ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Άμεσες διαδικασίες ελέγχου και εξορθολογισμός δαπανών

* Μηνιαίο γίνεται το rebate στους παρόχους υγείας

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2016 9:30

Στην καθιέρωση άμεσων διαδικασιών ελέγχου και στον εξορθολογισμό των δαπανών, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους αλλά και στους παρόχους υγείας, στοχεύει το επιχειρησιακό σχέδιο (Business Plan) που εκπόνησε η νέα διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η εκκαθάριση των παρόχων υγείας σε ελάχιστο χρόνο, αποτελεί το πρώτο βήμα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν επίσης σε θέματα όπως το rebate, το νέο οργανόγραμμα, το νέο πλαίσιο σύναψης των συμβάσεων, ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας, η δημιουργία κανόνων ορθής συνταγογραφικής πρακτικής διαγνωστικών εξετάσεων κ.ά.

ΠΑΡΟΧΟΙ

Η εκκαθάριση των παρόχων υγείας θεωρείται ένα τεράστιο έργο, που έγινε πραγματικότητα σε ελάχιστο χρόνο. Μέχρι σήμερα οι πάροχοι υπέβαλλαν τόνους χαρτιού, με δικαιολογητικά για διάστημα πολλών ετών (περίπου 100.000.000 σελίδες ανά έτος), τα οποία στοιβάζονταν σε κούτες στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού. Έτσι, δημιουργήθηκε μια απαράδεκτη κατάσταση, με χιλιάδες κούτες εγγράφων, σε μη διαχειρίσιμη μάλιστα μορφή, να στοιβάζονται στις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Κατόπιν, οι πάροχοι λάμβαναν το 90% των απαιτήσεών τους με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, δηλαδή χωρίς τον οποιοδήποτε ουσιαστικό έλεγχο, ενώ για το υπόλοιπο 10% ανέμεναν την τελική εκκαθάριση, η οποία όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Αυτό το υλικό μεταφέρεται πλέον σε ένα κέντρο διαλογής και επεξεργασίας όπου ταξινομείται ανά κατηγορία παρόχου και ψηφιοποιείται για να καταστεί διαχειρίσιμο.

Ακολουθεί δειγματοληπτικός, ιατρικός και διοικητικός έλεγχος ενώ η ψηφιοποίηση καθιστά δυνατή την αποζημίωση των παρόχων στο 100% των εκκαθαρισμένων απαιτήσεών τους.

ΟΦΕΛΗ

Με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δράσης θα επιτευχθεί: Οι πάροχοι να υπόκεινται άμεσα στη διαδικασία ελέγχου και τελικής εκκαθάρισης των υποβολών τους και να τους καταβάλλεται το 100% της απαίτησής τους εφόσον δεν υπάρχει περικοπή. Επιλύεται έτσι μια τεράστια δυσλειτουργία ετών.

Ο Οργανισμός να εξορθολογήσει περαιτέρω τις δαπάνες του, εξοικονομώντας πόρους, μιας και δεν χρειάζονται πια χώροι αποθήκευσης του τεράστιου όγκου αρχείων σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού.

Οι πολίτες να μην συνωστίζονται πια ανάμεσα στα χαρτόκουτα όταν επισκέπτονται τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί σύγχρονα με το αρχείο του ψηφιοποιημένο και χρηστικό.

REBATE

Σύμφωνα με το ίδιο επιχειρησιακό σχέδιο, το rebate στους παρόχους υγείας έγινε μηνιαίο και υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα. Έτσι οι πάροχοι γνωρίζουν απευθείας τα ποσά που έχουν να λαμβάνουν, δεν προβαίνουν σε έκδοση πιστωτικών τιμολογίων ετεροχρονισμένα, δεν πληρώνουν ΦΠΑ σε πλασματικές δαπάνες αλλά στην τελική, με αποτέλεσμα να στηρίζεται η βιωσιμότητα των παρόχων σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Άλλο βήμα των μεταρρυθμίσεων της νέας διοίκησης αφορά στο νέο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων με τους παρόχους μέσω της ενεργοποίησης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Η επιτροπή συστήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και σε εβδομαδιαία βάση συνεδριάζει, επιλύοντας λιμνάζοντα θέματα πολλών χρόνων.

Οι νέες συμβάσεις με τους παρόχους υγείας προχωρούν, θα είναι σε ένα πλαίσιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και με έμφαση τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων με κατηγορίες παρόχων, όπως για παράδειγμα οι φυσικοθεραπευτές.

ΕΚΠΥ

Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε σχεδόν από μηδενική βάση την κατάρτιση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), με βασικό μέλημα τον εξορθολογισμό των δαπανών αλλά και με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες.

Με τον νέο ΕΚΠΥ θα είναι σαφέστεροι οι όροι αποζημίωσης τόσο για τους πολίτες – ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους υγείας, επίσης η διαδικασία αποζημίωσης θα γίνει λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη.

Ο ΕΟΠΥΥ καθόρισε ήδη σε συνεργασία με ιατρούς και με τον ΠΙΣ κανόνες ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων. Με την εφαρμογή των κανόνων ο ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 15% από την ετήσια δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων. Αντίστοιχες ενέργειες θα γίνουν για τη δαπάνη του φαρμάκου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο έλεγχος παραβατικότητας με χρήση πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογίας αιχμής σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ

Να σημειωθεί ότι νέα διοίκηση ξεκίνησε και ολοκλήρωσε πριν μερικές εβδομάδες το Οργανόγραμμα και τον Οργανισμό που δεν υπήρχε στον ΕΟΠΥΥ από το 2012 που ιδρύθηκε. Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ τους τελευταίους μήνες έχει υποβάλει σε συνεργασία με φορείς, οργανισμούς κ.τλ. πάνω από 6 προτάσεις για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με άμεσο αποτέλεσμα από τη θετική έκβασή τους, τόσο σε τεχνογνωσία που θα αποκτήσει ο ΕΟΠΥΥ όσο και σε οικονομικό αντίκτυπο από την εισροή χρημάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass