ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ

Βήματα αυτοχρηματοδότησης στην «Ιθάκη»

* «Αιμορραγούν» οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ: Αποχώρησαν 100 εργαζόμενοι, ουδεμία νέα πρόσληψη παρά τις εξαγγελίες

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2016 8:50

ΑΘΗΝΑ

Σαν βγουν στον πηγαιμό για την ΙΘΑΚΗ... μία μεγάλη οικογένεια περιμένει, για περισσότερα από 30 χρόνια, τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών για να τους βοηθήσει να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είναι το πρώτο θεραπευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και υποστηρίζει δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής, χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, αν και συνολικά, όλες οι δομές του ΚΕΘΕΑ, προσφέρουν πολύτιμο έργο, είναι υποστελεχωμένες αφού, εδώ και μία δεκαετία, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε αναγγείλει, στις αρχές Μαρτίου, την πρόσληψη 70 εργαζομένων, σε δύο φάσεις, στο ΚΕΘΕΑ εντός του 2016, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, αλλά ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

"Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περίπου 100 αποχωρήσεις προσωπικού απ' όλες τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ και καμία πρόσληψη" αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της ΙΘΑΚΗΣ Βασίλης Καλαμπαλίκης, με αφορμή τη γιορτή παρουσίασης του μουσικού άλμπουμ "ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ" και τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Στοχεύοντας στην αυτοχρηματοδότηση της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ, γίνονται προσπάθειες, οι παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν στον χώρο, να γίνουν προσοδοφόρες. Πρόκειται για το εργαστήρι κεραμικής, το ξυλουργείο και το αγρόκτημα, που απασχολούν μόνιμο προσωπικό και μέλη της κοινότητας που βρίσκονται στη φάση της επανένταξης.

"Θέλουμε να καλλιεργήσουμε το 130 στρεμμάτων αγρόκτημά μας και, αν μπορέσουμε, να το εξελίξουμε σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ). Προς το παρόν, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, εργάζονται ένας γεωπόνος, ένας γεωργός και δύο μαθητευόμενοι, οι οποίοι έσπειραν σιτάρι και κριθάρι για να φτιάξουμε, με την πρώτη σοδειά, αλεύρι" λέει ο κ. Καλαμπαλίκης.

Ζημιογόνο όμως, ήταν για το 2015 -και όπως εξελίσσεται και για το 2016- το τυπογραφείο ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ, που λειτουργεί στον ευρύτερο χώρο του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, στη Σίνδο. Είναι μία σύγχρονη μονάδα γραφικών τεχνών, εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής, πλήρως καθετοποιημένη που διαθέτει τμήματα σχεδιασμού, προ-εκτύπωσης, εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει εκπαίδευση- κατάρτιση σε περισσότερα από 150 μέλη και αποφοίτους του ΚΕΘΕΑ.

"Προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις τιμές και στο προϊόν μας και έχουμε καταφέρει, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, να έχουμε πελάτες μεγάλες εταιρίες" αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής της μονάδας Γιώργος Καραβελάκης.

Από την πλευρά του, την... έξωθεν καλλιτεχνική μαρτυρία της ΙΘΑΚΗΣ δίνει αδιάλειπτα από το 1986, το εργαστήρι κεραμικής και γυαλιού, με ιδιαίτερες δημιουργίες που πωλούνται στο κατάστημα ΚΕΘΕΑrt, στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης και καταφέρνει να αυτοχρηματοδοτείται. Τέλος, το ξυλουργείο που λειτουργεί και αυτό στη Σίνδο με 5 εργαζόμενους και δύο μαθητευόμενους, καλύπτει όλες τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ σε έπιπλα και προϊόντα ξύλου.

ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Σαράντα άτομα κατά μέσο όρο παρακολουθούν ετησίως το κλειστό θεραπευτικό πρόγραμμα της ΙΘΑΚΗΣ με διάρκεια 9 έως 12 μήνες.

"Όσοι καταφέρουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα που περιλαμβάνει και έναν χρόνο επανένταξη και έναν χρόνο παρακολούθηση, παραμένουν 'καθαροί' σε ποσοστό 90-95%. Αν διακόψουν στο πρώτο τρίμηνο, θα υποτροπιάσουν, αν μείνουν πάνω από έναν χρόνο στο πρόγραμμα, το 65% θα παραμείνουν 'καθαροί'. Ο χρόνος παραμονής δηλαδή στο τριετές πρόγραμμα είναι καθοριστικός" εξηγεί ο κ.Καλαμπαλίκης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 35χρονος Τάσος που ξαναμπήκε για τέταρτη φορά στην ΙΘΑΚΗ, αποφασισμένος πλέον να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, αφού τις προηγούμενες φορές, όπως λέει ο ίδιος, δεν ήταν δική του απόφαση, αλλά της οικογένειάς του.

"Κάνεις έναν κύκλο και καταλήγεις πάλι στα ίδια. Θέλω να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, να κάνω αληθινούς φίλους γιατί 'έξω' είχα μόνο φίλους από συμφέρον" λέει.

Η επιτυχία του προγράμματος που είδε σε πρώην χρήστες έκανε τον 28χρονο Παύλο να πάρει την απόφαση να το ακολουθήσει κι ας δυσκολεύεται που είναι μακριά από την αγαπημένη του ομάδα και το... γήπεδο. Όπως και ο Παναγιώτης, ο οποίος ύστερα από 19 χρόνια στην χρήση, μαθαίνει μέσα από το πρόγραμμα το πιο σημαντικό, "να αποδέχομαι πράγματα για τον εαυτό μου που δεν μου αρέσουν"...

Όσο για τον... Βενιαμίν της "οικογένειας" της ΙΘΑΚΗΣ, τον 24χρονο Σταύρο, ο οποίος επί 10 χρόνια έκανε χρήση ναρκωτικών, θέλει πλέον να αρχίσει να χαίρεται τη ζωή που είναι όλη μπροστά του και να μην ζηλεύει τους συνομηλίκους του, που απολαμβάνουν κάθε στιγμή....

ΣΣ: Τις φωτογραφίες παραχώρησε η θεραπευτική κοινότητα ΙΘΑΚΗ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass