ΜΙΚΡΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Τα «γερά ποτήρια» της Λάρισας δεν ζητούν βοήθεια…

* «Η μεγαλύτερη ανοχή στο οινόπνευμα κληροδοτείται και γονιδιακά από αλκοολικούς γονείς στα παιδιά τους. Έτσι απαντάται συχνά το φαινόμενο αλκοολικών δεύτερης ή και τρίτης γενεάς», αναφέρει ο κ. Πριναράκης, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος της Μονάδας

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2016 11:54

Της Λένας Κισσάβου

«Το «γερό ποτήρι» είναι μύθος!». Το λέει στην «Ε», ο κ. Επαμεινώνδας Πριναράκης, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος της Μονάδας Απεξάρτησης από το αλκοόλ, του ΚΕΘΕΑ «Έξοδος»

που δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια στη Λάρισα.

Και εξηγεί: «Υπάρχουν άνθρωποι, κυρίως άνδρες, που τις περισσότερες φορές λόγω του αυξημένου μυϊκού όγκου τους, μεταβολίζουν γρηγορότερα το οινόπνευμα με αποτέλεσμα να μην μεθούν εύκολα. Προκειμένου να φτάσουν σε χαλάρωση υπερκαταναλώνουν αλκοόλ με καταστροφικά αποτελέσματα για τον οργανισμό τους και σε αντάλλαγμα δέχονται τον θαυμασμό της παρέας τους για την «μαγκιά» και την παλικαριά τους.

Η μεγαλύτερη ανοχή στο οινόπνευμα κληροδοτείται και γονιδιακά από αλκοολικούς γονείς στα παιδιά τους. Έτσι απαντάται συχνά το φαινόμενο αλκοολικών δεύτερης ή και τρίτης γενεάς».

Το πρόβλημα όμως του αλκοολισμού, οι Λαρισαίοι δεν …το βλέπουν, μας λέει ο ίδιος και προσθέτει: «κι αυτοί που το βλέπουν προτιμούν να απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές, πιστεύοντας ότι έτσι μόνο κερδίζουν το απόρρητο…».

Οι δύο αυτοί παράγοντες, έχουν ως επακόλουθο, να μην βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση το δωρεάν θεραπευτικό πρόγραμμα της Μονάδας υποστήριξης εξαρτημένων από το αλκοόλ, που λειτουργεί από το ΚΕΘΕΑ «Έξοδος» στη Λάρισα, σε αντίθεση με την ανταπόκριση που βρήκε από άτομα της ευρύτερης περιφέρειας της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας.

«Από τα 120 άτομα που ζήτησαν βοήθεια, στην προσπάθειά τους να διακόψουν τη χρήση οινοπνεύματος, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργίας της Μονάδας, μόνο οι 25 είναι Λαρισαίοι!», αναφέρει στην «Ε», ο κ. Πριναράκης, αν και βλέπει ότι το πρόβλημα στη Λάρισα είναι μεγαλύτερο.

«Παράλληλα, έχουν υποστηριχθεί 190 μέλη οικογενειών εξαρτημένων (σύντροφοι, γονείς, αδέλφια και παιδιά)», συμπληρώνει και διευκρινίζει ότι «από αυτούς ένα μεγάλο μέρος, είναι συγγενείς ατόμων εξαρτημένων από το αλκοόλ, που οι ίδιοι δεν ζητούν βοήθεια».

Το πρόβλημα φαίνεται να υποκρύπτεται ή το …προσπερνούν, μέχρι να φτάσει στο σημείο να επηρεάσει τόσο σωματικά το άτομο, που θα ζητήσει βοήθεια. Αλλά και πάλι προβληματίζει το γεγονός ότι ενώ η υπηρεσία υποστήριξης στην ψυχική απεξάρτηση των αλκοολικών, προσφέρεται δωρεάν, μέσα από την εν λόγω Μονάδα στη Λάρισα, διαπιστώνεται, ότι στρέφονται για βοήθεια, περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε κλινικές που υλοποιούν τέτοια προγράμματα.

Για τη λειτουργία της Μονάδας ο κ. Πριναράκης, αναφέρει: «λειτουργεί προσφέροντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική, (ψυχική απεξάρτηση) η προσέλευση είναι εθελοντική και παρέχονται υπηρεσίες δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο.

Αποτελεί ανοικτή δομή και απαιτεί ελάχιστες ώρες συμμετοχής (3 έως 5 ώρες) σε εβδομαδιαία βάση.

Σε περιπτώσεις σωματικής απεξάρτησης, που χρειάζονται φάρμακα, στενή ιατρική παρακολούθηση και νοσηλεία, συνεργαζόμαστε με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η πρώτη επαφή μαζί μας μπορεί να γίνει τηλεφωνικά, τις καθημερινές από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ., στα τηλέφωνα: 2410 254597 και 2410 254863».

ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

«Το αλκοόλ, παρότι η χρήση του είναι νόμιμη και ευρέως διαδεδομένη, κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις ψυχικά εθιστικές ναρκωτικές ουσίες. Βρίσκεται δε, πάνω από τον καπνό και πολύ πιο πάνω από ουσίες όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη», αναφέρει ο κ. Πριναράκης.

Το πώς θα καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει πρόβλημα ψυχικής εξάρτησης από τα αλκοόλ, ο κ. Πριναράκης, συμβουλεύει να απαντήσει στον εαυτό του τα εξής ερωτήματα:

«-Πίνω καθημερινά, σε συγκεκριμένο χρόνο ή δραστηριότητα, έστω και μικρή ποσότητα αλκοόλ;

-Μπορώ να φανταστώ μια γιορτή ή έξοδο για διασκέδαση που θα κυλήσει ευχάριστα χωρίς την παραμικρή κατανάλωση αλκοόλ;

-Πίνω τακτικά αλκοόλ μόνος μου;

-Χρησιμοποιώ το αλκοόλ ως χαλαρωτικό στο τέλος της ημέρας;

-Μου έχει εκφράσει κάποιο κοντινό μου πρόσωπο ανησυχία για την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνω;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass