος αριθμός συλλόγων της περιοχής μας – περισσότερο από 220 σε όλο το νομό – που έχουν στο ενεργητικό τους τεράστιο έργο και συνεχίζουν να αυξάνουν τον αριθμό των ενεργών εθελοντών αιμοδοτών.

«Η συνεργασία μας με όλους αυτούς τους συλλόγους είναι πολύχρονη και με πολύ σημαντικά αποτελέσματα», αναφέρει με νόημα, επισημαίνοντας τις 240 εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2015.

Καθήκον του Κέντρου Αιμοδοσίας είναι αφενός η συλλογή αίματος προκειμένου να καλύψει πλήρως τις μεταγγισιακές ανάγκες του πληθυσμού της Θεσσαλίας και αφετέρου η διασφάλιση της ποιότητας του αίματος που πρόκειται να μεταγγισθεί.

Σύμφωνα με την κ. Χατζητάκη «η αποτελεσματικότητα του Κέντρου Αιμοδοσίας έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής ποσότητα αίματος αλλά και ταυτόχρονα υψηλή ποιότητα είναι κοινωνική απαίτηση. Ασφαλιστική δικλείδα για κάτι τέτοιο αποτελεί ο Εθελοντής Αιμοδότης. Η διατήρηση και περαιτέρω προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών είναι κοινωνική αναγκαιότητα για την ποιότητα υγείας των πολιτών».

Καίριας σημασίας για την ανάγκη προσέλκυσης των εθελοντών αιμοδοτών είναι οι αυξημένες ανάγκες μεταγγισιακές ανάγκες της Θεσσαλίας, λόγω των θαλασσαιμικών ασθενών, του οδικού δικτύου, του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου αλλά και του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 4.000 μονάδες αίματος το χρόνο, ή το 1/4 του συλλεγομένου αίματος, χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των 120 παιδιών με μεσογειακή αναιμία που κάνουν τακτικές μεταγγίσεις.

ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το τηλεοπτικό σποτ που προβάλλεται αυτές τις μέρες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς η Ένωση Νοσηλευτών έσυρε στα δικαστήρια το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κατηγορώντας το για σεξισμό σε βάρος των νοσηλευτριών.

Η κ. Χατζητάκη από την πλευρά της θεωρεί πετυχημένο το τηλεοπτικό σποτ καθώς, όπως τονίζει, «το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψουμε την προκατάληψη, τον φόβο και την άγνοια γύρω από την αυθεντική ανθρώπινη πράξη που λέγεται αιμοδοσία, αλλά κυρίως να μεταγγίσουμε στη νέα γενιά αιμοδοτών, την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Να σπάσουμε τα δεσμά του ατομικισμού και να υιοθετήσουμε μια θετική στάση ζωής, μια νέα μορφή επικοινωνίας με τον συνάνθρωπό μας. Δεν χρειάζεται κανείς να κάνει επικίνδυνα πράγματα για να γίνει ήρωας. Το να δώσει κανείς αίμα είναι από μόνη της μια πράξη ηρωική. Με αυτά ως δεδομένα, νομίζω ότι το φετινό σποτ πέτυχε τον σκοπό του».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass