ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΓΝΛ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ

Νέος γραμμικός επιταχυντής μέσω Ιδρύματος Νιάρχου στο Πανεπιστημιακό

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2016 11:47

Στην τελική του ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της απόκτησης νέου γραμμικού επιταχυντή, μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το νέο, υπερσύγχρονο μηχάνημα, έχει ήδη αγοραστεί από το Ίδρυμα και μετά την επικείμενη αποδοχή της δωρεάς από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, είναι θέμα χρόνου η τοποθέτησή του στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας της μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της δωρεάς 7 συνολικά γραμμικών επιταχυντών από το Ίδρυμα Νιάρχου σε αντίστοιχα νοσοκομεία της χώρας, είχε προς στιγμήν μπλοκάρει λόγω της αδυναμίας των νοσοκομείων να εξασφαλίσουν το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία των μηχανημάτων.

Τα προβλήματα φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν – έτσι κι αλλιώς το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΛ δεν αντιμετώπιζε ζήτημα έλλειψης προσωπικού – και είναι χαρακτηριστικό ότι τελικά το Ίδρυμα Νιάρχου αγόρασε 10 και όχι 7 γραμμικούς επιταχυντές.

Η επικείμενη τοποθέτηση και λειτουργία του νέου μηχανήματος θα αποτελέσει πραγματική ανάσα για τους ογκολογικούς ασθενείς όχι μόνο της Λάρισας και της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς ο παλιός γραμμικός επιταχυντής παρουσιάζει συχνές βλάβες.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Εν τω μεταξύ, σε μια πολύ σημαντική και καίρια για τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών πρωτοβουλία έχει προχωρήσει το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με απόφαση του διευθυντή, αναπληρωτή καθηγητή, Γεώργιου Κύργια, καθώς επέκτεινε το ωράριο εργασίας του προσωπικού, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να μειωθεί η λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με τον κ. Κύργια, «η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου σε αρχικό στάδιο σώζει πολλές ζωές. Έχει χυθεί πολύ μελάνι όμως στον ελλαδικό και ιδιαίτερα στον θεσσαλικό χώρο για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους. Η λίστα αναμονής μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες προκειμένου οι καρκινοπαθείς να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες. Η λίστα διαμορφώνεται καθημερινά ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 70 μηχανήματα, αλλά έχει μόνο 37. Η Θεσσαλία διαθέτει μόνο έναν γραμμικό επιταχυντή (μηχάνημα ακτινοθεραπείας). Σε περίπτωση βλάβης του γραμμικού επιταχυντή του τμήματός μας, ο Θεσσαλός ασθενής πρέπει να κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα καθημερινά και επί 30-35 εργάσιμες ημέρες για να υποβληθεί στις απαραίτητες 30-35 συνεδρίες ακτινοθεραπείας που χρειάζεται . Οι χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των περιοχών της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικά οι εξής:

Λάρισα – Θεσσαλονίκη: 150 km

Βόλος – Θεσσαλονίκη: 207 km

Τρίκαλα – Θεσσαλονίκη: 226 km

Καρδίτσα – Θεσσαλονίκη: 219 km

Πολύ μεγαλύτερες δε, είναι οι αποστάσεις για ασθενείς από τις Σποράδες, το Πήλιο και τη Φθιώτιδα. Επιπλέον, όσοι ασθενείς έχουν δυσκολία στο να μετακινηθούν, λόγω του προχωρημένου σταδίου της νόσου τους, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα αξεπέραστα προβλήματα. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως ασθενής με οστική μετάσταση που πιέζει το νωτιαίο μυελό, μπορεί να μείνει τελικά παράλυτος λόγω εγκάρσιας μυελίτιδας και διατομής του μυέλου του, από μια ενδεχόμενη κακοτεχνία της ασφάλτου της εθνικής οδού.

Ένας ογκολογικός ασθενής σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ακόμη και εάν χαλάσει ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, μπορεί να εξυπηρετηθεί σε άλλο κοντινό νοσοκομείο δημόσιο ή ιδιωτικό. Στη Θεσσαλία δεν υπάρχει άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό πέραν αυτού του τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Αυτό συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος για τον ασθενή και το κράτος, το οποίο καλείται να καλύψει τα καθημερινά οδοιπορικά έξοδα των πασχόντων.

Επιπροσθέτως υπάρχουν αρκετές πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες στην παγκόσμια βιβλιογραφία, όπου αποδεικνύεται πλέον ότι το άγχος και η κατάθλιψη επιβαρύνει την εξέλιξη της νόσου».

Με βάση τα παραπάνω, ο διευθυντής του τμήματος Ακτινοθεραπείας και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Κύργιας, έλαβε την απόφαση προέκτασης του ωραρίου λειτουργίας του τμήματος ακτινοθεραπείας με σκοπό την απορρόφηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών.

Η αντιμετώπιση και θεραπεία των ασθενών αυτών γίνεται στους χώρους του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, εκτός ωραρίου, και με εθελοντική εργασία της τεχνολόγου-ακτινολόγου Μανώλη Μαρίας και χειριστών Γκουγκουμάτη Γεωργίας, Γραμμένου Άννας, Νάστου Παναγιώτας και των ιατρών Κύργια Γεωργίου (Αναπλ. Καθηγητής Ακτινοθεραπείας – Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Διευθυντής Τμήματος Ακτινοθεραπείας), Τόλια Μαρίας (Επικ. Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας – Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και Τσανάδη Κωνσταντίνου (Επιμ. Β’ ΕΣΥ).

Ο κ. Κύργιας επισημαίνει τη ρήση του Αμερικάνου κληρικού Billy Graham «όταν ο πλούτος χάνεται, τίποτα δεν έχει χαθεί. Όταν η υγεία χάνεται, κάτι έχει χαθεί. Όταν ο χαρακτήρας χάνεται, όλα έχουν χαθεί», τονίζοντας ότι «η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα που αποσκοπεί στη διατήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου, καθώς και στην ανακούφισή του από τον πόνο».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass