Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ν. ΛΑΡΙΣΑΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ

Να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων

* Με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα

Δημοσίευση: 01 Νοε 2016 10:00

Τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων – Σώματος, καλεί να κατανοήσουν οι Λαρισαίοι ο κ. Κώστας Μπουγάς ως πρόεδρος του συλλόγου της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα ο ίδιος προτρέπει τους συμπολίτες του όχι μόνο να την κατανοήσουν αλλά να την κάνουν και πράξη.

Ο Σύλλογος Δωρητών Οργάνων – Σώματος νομού Λάρισας, αυτή τη στιγμή, αριθμεί 310 μέλη από τη στιγμή της ίδρυσής του, το 2009. «Η προσφορά μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Δυστυχώς όμως η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας» τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Μπουγάς και λέει «Για τον λόγο αυτό είναι ευθύνη όλων μας να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς Οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ιδρύθηκε το 2001 και είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί και συντονίζει όλες τις διαδικασίες από τη δωρεά οργάνων έως τη μεταμόσχευση. Γι' αυτό θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Λαρισαίους πολίτες να αποτυπώσουν την αγάπη τους και τη συμπόνια στον συνάνθρωπό του και να στηρίξουν την ιδέα Δωρεάς Οργάνων Σώματος. Για να γίνει η επαύριον της ζωής, πάλι ζωή όπως έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης» κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δωρητών Σώματος – Οργάνων ν. Λάρισας.

*Σχετικά με τον εορτασμό της σημερινής ημέρας ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως: «Πάνω από 1.200 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού. Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 12.000. Περίπου 75-80 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα. Περίπου 45-50 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά». Περίπου 15-20 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η χώρα μας κατείχε την τελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή η αναλογία δυνητικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε χώρες όπως η Ισπανία είναι 38,8, η Πορτογαλία 31, το Βέλγιο 26,4, η Αυστρία 23,3, η Τσεχία 18».

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass