ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η αποσύνδεση θέλει χρόνο και συγκεκριμένο πλάνο...

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2016 12:02

Η συζήτηση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, εξήγγειλε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι θα προχωρήσει η αποσύνδεση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, επισημαίνοντας ότι η βούληση του υπουργείου Υγείας είναι να θεσπίσει την εκ νέου αυτονόμηση του «Κουτλιμπάνειου», εντός του 2016.

Η είδηση επικυρώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο λίγες εβδομάδες αργότερα από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λάρισα και ενώπιον του προσωπικού του νοσοκομείου.

Αντιδράσεις πάντως προκάλεσαν δύο «αλλά» στην εξαγγελία του υπουργού, ότι δηλαδή η πολιτική βούληση τελεί υπό την αίρεση της άρνησης εκ μέρους των Θεσμών και ότι θα προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση- εντός του 2016, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό – που θα συμπεριλαμβάνει σειρά αντίστοιχων αποσυνδέσεων νοσοκομειακών μονάδων, ίσως και δέκα σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ενδεχόμενο άρνησης των Θεσμών, «κουμπώνει» στην καταρχήν απόφαση για διασύνδεση νοσοκομείων ανά την επικράτεια, πίσω στο 2012, στο πλαίσιο των με κάθε τρόπο περικοπών των δαπανών του δημόσιου τομέα.

Η καθυστέρηση που είναι πολύ πιθανό να υπάρξει, αφορά τις αντίστοιχες αποσυνδέσεις που μέχρι σήμερα δεν βρίσκονται στο επίπεδο που έχουν φτάσει αυτές των γενικών νοσοκομείων Λάρισας και Ηρακλείου, για τα οποία έχει αποφανθεί και αποφασίσει το Κεντρικό Συμβούλιο των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ

Η διαδικασία διασύνδεσης μεταξύ κοντινών νοσοκομείων είναι σαφές πλέον ότι έγινε χωρίς να είναι σαφές ούτε – πολύ περισσότερο – ενιαίο το μοντέλο που θα ακολουθηθεί. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για μια συνταγή αλά καρτ, με αποτέλεσμα άλλου τύπου να είναι οι διασυνδέσεις των νοσοκομείων της Λάρισας και του Ηρακλείου και εντελώς διαφορετικού αυτές των νοσοκομείων της Πάτρας ή των Ιωαννίνων. Επιπλέον, αντίστοιχα ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν τα νοσοκομεία της Βέροιας και της Νάουσας ή του Κιλκίς με αυτό της Γουμένισσας.

Οι αντίστοιχοι ενιαίοι οργανισμοί που δημιουργήθηκαν λειτούργησαν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, γεγονός που δικαιολογεί σήμερα την ανάγκη να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση.

Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, στο πλαίσιο της απαραίτητης αποτίμησης που πρέπει να προηγηθεί όποιας νέας δομής, είναι αν αυτοί οι ενιαίοι οργανισμοί λειτούργησαν ως μηχανισμοί ενίσχυσης του «αδύναμου» νοσοκομείου, ή ως φορείς αφομοίωσης του «μικρού» από το «μεγάλο».

Αν πάντως υπάρχει κάτι θετικό στην ιστορία των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων είναι ότι δεν έκλεισε καμία δομή, κάτι που είναι επίτευγμα όλων των λεγόμενων μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, γιατί σε άλλες χώρες όπου έδρασαν κατά το πρόσφατο παρελθόν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι συνεταίροι του, για παράδειγμα στη Ρουμανία ή τη Λετονία, μπήκε λουκέτο σχεδόν στα μισά νοσοκομεία!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΚΑΙ ... ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Στις ανακοινώσεις που έκανε ο Ανδρέας Ξανθός από τη Λάρισα σχετικά με την αυτοτέλεια του «Κουτλιμπάνειου», φάνηκε να αναγνωρίζει το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εξεύρεση επιπλέον πόρων για την χρηματοδότησή του και φυσικά τη δραστική ενίσχυσή του με ιατρικό και άλλο προσωπικό.

Πέρα από την εύλογη απορία σε ποιο βαθμό είναι κάτι τέτοιο δυνατό, είναι σαφές ότι η αποσύνδεση θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα και συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο.

Ένα πλάνο που θα αναβαθμίσει τον ρόλο του ιστορικού νοσοκομείου ως μονάδα προσφοράς υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, επιτρέποντας παράλληλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να δράσει και στο πλαίσιο του τριτοβάθμιου ρόλου του.

Για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει να αποφύγουμε λογικές και πρακτικές ανταγωνισμού και μέτρησης ισχύος μεταξύ των δύο νοσοκομειακών μονάδων.

Ειδικότερα, τώρα για το εκ νέου αυτοτελές Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει Γαστρεντερολογική και ΩΡΛ κλινικές, η Χειρουργική κλινική του λειτουργεί εδώ και καιρό στο όριο, ενώ λείπει μεγάλος αριθμός γιατρών σε ειδικότητες όπως ουρολόγοι, ορθοπαιδικοί, νευρολόγοι και νευροχειρουργοί.

Αν υποθέσουμε ότι – κατά τις υπουργικές εξαγγελίες – από τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017, το «Κουτλιμπάνειο» θα έχει αποσυνδεθεί, για να μπορέσει να λειτουργήσει όπως οφείλει και μπορεί, θα πρέπει να ενισχυθεί με 20 – 30 γιατρούς, χωρίς να υπολογίζεται το επιπλέον παραϊατρικό προσωπικό που απαιτείται!

Διαφορετικά, το εγχείρημα της αποσύνδεσής του θα γίνει μπούμερανκ και θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα του...

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass